Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Dünya yumurta günü

14 Ekim 2012 Pazar günü yayınlandı Veteriner Hekimleri Odası Trabzon Bölge Başkanı Sebahattin Yazıcı, toplumun her kesiminin en kolay ve ucuza tüketebildiği gıdalardan olan yumurtanın oda sıcaklığında saklanması halinde bozulabildiğini söyledi.

14 Ekim Dünya Yumurta Günü nedeniyle bir açıklama yapan Yazıcı, bozuk yumurtaların tüketilmesinin alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, hatta mikrobiyolojik sorunlara neden olabildiğini kaydetti.

Yumurtanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçteki tüm aşamaların Türk Gıda Kodeksi standartlarına uygun olması gerektiğine dikkat çeken Yazıcı “Doğrudan insan tüketimine sunulan kabuklu yumurta olarak tanımlanan ‘A sınıfı’ yumurtaların işletme ve kümes numarasının yumurta kabuğu üzerine damgalanması, bu yumurtaların ağırlık ve özellik sınıflarının etiketlerinde ürün adı ile aynı yüzde belirtilmesi gerekmektedir. Etikette ayrıca, Son tüketim tarihinin de belirtilmiş olması gerekiyor. Yumurta 5-12 derecede muhafaza edilmelidir. Etiketsiz ve 12 dereceden yüksek sıcaklıklarda satılan yumurtaların bozulma riskiyle karşı karşıya kalacağı unutulmamalıdır” dedi.

YUMURTA DEYİP GEÇMEYİN
Sebahattin Yazıcı, insanlarda görülen hastalıkların yüzde 60'ından fazlasının hayvansal kökenli olduğunu, bunun yanında insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin yüzde 90'ının da hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığını hatırlatarak şunları söyledi: “En önemli temel tüketim maddelerinden biri olan yumurtanın, alım gücü olan herkesin kolaylıkla ulaşabildiği bir hayvansal gıdadır. Sağlıklı tavuklardan elde edilmiş ve tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmiş yumurta ürünlerinin paketlenmesi, muhafazası ve depolanması ile taşınması ve pazarlanmasının sağlanmış olması, bu hayvansal ürünleri sağlıklı kılar. Satışa sunulan yumurtaların Bakanlığın çıkarmış olduğu tebliğe uygun olarak buzdolabı ısısında bulunmaları gerekmektedir. Bazı bakkallarda ve marketlerde satılan yumurtalar, özellikle saklanması gereken ısılarda değil de oda ısısında tüketiciye sunulmaktadır. Satışta, kolilerin üst üste istif edildiği, yumurta tebliğine hiç uyulmadığı gözleniyor. Her türlü görsel olumsuzluğa rağmen toplumun büyük çoğunluğu tarafından göz ardı edilen bu duruma, denetimlerde dahi çok fazla dikkat edilmiyor. Satış şartlarının olumsuzluğunun yanı sıra bazen yumurtaların çatlak ve dışkıyla kirli olarak reyonlarda yer almaktadır. Tüm bu kuralsızlıkların Sonucunda insan sağlığının tehlikeye girebilmektedir.”

YUMURTA KIRILDIĞINDA TAVADAKİ GÖRÜNTÜSÜ NASIL OLACAK ?
“Satın alınan ve yemek için kırılan yumurtanın akının tavada 7 santimetre çapında jelimsi tarzda yayılması, sarısının ise 1-1.5 santimetre yüksekliğinde olması gerekmektedir” diyen Yazıcı, uyarılarını şu şekilde sürdürdü: “Söz konusu şartlar iyi sağlanamadığında, kırılan yumurta tavanın dibine su tarzında düşer. Oysa kırıldığı zaman beyazının su gibi yayılmaması, sarısının kolayca patlıyor olmaması, yabancı bir koku içermemesi gerekir. Bunun tersi durumların tümü, yumurtanın gıda değerini tamamen kaybettiğini gösterir. Sağlıklı beslenmede günde 1 yumurta tüketildiği düşünüldüğünde, söz konusu şartlarda satılan ve tüketilen yumurtaların verilen ücreti karşılamadığı, gıda olarak satın alınan maddenin gıda değeri taşımadığı görülebilir. Bu şartlarda saklanan yumurtaların tüketilmesi halinde alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi bozuklukları, hatta mikrobiyolojik sorunlar yaşanabiliyor.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı