Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Af hazırlığı

21 Aralık 2012 Cuma günü yayınlandı 12 Eylül 1980 darbesi döneminde bir kısım suçlara karışan sağ ve sol siyasi fikre sahip insanlara, sicil affı geliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmada, Adli Sicil Kanunu, Avukatlık Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda bir takım değişiklikler yapılacak. Yasal değişiklikle 12 Eylül 1980 askeri darbesinden dolayı halen cezaevinde bulunan sağ ve sol fikre sahip tutuklu ve hükümlüler, serbest kalacak. Avukatlık Kanununda yapılacak değişiklikle de avukatlık ruhsatları elinden alınanlara, yargı süreci beklemeden mesleğe kabul sağlanacak. Yeni düzenlemeyle birlikte adli sicil kayıtları silinenlerle, koşullu salıverme 'infaz yanma' riski ortadan kaldırılacak. 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştirenlerden dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam ediliyor. Darbe döneminin mağduriyetlerinin giderilmesi için yeni bir çalışma daha başlatıldı. Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin edindiği bilgiye göre çalışma, 12 Eylül 1980 darbesi döneminde bir kısım suçlara karışan sağ ve sol siyasi fikre sahip insanlar, askeri mahkemelerce ceza tayin edilmiş, infazı gerçekleştirilmiş, koşullu salı vermeden yararlananlar, halen cezaevinde tutuklu olanlar, 1980 yılından sonra hukuk okuyanlar, tıp fakültesini bitirenler, mühendislik okuyanlar ancak sicilleri nedeniyle mesleklerini icra edemeyenleri kapsıyor. Çalışmanın içeriğinde ise "01.06.2005 tarihli 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 9. ve 12. maddesinde değişiklik yapılması; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 5. maddesinde değişiklik yapılması; 13.12.2004 tarihli 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanuna geçici madde eklenmesi" yer alıyor.HALEN CEZAEVİNDE BULUNAN SAĞ VE SOL GÖRÜŞLÜ İNSANLAR SERBEST KALACAKÇalışmada, 12 Eylül döneminde mağdur olan ve şuan avukatlık yapan sağ ve sol görüşlü insanlar da destek veriyor. Yasa taslakları ilgili kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgi verildi.

Taslağın kısa bir süre sonra Bakanlar Kurulu'na gelmesi ardından ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edilmesi bekleniyor. Çalışmanın kanunlaşmasıyla birlikte cezaevinde bulunan bir kısım sağ ve sol hükümlüler salıverilecek. Bu yasal düzenleme ile halen cezaevinde bulunan sol görüşlü Muzaffer Öztürk, Tahir Canan ile sağ görüşlü Haluk Kırcı, Ramazan Çepni, İsmail Fuat Tarhan, Mahir Kavalcı da tahliyeside gerçekleşeceklerin arasında bulunuyor. Halen Firar durumunda olan Mahmut Gül, Cevdet Yayla da bu yasadan faydalanacak ve Firari durumu kalkacak. Avukatlık Kanunu'nda yapılacak değişiklikle ile avukatlık ruhsatları elinden alınanlara, yargı süreci beklemeden mesleke kabulü sağlanacak. Adli sicil kayıtları silinenlerle, koşullu salıverme 'infaz yanma' riski ortadan kaldırılacak. "KEYFİ UYGULAMALARLA ADİL YARGILAMA YAPILMADI"Bu çalışmayı yürütenlerden biri de 12 Eylül 1980 ihtilalinde 11 yıl 11 gün cezaevinde kalan Avukat Osman Başer. 12 Eylül 1980 ihtilalilin kuralları ve yargı işleyişinin 'hukukun üstünlük ilkesi, doğal yargıç ilkesi, yargı bağımsızlığı ilkesi, kanun önünde eşitlik ilkesi, yargılamanın aleni ilkesi, adil yargılama hakkı, susma hakkı, suçsuzluk karinesi, sağ ve sol siyasi sanıklara özgür ve sınırsız savunma hakkı verilmesi' ilkelerinin ihlal edilmesine yol açtığını vurgulayan Başer, açıkça ve aleni bir şekilde, keyfi uygulamalarla, konsey bildirileri ve talimatlarıyla adil yargılama yapılmadığını ifade etti.

1980 darbesinin yargılama sürecinin sonrasında sağ ve sol siyasi fikre sahip insanların bir takım haklardan yoksun kaldığını dile getiren Başer, Türkiye genelinde darbe dönemindeki mağdur insanların tespiti ve mağduriyetlerin giderilmesi için bir çalışma yaptıklarını söyledi.

12 Eylül dönemine ilişkin mağduriyetlerin giderilmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çalışma başlatıldığını dile getiren Başer, "BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır'ın parti teşkilatları ve şahsının, MHP Meclis İdare Amiri Ali Uzunırma ve AK Parti Manisa Millletvekili Ahmet Selçuk Özdağ'ın her türlü desteği vereceklerini ve yasa taslaklarını çıkması için siyasi iktidarla birlikte hareket edeceklerini taahhüt ettiler." diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı