Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yürekleri titreten dua

1 Mayıs 2013 Çarşamba günü yayınlandı Yeni Ümit ve Hira dergilerinin ortaklaşa düzenlediği "Ortak yol haritası icma ve kolektif şuur" konulu uluslararası sempozyum yapılan oturumlar sürüyor.

Sempozyumun bugünkü ilk oturumu yapıldı. İlk oturumu yaklaşık 5 bin dolayın davetli takip etti.

İstanbul Kongre Merkezi’nde devam eden sempozyumun ilk oturumunda İcmaın Dindeki Yeri ve Önemi ele alındı. Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun başkanlığındaki oturumda: Dinin Temel Hüküm Kaynaklarından Biri Olarak: İcma, Ümmetin İsmeti ve İcma, Dinin İçinden Konuşmanın Meşruiyet Zemini gibi konular konuşuldu.
Oturum başkanı Bardakoğlu, İslam dünyasında değişik sıkıntıların yalandığı, birlik ev beraberliğe ihtiyacın oldu bir dönemde böyle bir sempozyumun düzenlenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Oturumda ‘Dinin Temel Hüküm Kaynaklarından Biri Olarak: İcma’ konulu bir sunum yapan İstanbul 29 Mayıs Üniv. Rektörü Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez ise icmaın her türlü güç odaklarının su istimallerine kapalı olduğunu belirtti.

Dönmez, İslam’ın temel unsurlarının yer ve mekan farkı gözetmeksizin hep aynı değerde olduğuna dikkat çekti. Dönmez, Allah’ın Kur’an-ı Kerimi’ne ve Rasulullah’ın sünnetine bağlılığın icma temalı birlikteliliği ifade ettiğini kaydetti.

Oturumda bir diğer iştirakçisi Mısır İskenderiye Üniv. Hukuk Fak. Öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammed Kemal İmam da ‘Ümmetin İsmeti ve İcma’ konulu bir sunum yaptı. İmam, icmaın günümüzde insanlık adına yeni bir metot olarak kullanılması gerektiğini vurgu yaptı.
Davetlilerşn ilgiyle izlediği oturumun son konuşmacısı Erciyes Üniv. İlahiyat Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Apaydın ise ‘Dinin İçinden Konuşmanın Meşruiyet Zemini’ temasını işledi.

Sempozyumun bugünkü etabının son kısmında ise Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan başkanlığındaki Sahabe İcmaının Dinin Doğru Anlaşılıp Yaşanmasındaki Yeri ve Önemi konulu ikinci oturum yapılacak. Bu oturumda “Dini ve Dini Temsil Eden Kaynakları Tanımlayıcı Bir Yöntem Olarak Sahabe İcmai, Hz. Ömer Dönemi Şura ve İcma Uygulamaları ve Raşit Hilafet ve Raşit Toplum - Sahabe Döneminde Siyasi İcma konuları ele alınacak .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı