Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Suriye'de geri sayım

11 Ağustos 2012 Cumartesi günü yayınlandı Suriye’de savaşın merkez üssü Halep’te bulunan Hürriyet muhabiri, bir ihbar üzerine kendini bir anda sıcak çatışmanın içinde buldu. Çatışmada üçü sivil, biri direnişçi dört kişi öldü. Çatışmadan saatler sonra muhalifin telefonuna, “Ordu birlikleri Höllük semtinde direnişçilerle çatışmaya girdi ve tamamını öldürerek imha etti, semte hâkim oldu” diye mesaj geçti.

FATİH Sultan Mehmet Birliği 'ne bağlı direnişçilerle birlikte, karargâh olarak kullandıkları binadayız. Tamamı Türkmenler 'den oluşan ekipte hukuk, filoloji, mühendislik fakültesi öğrencileri bile var. Bir anda arabalara doluşarak, binadan hızla ayrılıyorlar. Halep 'in dört bir yanında, silah altına alınmayı bekleyen ama bu arada da istihbarat toplayan binlerce gönüllü var. Şimdilik görevleri istihbarat toplamak. İşte onlardan biri, 13 yaşında bir milis, Yukarı Höllük semtinde Esad yanlısı kanaslı keskin nişancılar olduğunu görmüş. Hareketlilik ondan.

Direnişçiler tuzağa düşüyor


Direnişçiler ellerindeki silahlarla bölgenin etrafını çeviriyor. Apartmanların balkonları hem güneşten korunmak hem de mahremiyet için tentelerle kaplandığından tehdidin nereden geleceğini kestirmek mümkün değil. Direnişçi grup bir anda tuzağa düşüyor. Üç taraftan kanas ve bixi atışından bunalan iki direnişçi, Rambovari bir atakla ateşe karşılık veriyor. Korkudan kaldırımın altında kaybolduğum için tek kare görüntü alamıyorum. Karışıklık büyüyünce diğer direnişçi gruplar yardıma gelerek çevreyi kuşatıyorlar. Yaklaşık bir saatlik çatışma sırasında Türkmen direnişçiler binaların içerisine girip keskin nişancıları ablukaya almayı başarıyor.

Çatışma sırasında biri direnişçi üçü sivil toplam 4 kişi hayatını kaybetti.


Zaferle sonuçlanan operasyon sonrası tekbir getirerek başka bir çatışma alanına yöneliyorlar. Daha sonra öğreniyorum ki, tekbir, karşı tarafın maneviyatını darma duman ediyormuş. İki teğmen ve iki er karargâha gelerek direnişçilere katılmak istiyorlar. Ancak direnişçiler “Bir buçuk yıldır savaşıyoruz. Daha önce aklınız neredeydi” diyerek bu teklifi kabul etmiyor. Elektriksiz kent sabaha kadar bombalanırken, bir gece önce çatışmaları sırasında yanında olduğum direnişçi, cep telefonuna gelen mesajı göstererek gülüyor. Mesajda “Ordu birlikleri Höllük semtinde direnişçilerle çatışmaya girdi ve tamamını öldürerek imha etti, semte hakim oldu” deniyor. Bu dezenformasyon mesajına bakılırsa ben de imha
edilmiş oluyorum.

İsyancılardan taktik çekilme


SURİYE 'nin en büyük kenti Halep 'te önceki gün şafak vakti başlayan operasyon dün de yeni bombardımanlar ve sokak çatışmalarıyla kıyasıya sürdü. Kentin başta Selahaddin olmak üzere birkaç mahallesi helikopterlerin de kullanıldığı bombardımanlarla harabeye döndü. İsyancılar dün Selahaddin mahallesinden “taktik bir hareket” olarak çekildiklerini açıkladı. Muhalif Özgür Suriye Ordusu daracık sokaklarla dolu olan Selahaddin 'den çekilmeleriyle ilgili olarak, “Mahalleyi tamamen boşalttık. Rejim güçleri şu anda Selahaddin 'e ilerliyor” açıklaması yaptı. Halep ve Selahaddin mahallesi özellikle ikmal açısından büyük önem taşıyor. Kentin Hanano, Seyf el-Devle, Şaar and Şakur mahallelerinde de gece boyunca sokak çatışmaları yaşandı. Suriye Gözlemevi 'nin açıklamasına göre dün Halep 'te önceki gün 26 kişi öldü. Bu arada Suriye 'de Ürdün 'e kaçan Başbakan Riyad Hicab 'ın yerine dün Sağlık Bakanı Vail el-Halki atandı.

VURULAN ALBAY TÜRKİYE 'DE

Kurtarılan bölgelere karadan giremeyeceğini anlayan ordu birlikleri, direnişi kırabilmek için aralıksız ve gelişigüzel şekilde kente bomba yağdırıyorlar. 24 saat kontrol altında tutulan sokaklarda kuş uçurtulmuyor. Bu arada kuzeye doğru yola çıkan Sultan Abdülhamit ve Fatih Sultan Mehmet birliklerinin komutanı Albay Mukaddem Abu Tevfik 'in omuzundan vurularak acilen tedavi için Türkiye 'ye götürüldüğü haberi geliyor.

İran 'dan zirve

İran, Suriye 'deki soruna çözüm bulmak amacıyla başkent Tahran 'da uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Toplantının açılış konuşmasını yapan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye 'deki krizi çözmenin tek yolunun Esad rejimi ile muhaliflerin diyaloğundan geçtiğini, taraflar arasında müzakerelere ev sahipliği yapmaya da hazır olduklarını söyledi.

İran devlet televizyonu tarafından canlı yayınlanan konuşmasında Salihi, Suriye 'ye dışarıdan ve askeri bir müdahaleye karşı olduklarını, BM 'nin çözüm çabalarına ise destek vereceklerini belirtti. Toplantıya sadece Irak, Pakistan ve Zambiya dışişleri bakanı düzeyinde katıldı. Rusya ise zirveye Tahran büyükelçisini gönderdi.
İran resmi haber ajansı IRNA, toplantıya 28 ülkenin temsilci gönderdiğini duyurdu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı