Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

'Akil adamlar' yolda

26 Mart 2013 Salı günü yayınlandı Erdoğan, çözüm süreci kapsamında akademisyen, iş adamı, gazeteci ve sivil toplum temsilcilerinden 7'li gruplar oluşturacaklarını açıkladı.

Erdoğan, 'Halkı buna hazırlamak önemli. Eskiden o psikolojik harekat denen ifadeler vardı ya. Bu toplumsal algıyı akil adamların hazırlaması lazım ' dedi.

Başbakan Erdoğan, çözüm sürecinde oluşturulması gündemde olan akil adamlar komisyonuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Eskişehir- Konya yüksek hızlı tren hattının açılışına giderken yolda gazetelerin Ankara temsilcilerine konuşan Erdoğan, toplumsal psikoloji için akil adamların oluşturulmasının önemli olduğunu vurguladı.

HALKI BUNA HAZIRLAMAK ÖNEMLİ

Hakikatleri araştırma komisyonu gibi bir oluşumu kabul edemeyeceklerini kaydeden Erdoğan, 'Daha önce akil adamlar konusunu söyledik, akil adamlar gündemdeydi. Böyle bir komisyon olabilir ' dedi. Akil adamların PKK'nın çekilmesini denetlemeyeceğini belirten Erdoğan, 'Böyle bir şey olmaz. Böyle bir yetkiyi neyle vereceksiniz ' ifadesini kullandı. 'Bu işin muhatabı meclis değil hükümettir ' diyen Başbakan, 'Hükümet bu adımı atar. Biz de diyoruz ki siyasi coğrafyamızı özellikle bilgilendirme hazırlama noktasında arkadaşlarla üzerinde çalışıyoruz. Burada yani 7'li bazı gruplar oluşturabiliriz. Bu 7'li gruplar, içinde akademisyenler iş dünyası, STK'lar medya olabilir ' diye konuştu.

Bir soru üzerine akil adamların misyonuna da değinen Erdoğan, akil adamların oluşmasının toplumsal psikoloji için önemli olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

'Halkı buna hazırlamak önemli. Eskiden o psikolojik harekat denen ifadeler vardı ya. Bu toplumsal algıyı akil adamların hazırlaması lazım. Bu hazırlanırsa birisi Meclis'te kürsüye gelip bayrak açmaz, mikrofona bayrak asmaz. Bunların hepsi tahriktir, şovdur, sen Hakkâri'ye Türk bayrağı ile giremiyorsun. Sen Hakkâri'ye hiç gidemiyorsun. Ondan sonra geliyorsun Meclis'te Ankara'nın göbeğinde parlamentonun içinde öyle şov yapıyorsun. Mesele bu değil. Bayrak çok önemli, ta yola çıkarken tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dedik. Sen bunun hiçbirini bugüne kadar dile getiremedin. Mesela Çanakkale'ye on yıldır giderim, bu MHP daha Çanakkale'ye bir gün gelmemiştir. '

Havuzumuzu oluşturduk

Erdoğan, 'Aklınızda (akil adam) isim var mı ' sorusuna 'Tabii havuzumuzu oluşturduk ' cevabını verdi. Gazetecilerin 'Pişmanlık yasası dışında yeni bir yasal düzenleme düşünüyor musunuz ' sorusu üzerine 'O yasa zaten çok verimli güzel bir yasa. Bazıları meclis diyor ama zaten var ' dedi.

'Çekilmeyle ilgili bir yasa söz konusu olabilir mi ' sorusuna da 'Şu an gündemimizde yok ama konuşulabilir ' karşılığını verdi.

PKK'nın ne zaman çekileceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, 'Karşınızda eninde sonunda bir terör örgütü var. Bu terör örgütüyle böyle bir süreci yaşayacaksınız. Çözüm sürecinde çok açıknet bazı sözlerim var. Hiçbir eyleme bulaşmamış olanlardan ana ocaklarına dönmek isteyenlere zaten kapı açık. Çok rahat çözülmüş olur. Diğerlerinin durumu da zaten çözümün yolunu gayet iyi biliyorlar. Benim sözüm şudur. Geçmişteki bazı yargısız infazlara bizim iktidarımız girmez ' dedi.

MEDYA İLE TAÇLANACAK

Özellikle medyadan beklentisinin çok büyük olduğunu kaydeden Erdoğan, 'Eğer bu işi taçlandıracaksak bunu medya ile birlikte taçlandıracağız. Bunu benzinle değil hep suyla gelmesi lazım. İnşallah bu ateşi söndürelim. Bu barış ateşi olursa yakalım eyvallah ' ifadelerini kullandı.

Akil adamlar nasıl çalışacak

Başbakan Erdoğan'ın akil adamlarla ilgili açıkladığı '7'şer kişilik heyetler' konusunun perde arkasında ilginç bir sürecin olduğu öğrenildi. Buna göre Başbakan'ın ipuçlarını verdiği Akil Adamlar Komisyonu için bir havuz oluşturuldu. Aralarında gazeteci, STK temsilcisi, akademisyen ve yerel kanaat önderlerinin olacağı isimlerden oluşan 20-25 kişilik listeler hazırlandı.

Bu gruplar mobil olabilmesi ve etkili sonuç alabilmesi için 7'şer kişilik gruplara bölünecek. Bu ekipler kendi çalışma yöntem ve usullerini belirleyecek. Listeler ve çalışma usullerine son şekli önümüzdeki hafta verilecek. Oluşan heyetler bölgeye dağılacak ve sivil toplumla, devlet yetkilileriyle görüşecek, sürece ilişkin bilgiler alacaklar.

Eğer çekilme sürecinde bir aksaklık yaşanırsa anında müdahale edecekler. Grupların bir başka misyonu da çözüm sürecine kamuoyunu hazırlamak. Bölge halkı ile sıkı temas halinde olacaklar. Sürecin kazasız belasız yürütülmesini kontrol edecekler.

Kırsalda hava olumlu, çekilme başlıyor

Öcalan'ın sınır ötesine çekilin çağrısından sonra gözler kırsala çevrildi. Gelen bilgilere göre örgüt çekilme takvimine bağlı kalıyor. Hakkâri bölgesinden gelen bilgilere göre her yıl bu mevsimde şehir merkezlerine yakın kamplara yerleşen PKK'lılar bu yıl gelmedi.

İstihbarat verilerine göre başta Kavaklı ve Oğul gibi kamplarda da bir hareketlenme yok. Geleceklerine dair bir iz ya da istihbarat da yok. Telsiz trafiklerine göre Kandil'den 'eylem yapmayın eski eylem talimatları iptal edilmiştir' talimatı kırsala iletildi.

Geçiş Hakkâri üzerinden

Çekilme sürecinde Hakkâri çok önemli. Çünkü çekilme, ağırlıklı olarak buradan yapılacak. Ancak çekilmesi beklenen gruplar daha çok Diyarbakır, Bingöl, Bitlis ve Van kırsalında. Hakkâri kırsalı geçiş için kullanılacak. Sürecin akamete uğratılmaması için yerel birimler uyarıldı. Süreci baltalayacak provokasyonlara izin verilmemesi için güvenlik bürokrasisi teyakkuz halinde.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı