Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

YGS sonuçları açıklandı

2 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir, 24 Mart 2013 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (2013-YGS) girerek sonuçlarını bekleyen 1 milyon 805 bin 125 aday ve ailelerinin heyecanlı bekleyişini, ÖSYM’nin tüm birimlerinin tam bir ‘takım ruhu’ çalışması sonucu 1 Nisan’da sonlandırdıklarını söyledi.

Ali Demir, sonuçları açıklamak üzere ÖSYM genel merkezinde açıklama yaptı. YGS'de Temel Matematik testinde yer alan Temel Soru Kitapçığı 30. sorusunun ÖSYM Yönetim Kurulu'nun 29.03.2013 tarih ve 2013/07.02 sayılı kararı ile iptal edildiğini hatırlatan Ali Demir, Temel Matematik testinde en az bir işareti bulunan adayların 30. soruya doğru yanıt verdikleri kabul edilerek değerlendirme yapıldığını söyledi.

Demir, adaylara yöneltilmek üzere 5 adet Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu, Sosyal Bilimler testinin 36, 37, 38, 39, ve 40. soruları olarak yer aldığını belirterek, şunları ifade etti: 'Yükseköğretim Genel Kurulunun 01/02/2013 tarihli toplantısında ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrencilere mahsus olmak üzere (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), 2013-YGS Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından bu öğrencilerin muaf tutulmasına ve söz konusu öğrencilere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine YGS'de Sosyal Bilimler Testinde yer alan Felsefe alanından 5 soru sorulmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda; 2013-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru sorulmuştur. DinKültürü ve Ahlak Bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olan tüm adayların değerlendirmelerinde; Sosyal Bilimler Testinin ilk 40sorusunu değerlendirmeye alınmıştır. Din Kültürü veAhlak Bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler; SosyalBilimler Testinin 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularına verdikleri yanıtlar göz önünde bulundurularak değerlendirmeye alınmışlardır. Sosyal Bilimler Testi alanında 36., 37., 38., 39. ve 40. cevap alanlarında herhangibir işareti olanların değerlendirme işlemleri ilk 40 soru üzerinden yapılmıştır. Cevap kağıdının36., 37., 38., 39. ve 40. cevap alanlarında herhangi bir işareti bulunanlar, aynı zamanda cevap kâğıdının 41., 42., 43.,44. ve 45. cevap alanlarında da işaretleme yapmışlarsa bu adayların 36-40 arası işaretlemeleri değerlendirmeye alınmış ve 41-45 arası işaretlemeleri dikkate alınmamıştır.'

SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN
2013-YGS sonuçlarının bugün den itibaren https://sonuc.osym.gov.tr.internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceğini aktaran Ali Demir, 2013-YGS Sınav Sonuç Belgesi'nın basılmayacağını ve adayların adreslerine gönderilmeyeceğine dikkat çekti. Demir, 'Adaylar kendi cevap kâğıtlarının görüntüsünü, ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.trİnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile erişebileceklerdir. Ayrıca; sınavda kendi cevap kâğıtlarına kodladıkları soru kitapçığı numarasına ve bu kitapçıkta yer alan sorulara da http://skgs.osym.gov.trİnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ile erişebileceklerdir. Adaylar, sisteme giriş yaptıktan sonra, ilgili sınavı ve görüntülemek istedikleri soru numarasını seçtiklerinde ekranda soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabını görebileceklerdir. Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır.

Sonuçların milletimize, adaylara ve ailelerine hayırlı olmasını diliyoruz. Sınava giren adaylarımızın her birisine geçmiş olsun diyor ve LYS'de başarılar diliyoruz.' bilgisini verdi.

LYS BAŞVURU SÜRECİ
ÖSYM Başkanı Demir, adaylara YGS Sonuç Belgesi gönderilmeyeceğini tekrarlayarak, “Adaylar YGS sonuçlarını T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebileceklerdir. YGS puanlarının en az birinden 180 ve üzerinde puan alan adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına başvurmaya hak kazanmıştır. Bu adaylar, 22-29 Nisan 2013 tarihleri arasında LYS'lere başvurabileceklerdir. LYS'ler için ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır.2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu, ÖSYS ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsamaktadır. Adayların başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. LYS başvuruları bireysel olarak İnternet aracılığı ile yapılabilir. Dileyen adaylar 2 lira hizmet ücreti ödeyerek Başvuru Merkezi aracılığıyla da başvuru yapabilirler. LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler.Adayların en az iki LYS'ye girmeleri yararlarına olacaktır.' dedi.

ADALYARIN YAPMASI GEREKENLER
Başkan Demir, adayların yapmaları gereken işlemleri söyle sıraladı: 'Girecekleri LYS'lere karar vermek. LYS ücretlerini ÖSYS kılavuzunda belirtilen bankalardan birine yatırmak (Adaylar kredi kartı ile de sınav ücretini ödeyebileceklerdir.). Hangi sınav merkezinde girmek istediklerine karar vermek. İnternet veya Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını yapmak. LYS'ler 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da yapılacaktır. Adaylar girmek istedikleri LYS'lerin tümüne aynı merkezde gireceklerdir.Her aday 2 sınav merkezi tercihi yapabilecektir. İnternet üzerinden başvuru yapan adaylar; 'Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir.” uyarısını mutlaka görmelidir. Aksi takdirde başvuru yapılmamış demektir. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar başvuru sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.'

ÖZVERİLİ ÇALIŞMAYA TEŞEKKÜR
ÖSYM Başkanı Ali Demir, sınav sürecinin aksatılmadan yürütülmesine katkıda bulunan tüm ÖSYM çalışanlarına, soruların hazırlanması sürecinde görev alan tüm akademisyen ve uzmanlara, rektörlere, il ve ilçelerde Sınav Koordinasyon Kurulu'nda görev alarak sınavın sorunsuz yapılmasına destek olan Koordinasyon Kurulu üyelerine, sınavın sahada yürütülmesine destek veren ve çok titiz bir çalışma gerçekleştiren tüm sınav görevlilerine, sınav evrakının basılması ve dağıtımını sorunsuz yaparak sınav sonrasında merkeze ulaşmasını sağlayan yüklenici firmaların tüm çalışanlarına, matbaada, saklama merkezlerinde, ÖSYM Sınav Evrakı Teslim Alma ve Tarama Alanında, ÖSYM Optik Okuma alanında ve diğer Sınav Komisyonlarında 24 saat gözlemci olarak çalışan akademisyenlere, adayların sorunsuz olarak sınava alınmalarını sağlayan başta emniyet güçleri, valilikler, belediyeler, nüfus müdürlükleri ve diğer kamu kurum kuruluşlarının personeline, sınavın her aşamasını titizlikle izleyen, veliler ve adayların görüşlerini dile getirmelerine olanak sağlayan medya mensuplarına teşekkür etti.

2013-YGS HAKKINDA SAYISAL BİLGİLER

ÖSYS'ye başvuran aday sayısı: 1.924.563
Sınava giren aday sayısı: 1.805.125
Sınavsız geçiş için başvuran aday sayısı: 71.746
Ceza infaz kurumlarında sınava giren aday sayısı: 2.327
Kullanılan bina sayısı: 6.467
Kullanılan salon sayısı: 100.452
Sınavda görev yapan görevli sayısı: 282.542
Sınav evrakının taşınması için kullanılan kutu sayısı: 56.670
Sınav evrakı naklinde kullanılan araç sayısı: 75
Şehir içi nakliye aracı sayısı: 3.150
Oluşturulan Sınav Koordinasyon Kurulu sayısı: 163
Görevlendirilen sınav denetçisi (ÖSYM Temsilcisi) sayısı: 2726


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı