Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Balyoz'da tanık oldu

4 Mart 2012 Pazar günü yayınlandı Balyoz davası kapsamında "tanık" sıfatıyla ifade veren Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu, "Sonuç raporunun hazırlandığı tarihlerde Irak harekatı söz konusuydu.

Bize gelen tek rapor bu değildi. O zaman raporu ayrıntılı incelemedim. Daha sonra tanık olarak çağrıldığımda inceledim 'dedi

'Balyoz Planı 'iddialarına ilişkin 249'u tutuklu 365 sanığın yargılandığı davada Jandarma genel komutanı Bekir Kalyoncu tanık olarak ifade verdi. Kalyoncu'ya ifadesinin ardından mahkeme heyeti, duruşma savcısı, sanıklar ve sanık avukatları sorularını yönelttiler. Üye Hakim Ali Efendi Peksak'ın soruları üzerine tanık Kalyoncu, 'Sonuç raporunun hazırlandığı tarihlerde Irak Harekatı söz konusuydu bize gelen tek rapor bu değildi. O zaman raporu ayrıntılı incelemedim. Daha sonra tanık olarak çağrıldığımdainceledim 'ifadesini kullandı.

Kalyoncu üye hakim Peksak'ın 'Sonuç raporunda planın dışına çıkıldığına dair ve darbe hazırlığı gibi bir duyum aldınız mı? 'şeklindeki sorusuna da, 'Affınıza sığınarak Anadolu'daki ortada fol yok yumurta yok. tabirini kullanmak istiyorum. Üstelik Irak harekatı nedeni ile yoğunluğumuzu verdiğimiz başka konular var. Böyle bir ortamda aklıma bile gelmezdi 'şeklinde karşılık verdi

Mahkeme Başkanı Diken'in, 'Sonuç raporunda İkinci Genelkurmay Başkanının imzası var. Genelkurmay Başkanının imzası yok. Neye göre ayarlanıyor veya bunun takdir yetkisi kimde? 'sorusu üzerine de Kalyoncu, 'Genelkurmay İkinci Başkanın yetkisindeydi. Eğer isterse 'sayın komutana arz' diye paraf açabilir 'dedi.

Tutuklu sanıklardan Çetin Doğan'ın seminere ilişkin sorularını cevaplayan Bekir Kalyoncu, kendisinin söz konusu seminere katılmadığını belirterek 'Ne oynandığını sadece önümdeki kağıttan biliyorum ' şeklinde konuştu.

Bunun üzerine Doğan, 'Senaryoyu biz burada oynamaya hazırız. Arkadaşlarımız da burada zaten. Seminerde her geçen konu dakika dakika ses kaydına aldım 'dedi.

Tutuklu sanık Metin Yavuz Yalçın da Kalyoncu'ya, 'Seminer döneminde hem sizin hem de Genelkurmay'daki diğer kuvvetlerinde işlerinin yoğun olduğunu söylediniz. Peki, şimdi sormak istiyorum. Böyle bir durum var, Çetin Paşa yanına Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına'yı da almış 100 bin asker ile darbe yapmayı planlıyor. Buna kargalar bile güler. Siz de kargalara katılır mısınız? 'diye sordu. Kalyoncu da buna karşılık, 'Ortada fol yok yumurta yok. Benim de aklıma gelmezdi. Irak ile Amerika arasında bir savaşdurumu var. Hükümet yeni kurulmuş. Afganistan'daki güçleri devralma gibi bir durumumuz vardı. Söz konusu bu kadar yoğunlukta aklıma bile gelmezdi 'dedi.

Duruşmada söz alan birçok sanık ve avukatlarının yoruma dayalı soruları üzerine tanık Bekir Kalyoncu, 'Kendimi burada tanıklıktan çok bilirkişi olarak hissetmeye başladım 'dedi.

Sanık ve avukatların yoruma dayalı birçok sorusuna Mahkeme Başkanı Diken de müdahale ederek, konuya ilişkin soru sorulması konusunda uyarıda bulundu.

Kalyoncu, Jandarma Genel Komutanı olarak kanaati sorulan bazı sorulara da 'Ben burada Jandarma Genel Komutanı olarak tanıklık yapmıyorum. Seminer tarihinde Plan Daire Başkanı olduğunu ve dönemin plan daire başkanı olarak tanıklık yapıyorum 'dedi.

Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, ''O dönemde irticai ayaklanma olmadığını söylediniz. 1. Ordu OYTS' nin oynanmasında ısrar ediyor ve oynuyor. İç tehdidin öncelikli olduğu raporda yazılmış. O dönemde de Irak konusu gündemde ve savaş durumu varken iç tehditten bahsediliyor. Siz buna kargalar bile güler demediniz mi?'' diye sordu.

Savcının bu sorusuna avukatlar ve sanıklar tepki gösterirken, Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken ortamı sakinleştirdi. Bunun üzerine tekrar söz alan Savcı Kırbaş Kalyoncu'ya, ''Soruyu netleştirelim. Biz Genelkurmay Başkanlığı olarak neyle uğraşıyoruz, 1. Ordu Komutanlığı neyle uğraşıyor' diye düşünmediniz mi?'' şeklinde sordu.

Sanık avukatlarından Celal Ülgen, bu sorunun sonuç raporuyla ilgili olmadığını belirterek, sorunun muhatabının emekli Orgeneral İlker Başbuğ olduğunu söyledi. Sanıkların ve avukatların tepkileri üzerine savcı Kırbaş, ''2 tanığa da aynı soruyu sorarım. 10 tanığa da sorarım 'diye cevap verdi.

Bekir Kalyoncu da, muhatabının Karar Kuvvetleri Komutanlığı olduğunu belirterek, ''Bu bir oyundur'' dedi. Tanık Kalyoncu, normal şartlarda Ordu seminerlerine Genelkurmay Başkanı'nın da Kuvvet Komutanları ile birlikte katıldığını ancak dava konusu seminer tarihinin oldukça yoğun olduğunu belirterek 'Bu seminere katılmadıklarını biliyorum 'dedi

Kendisine yöneltilen soruların tamamlanmasının ardından Kalyoncu, yoğun programı nedeniyle duruşmadan ayrılmak için Mahkeme Başkanı Ömer Diken'den izin istedi. Başkan Diken'in izin vermesinin ardından Kalyoncu duruşma salonundan ayrıldı


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı