11 Haziran 2012 Pazartesi günü yayınlandı
Gaziantep’te bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gaziantep’e yatırım müjdeleri verirken, yazın etkisini göstermesiyle birlikte yangınlar konusunda vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Gaziantep İl Koordinasyon Toplantısına katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Valisi Erdal Ata, bölgedeki yatırımlar ve çalışmalar hakkında bakanlara ve katılımcılara bilgiler verdi.
Bakan Eroğlu, Gaziantep için yatırımlar konusunda kesenin ağzını açtıklarını belirterek, “Gaziantep’teki yatırımlar için kesenin ağzını açtık. Bugünde heybem dolu olarak geldim. Öncelikle Kılavuzlu sulamasının da GAP kapsamına alınmasını teklif ettim. Gaziantep milletvekillerimiz ve bakanımız bu konuda destek verdiler. Artık kılavuzlu sulaması çok hızlı ilerliyor ve Hatay’a kadar uzanan ve bu bölgeyi sulayacak olan muhteşem projenin yapılacağı müjdesini veriyorum” dedi.
Gaziantep’in ormanlık alanlara ihtiyacı olduğunu ve bu konuda da önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Eroğlu, “Gaziantep’te binlerce fidan toprakla buluştu. Ayrıca Gaziantep bizden bal orman talebinde de bulundu. Bal ormanının bu bölgeye kurulması içinde söz verdik ve şuanda hazırlıklar başladı.
Bazı kriterler var ve bunları yerine getirince bu ormanı da Gaziantep’e kazandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Gaziantep’te otomatik hava durumu sisteminin de kurulduğunu ifade eden Eroğlu, “Bir turist gideceği bölgenin hava durumunu her zaman merak eder. Turizm merkezi haline gelen Gaziantep’te de biz ilk defa otomatik meteoroloji ölçüm istasyonunu kurarak bütün dünyadan anda Gaziantep’in iklim durumunu görebilecekler. Şuan için Gaziantep’te 2 tane var ve bu sayıyı 6’ya çıkarma sözünü de verdik” şeklinde konuştu.
Gaziantep’in Türkiye’nin gururu haline geldiğini de anlatan Bakan Eroğlu, “Gaziantep sanayisi ve tarımı gibi birçok alanda bu bölgenin lokomotifi halinde. Bizde bakanlık olarak bu bölgede ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi.
Bakan Eroğlu bölgede yarım kalan ve yapılması planlanan ne kadar baraj varsa hepsini yapmak için çalışma başlattıklarını da hatırlatarak, “Çoğu yerde biz ancak her il için bir tane barajı yatırım programına alırken, burada Doğanpınar, Ardıl, Çetin Tepe ve Klavuzlu olmak üzere 4 tane büyük yatırımı yapmayı planlıyoruz. Bu projeler Gaziantep’e gerçekten hayat verecek olan çok önemli barajlar” diye konuştu.
Basın mensuplarının soruları üzerine yaz aylarının gelmesiyle orman yangınları ile ilgili alınan tedbirlerin sorulması üzerine Bakan Eroğlu, “Amerika’ya bu konuda teknolojik destek vermek için kolları sıvadık. Yangına müdahale konusunda Avustralya, Yeni Zelanda, İsrail, Rusya komşu ülkelere destek veriyoruz. Şuanda tabii ki büyük konuşmak doğru değil. Ama en hızlı hareket eden ekip bizim. Yangınla mücadele konusunda 49 tane hava aracımız var. 5 bin tane kara ekibimiz hazır. 11 bin tane yetişmiş elamanla yangına karşı mücadele edeceğiz. Kameralı takip sistemimizle sürekli olarak kritik noktalarda 360 derece dönerek bölgeyi tarıyor. Olası bir yangında duman gören sistem anında merkeze bilgi vererek uyarıyor. Uzay üssü gibi olan yangın harekat merkezimiz anında ekipleri organize ediyor” yanıtını verdi.
Bakan Eroğlu, ormanların dünyanın adeta akciğerleri olduğuna da işaret ederek, “Dolayısıyla biz dünya genelindeki bütün orman yangınıyla mücadele eden ekipleri eğitmek maksadıyla Antalya’da en modern en ileri teknolojiyle donatılmış bir yangınla mücadele eğitim merkezi kurduk. Bu merkezimiz de bu yıl faaliyetlerine başlayacak” diye konuştu.
Ekip ve ekipman olarak yangına hazırlıklı olduklarını ancak her şeyden önce vatandaşların yangın konusunda duyarlı olmaya davet eden Bakan Eroğlu, “Tabii vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekiyor. Bu yaz çok sıcak olacak. Yarından itibaren hava sıcaklıklarında 8-10 derece bir artış var. Bu yıl yağmurda çok yağdı ve ormanlık alanların kenarlarındaki otlar büyüdü. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkat etmeleri lazım. Bil hassa yoldan geçenlerin ortalığa yanan sigara izmaritinin atılmaması gerekiyor. Vatandaşlarımızın ormanların içinde veya yakınında ateş yakmaması gerekiyor. Piknik yapanları bulundukları bölgede dikkatli olması gerekiyor. Küçük bir rüzgarda bir kıvılcım bir ormanı yakabiliyor. Bu nedenle herkes dikkatli olmalı” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise Gaziantep’in hızla büyüyen değişen ve güzelleşen bir şehir olduğunu anlatarak, “Dünyada Türkiye hızla büyürken Gaziantep Türkiye’den de daha hızlı büyüdüğünü iddia ediyoruz. Şehrimiz sanayi ve üretim şehri olduğu gibi, kültür turizm ve aynı zamanda da bereketli toprakları ile bir tarım şehri. Artık herkesin bildiği önemli bir şey var ki doğalgazı olmayan petrolü olmayan bir ülkenin en büyük geleceği su ve tarımdır. Yani bizim gelecek petrolümüz Orman ve Su İşleri Bakanlığı. Bizim şehrimiz adına da baktığımız zaman son 10 yılda daha önceki yıllardaki yapılamayan yatırımlardaki aradaki makası kapatıp hızlı bir yatırım programına dönüştürdük. Suyu kullanmayı suyu hayatımızın bir parçası olarak tarımda, sanayide şehirleşmede kentleşmenin her noktasında suyu en doğru şekilde kullanabilmeyi sizin bakanlığınız zamanında gördük ve öğrendik” dedi, DSİ tarafından bu yılın Gaziantep yılı olarak ilan edildiğini de açıklayan Bakan Şahin, şunları kaydetti: “Bugün burada 2023 vizyonu diye Gaziantep’te seçimden önce halkımıza anlattığımız ve yüzde 60 oy aldığımız halkımıza verdiğimiz sözde bugün hangi aşamadayız ona bakıyoruz. Çünkü Başbakanımız ile beraber yeni bir siyaset anlayışı başladı.
Biz onun ekibinin bir parçası olarak özümüz sözümüz bir olmak ağzımızdan çıkan şeyin karşılığını halkımıza verdiğimiz sözün karşılığını söylemek bizim için en önemli görev.” Bakanların konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak yapıldı. Toplantıya, milletvekilleri, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı .