Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ekmek ısrafı korkunç seviyede

2 Mart 2013 Cumartesi günü yayınlandı Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından başlatılan ‘ekmek israfını önleme kampanyası’nın toplantısı Eskişehir'de yapıldı.

Anemon Otel’de yapılan toplantıda, ülke genelinde üretilen ekmeğin yüzde 10’unun israf edildiğine ve 1,5 milyar TL kayba sebep olduğuna dikkat çekildi. Vali Dr. Kadir Koçdemir, bu konuda bilgi eksikliği olduğunu ifade ederek, ‘‘Biz çoğu zaman israfı keyfiyet tarafında yapıyoruz. Gıda değeri bakımından iyi olan ekmeği yapmıyorsak, hatta iyi olan unsurları üretim sürecinde israf ediliyorsa, az yemişiz, çok yemişiz çok fazla önemi yok. Türk standartlarına baktığımızda ya da vazifemiz gereği itibariyle dünyayı gezdiğimizde kalkınmış ülkelerde lokantalara, marketlere gittiğimizde çok büyük fark var. Bu farkı sorduğumuzda Türkiye'de hakikaten nitelik itibariyle çok büyük israf olduğunu görüyoruz’’ dedi.

Ekmeğin bayatlamasıyla pişirme süresinin doğru orantılı olduğuna işaret eden Vali Koçdemir, ‘’Bir ekmek ne kadar geç pişerse, o kadar geç bayatlar. Bu bakış açımızı değiştirmek durumundayız. Yani topraktan aldığımız buğdayı, gıda değeri, besin değeri en yüksek vaziyette sofraya getirme; bence israfın yüzde 80'i burada. Yoksa ekmek hakkı diyoruz. Ekmek üzerine yemin ediyoruz. Böyle bir kültürden geliyoruz, ki çöpe atma oranımız oldukça düşük. Bunun hatırlatılması bile kendimize çeki düzen vermemiz bakımından yeterlidır’’ diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Halil Çankaya ise konuşmasında, Eskişehir’in tarımda ülkede 5’nci şehir olduğunu ifade ederek, ‘‘Toplu tüketim olan yerlerde ekmek israfının çok büyük olduğunu görüyoruz. Eskişehir’de 325 adet ekmek üreten işyeri var. Buralarda günde 600 bin ekmek üretiliyor ve bu durumda günlük miktarın yüzde 5’i, yani yaklaşık 30 bin kadarının israf edildiği tespit edildi. Ekmeğin bir kırıntısının bile israf edilmesini istemiyoruz’’ şeklinde konuştu.

Toplantı konuşmaların ardından otel aşçıları tarafından bayat ekmeklerden yapılan yemeklerin yenmesi ile Son buldu .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı