Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Barzani'den çağrı

14 Ekim 2012 Pazar günü yayınlandı Mesud Barzani, demokratik ve barışçıl bir mücadele için Türkiye, Suriye, İran ve Irak’ta bulunan Kürt grupları silah bırakmaya çağırdı

Irak 'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, demokratik ve barışçıl bir mücadele için Türkiye, Suriye, İran ve Irak 'taki Kürt grupları silah bırakmaya çağırdı. Barzani, Erbil 'de düzenlenen Bilimsel Dünya Kürt Kongresi 'nin açılış konuşmasında, yıllarca zulme maruz kaldıklarını, tüm etnik unsurlar gibi geleceklerini belirlemenin kendilerinin de hakkı olduğunu belirterek, “Hedeflerimizi gerçekleştirmek için silahlı mücadelenin zamanı geçti. Parlamento gibi demokratik kanallar ve diyalog yolu ile barışçıl bir mücadele yürütmeliyiz” dedi.

Suriye, Irak ve Türkiye 'deki Kürtlerin de daima yanında olduklarını belirten Barzani, ”Haklarımızı silah gücü ile talep etmekten vazgeçmeliyiz. Aksi halde uluslararası kamuoyunun da desteğini alamayız” diye konuştu. Barzani, Irak 'ın kuzeyinde yaşadıkları tecrübeleri hatırlatarak, ”Saddam Hüseyin döneminde Kuzey Irak 'ta kaybolan 180 bin vatandaşımızın akıbetini hâlâ bilmiyoruz” dedi.

Halepçe hatırlatması
Eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin 'in Halepçe 'de Kürtleri hedef alan katliamını hatırlatan Barzani, “5 dakika içinde tarumar edilen” şehirde binlerce savunmasız kadın, çocuk ve yaşlı kurban oldu” diye konuştu.

Dünyanın her yerinden katılım oldu
Mesud Barzani 'nin açılış konuşmasını yaptığı “2. Bilimsel Dünya Kürt Kongresi”, “Kürdistan 'da Bilim ve Kültür Gelişimi” başlığı altında gerçekleşti. Kongreye Avrupa 'dan Güney Kore ve Yeni Zelanda 'ya kadar dünyanın çeşitli ülkelerinden Kürt kökenli akademisyenler, kanaat önderleri ve araştırmacılar katıldı. İngiltere 'de Kraliyet Cerrah Koleji 'nden Dr. Rang Nuri Şavis ile İsveç merkezli Uluslararsı Tasarım ve Sağlık Enstitüsü Genel Direktörü Prof. Alan Dilan da katılımcılar arasındaydı.
İlki geçen yıl düzenlenen kongrenin amacının, Kürt ve Kürt olmayan bilim insanları, kilit iş adamları arasında araştırma projeleri ve Kürt bölgeleri için kalkınma pratikleri geliştirecek ağ kurmak ve Kürdistan kurumları ve hükümetine yardımcı uzmanlık sağlamak olduğu açıklandı.

ANALİZ
Ne yapmaya çalışıyor?
Daha önce de PKK 'ya karşı silah bırakma çağrısı yapan Mesud Barzani bu kez çağrısının hedefini genişletti. Barzani, Kürtlerin yaşadığı Türkiye, Suriye, İran ve Irak 'taki tüm Kürt gruplarını silah bırakmaya çağırdı. Barzani 'nin açıklaması, hem Türkiye 'nin terör sorununu çözümü konusunda hem de Suriye krizinin yarattığı zemine karşı bir ön alma pozisyonu olarak değerlendiriliyor. Özellikle İran ve Irak 'ta yönetime karşı silahlı bir direnişin olmadığı gözönüne alındığında açıklamanın PKK-PYD bloğuna dönük olduğu kaydediliyor.
Son iki yıldan bu yana her fırsatta PKK 'ya, “silahlı mücadelenin zamanının geçtiği” mesajını veren Barzani, açık ve kapalı görüşmelerde örgüte silah bırakması yönünde telkinde bulunuyor. Ancak kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde PKK buna direnerek talebin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını, isteklerinin karşılanmaması halinde bu çağrıya uymayacağını söylüyor. Örgüt, Barzani yönetimine, “Tabanımıza bu durumu izah etmekte zorlanırız” da diyor.

1 yılda 16 görüşme
Kürt yönetimi son bir yıl içerisinde PKK ile Kuzey Irak ve Avrupa 'da 16 görüşme gerçekleştirdi. Ancak Abdullah Öcalan 'la avukatlarının görüştürülmemesi de gerekçe gösterilerek haziran ayı itibarı ile temaslar bugüne kadar askıya alındı.
Barzani, son Avrupa ziyaretinde Kürt diasporasının içinde yer alan bazı yapıların baskısı ile görüşme trafiğine yeşil ışık yaktı. Bu anlamda önümüzdeki dönemde yapılacak olan görüşmelerde Avrupa 'dan da temsilcilerin yer alması öngörülüyor.
Başbakan Erdoğan 'ın “Oslo olmaz, başka bir yer de olabilir” açıklamasının ardından hem Erbil hem de Süleymaniye 'deki Kürt yönetimi sorunun çözümü konusunda Ankara 'nın yeni yol haritasını okumaya çalışıyor. Kürt yönetimi ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, diyalog ve diplomasi trafiği için yeni heyet oluşturması yönünde kendi kurmaylarına gerekli işareti vermiş durumda.

Yol haritası
Barzani 'nin hedefi PKK 'yı Türkiye 'nin istekleri doğrultusunda silahsızlandırmak. Bu kapsamda örgüt üzerinde baskı oluşturulurken, Avrupa üzerinden diaspora Kürt oluşumları devreye sokuluyor. Barzani son Avrupa ziyaretinde 19 önemli Kürt derneğinin yöneticileri ile görüşmeler yaptı. Görüşmelerde etkin Kürt dernekleri, sorunun çözümü noktasında Erbil 'in rol almasını ve çözüm noktasında yol haritasının Erbil yönetimi tarafından ortaya konulmasını istedi. Bu istekler doğrultusunda Barzani 'nin yakın bir zamanda çözüme dönük bir yol haritası açıklamasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor. Barzani 'nin sorunun çözümü ve örgütün silahsızlandırılması kapsamında yeniden ve direk olarak devreye girmesine karşın örgüt yönetiminin son sözün Öcalan tarafından söyleneceği yönünde mesaj vermesi gözleri İmralı 'ya çevirdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı