Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Başbakan'ın Afrika turu

11 Ocak 2013 Cuma günü yayınlandı Afrika turunun son durağı Senegal'de temaslarını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Gore Adası'nı ziyaret ettiğini, Batı ülkelerinin Afrika'daki "acımasız emperyalizmine" şahit olduklarını söyledi.

Türkiye-Senegal İş Forumu'nda konuşan Başbakan Erdoğan, "Afrika'ya gelenler, Afrika'ya hiçbir şey vermedikleri gibi, elmasları alıp gittiler. Yetmedi, buradan altınları alıp gittiler. Yetmedi, yer altındaki madenleri alıp gittiler. Ama hırsları, aç gözlülükleri, tamahları sebebiyle ne yazık ki Afrika'ya kurutmaya çalışmaktan vazgeçmediler. Bütün maddi zenginliğini aldıkları gibi, bu ülkeler Afrika'nın insanını da maalesef gasp ettiler. Afrika insanını dahi alıp götürdüler" diye konuştu.

Başbakan, sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında, "Dün Gore Adası'nı, diğer adıyla köle adasını ziyaret ettik. Afrika, kölelik noktasında gerçekten tarih boyunca çok büyük acılar yaşadı, çok dramatik, çok hüzünlü hadiselere sahne oldu. Ve orada 7 metre 60 santimetre kare içerisinde 12 kişinin, 12 Senegallinin, 12 Afrikalının orada nasıl zulme uğradığını, bize rehber arkadaş anlattı. Yetmedi, çocukları nasıl orada dar, uzunca bir yerde üst üste istiflediklerini söyledi.

Kadınlara nasıl zulmettiklerini söyledi ve milyonlarca, on milyonlarca, 100 ila 150 milyon kölenin buradan 3.5 ay gibi bir deniz seyahati ile ta Amerika'ya kadar nasıl götürüldüklerini anlattı. Bunları yapan kimdi? Bunları yapanlar, acaba insani noktada, insana bakıştan nasibini almış mıydı? Geneline baktığınız zaman işte Batı emperyalizmi budur. Bunu yaptılar, acımasızca yaptılar" ifadelerini kullandı.

"SÖMÜRDÜKLERİ YETMEDİ, BİZLERİ SAVAŞTA KARŞI KARŞIYA GETİRDİLER"

"Ama ben buradan Afrika'dan götürülen bir başka değere özellikle işaret etmek istiyorum" diye devam eden Erdoğan, "Evet, elmasın, altının, diğer madenlerin ve kölelerin yanında bu ülkeler Afrika'dan asker ticareti de yaptılar. Afrika'nın genç, güçlü, cesur insanlarını gemilere doldurdular, onlara yalanlar söylediler ve uzak coğrafyalara savaşmaya götürdüler. İşte bizim Senegallilerle bir karşılaşmamız da böyle bir savaş esnasında oldu. 1915'de 1. Dünya Savaşı sırasında Senegalli askerler gemilere doldurularak Çanakkale'ye taşındı ve Osmanlı'ya karşı savaşmaları istendi. Fakat burada ince bir nokta var. Senegalliler'e, buradan götürülürken, Osmanlı'nın yanında savaşacakları yalanını söylediler. Ama cepheye varıp Senegalli askerler, savaştıkları karşı tarafta ezan sesini duyunca silahlarını bıraktılar, savaşmadılar. Geri cepheye alınıp sonra buraya evlerine gönderildiler. Senegalli bir asker, bizim belgelerimizde, hatıratımızda var, Senegalli bir asker Çanakkale Savaşı'nda esir düşünce şunları anlatıyor: 'Ben Senegalliyim. Babamın adı Muhammed. Bizi memleketimizden zorla toplayıp, kopararak buraya getirdiler. Ve hemen savaşa sürdüler. Biz müslümanlarla savaştığımızı bilmiyorduk.' Evet, Senegalli asker bunları söylüyor. Bir başka kaynak da, Çanakkale'ye getirilen Senegalliler ile ilgili şu bilgiyi veriyor: 'Senegalliler deniz yoluyla Çanakkale'ye getirildi. Kara savaşlarının şiddetlendiği zamanlarda Seddül Bahir denilen yerde ezan sesini duyan Senegal askerleri, İngiliz ve Fransızlara ait topları imha etti. Bu davranışlarından dolayı çok sayıda Senegalli asker orada şehit edildi, öldürüldü. Birçoğu Gökçeada'ya sürüldü, orada kurşuna dizildi'. Senegal ile Türkiye arasında işte böyle hazin, böyle dramatik bir karşılaşma var. Savaşmak için gelen Senegalliler, orada kardeşlerini gördüler, kardeşlerini tanıdılar, kardeşleri ile savaşmayı reddederek, hem bizim tarihimizde, hem Senegal tarihinde birer kahraman oldular" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, iki ülke arasındaki "ortak tarihin, ortak kahramanlık destanının bugünlere ve istikbale" taşınması gerektiğini belirterek, "Muhabbetle kucaklaşmalıyız" dedi.

"TÜRK-SENEGAL İŞ KONSEYİ HEMEN KURULMALI"

Türk ve Senegalli iş adamlarının bir araya gelmelerini sağlayacak bir iş konseyinin hâlâ mevcut olmadığını söyleyen Erdoğan, "İş konseyimizi hemen hukuki alt yapıya kavuşturalım ve hemen Türk-Senegal İş Konseyi'ni halledelim. Afrika kıtasında 16 ülke ile iş konseylerimiz kuruldu ve çalışıyor. Senegal ile aramızda en kısa sürede iş konseyi kurulması ticari ve ekonomik faaliyetlerimize hız kazandıracaktır" diye konuştu.

"2015'TE HEDEF 250 MİLYON DOLAR"

Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere değinerek, "Ne yazık ki Senegal ile ticaretimiz ekonomik krizden etkilendi ve 2010'da 84 milyon dolara düştü. 2011'de bir toparlanma görüyoruz, 159 milyon dolara çıktı. 2011 ise 130 milyon dolara çıktık. Ama bir düşüş var. Öyle ise yapmamız gereken şu, bizim yeniden 159 milyonu yakalayıp aşmamız lazım. Senegal ve Türkiye bunu yapar mı? Açık söylüyorum, kesinlikle yaparız. Yaparız, kendimize hedef koymalıyız. 2015 ilk hedefimiz olmalı. Bu üç yıl içerisinde biz bu rakamı nereye çıkaralım? Ben şunu söylüyorum, 2015'de asgari 250 milyon dolara çıkalım. Bu büyük bir rakam değil, aslında komik bir rakam, ben diyorum ki yakalarız. Yakalar mıyız;'Oui'. Buyur, cevap geldi'oui'. Yakalarız. İş adamlarımızın çok daha fazla kapasiteye sahip olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı