22 Mayıs 2012 Salı günü yayınlandı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son günlerde görülen kene ölümlerine karşı riskli bölgelerdeki evlere sağlık görevlisi göndererek tek tek uyarmaya başladıklarını söyledi.
Akdağ, köylerde yaşayan çiftçilerin, iş bitiminde eve döndüklerinde kene yapışma ihtimaline karşı üzerlerini kontrol etmesini istedi.Bazı inceleme ve temaslarda bulunmak üzere bugün Çanakkale’ye gelen Bakan Akdağ, önce Çanakkale Valiliği’ni ziyaret etti. Havanın yağmurlu olması sebebiyle tören mangası ile karşılanmayan Akdağ, makama geçerek Vali Vekili Hüseyin Kulözü ile görüştü. Burada Çanakkale’de sağlık alanında yaptıkları yatırımları anlatan Akdağ, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Kastamonu’da Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKK) hastalığından üç kişinin hayatını kaybetmesinden dolayı bir tedirginlik havası oluştuğu yönündeki soruya karşılık bunun atlatılması için basından yardım istedi. Türkiye’de KKK bulaşan her 100 hastadan ortalama beşinin hayatını kaybettiğini açıklayan Akdağ, bu oranın ciddi olduğunu belirterek, başka ülkelerde yüzde 10-20 civarında olduğunu söyledi.
Akdağ, özellikle bu konuda uzmanlaşmış personele sahip olunması sebebiyle oranın düşük Türkiye’de düşük olduğunu aktardı.
KIRSAL KESİMDEKİLER RİSK ALTINDA
Bu hastalığa yakalananların tamamına yakınının kırsal kesimde, hayvancılıkla ve çiftçilikle uğraşan insanlar oluştuğunu belirten Sağlık Bakanı Akdağ, şehirde yaşayanların risk altında olmadığını söyledi.
Akdağ, şunları kaydetti: “Keneleri, kırsalda hayvanların yaşadığı yerlerde tamamen uzaklaştıramadığımızı da biliyoruz. Bu konuda çok çalıştık. İşin uzmanları ve veterinerlerle çalışarak yok etmek istedik. Bu çok kolay bir şey değil. O zaman korunmak gerek. Özellikle kırsalda yaşayan ve çiftçilik yapanlar risk altında. Şehirde yaşayanlar, doğrudan risk altında değil. Şehirlerde yaşayanlar da yaz mevsiminde kırsala yakınlarının yanına gittiklerinde risk taşıyor. Geçtiğimiz yıllarda vatandaşlarımızın nerelerde hastalığa yakalandığı incelendiğinde, tamamına yakını kırsalda, köylerde yaşayanlar olduğunu gördük. Mesele de buradan başlıyor. Biz bu meseleyi bu mevsimde konuşmaya başladığımız zaman şehirdeki vatandaşlarımız paniğe kapılıyor. Oysa köylerde yaşayan vatandaşlar, ‘Bu bizim eski kene. Bunlar ne anlatıyor?’ diyerek tedbir almamaya devam ediyor.”
'RİSKLİ BÖLGELERDEKİ HER EVE SAĞLIK GÖREVLİSİ GÖNDERİP UYARIYORUZ'
Özellikle kırsalda yaşayan vatandaşları ve çiftçileri kene konusunda uyaran Bakan Recep Akdağ, iki üç ay süreyle dikkatli olmalarını istedi. Kırsaldaki vatandaşların iş bitiminde evlerine döndüklerinde üzerlerini aramasını da tavsiye eden Akdağ, risk altındaki her eve sağlık görevlisi göndererek kene konusunda bilgi verdiklerini açıkladı.
Akdağ, yaptıkları çalışmayı şöyle anlattı: “Dikkatli olması gerekenler, çiftçiler ve kırsaldaki vatandaşlar. Çalışmaya çıktıktan sonra akşam evlerine döndüklerinde, mutlaka kene yapışmış mı diye üzerlerini arayacaklar. Bir yakınına da kendilerini aratabilirler. Bu bir dakikasını alır ama iki üç ay bu şekilde tedbir alınması durumunda hayat kurtarır. Kene bir kişinin vücudunda uzun zaman kaldığında bu hastalık ortaya çıkıyor. Kısa müddet kaldığında hastalık görülmüyor. Özelikle kırsala çıkıldığında ayakları, bacakları örtecek kıyafetler giymek lazım. Vatandaşların buna itina etmesi gerekiyor. Özellikle bu mevsimlerde riskli bölgeler olan Kelkit Vadisi’nden başlayıp Gümüşhane, Sivas, Tokat, Amasya, Karabük, Kastamonu ve Çankırı’ya doğru bir hat üzerinde, kırsal kesimdeki her eve sağlık görevlisi gönderiyoruz. Vatandaşlarımızı bir kere daha uyarıyoruz. Bunu basın yoluyla da söylüyorum. Türkiye bu işi iyi bilen, bu işin üzerinde dikkatle duran, dünyada bu meseleyi en iyi takip eden ülkelerde birisi. Biz vakalarımızı çok yakın takip ediyoruz. Vakaların görüldüğü bazı ülkeler bunu yapmıyor. Kimsenin haberi bile olmuyor. Biz bunu açıklıyoruz ki vatandaşlarımız biraz daha farkına varsın ve kendilerini koruyabilsin.” Konuşmanın ardından Vali Vekili Kulözü, Bakan Akdağ’a Çanakkale’le ilgili hediyeler takdim etti .