Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Fatih Sultan Mehmet'i anıyoruz

4 Mayıs 2013 Cumartesi günü yayınlandı Fatih Sultan Mehmet'in vefatının 532 yılı dolayısıyla Gebze'de düzenlenen "1. Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu"na katılan akademisyenler, konuklara Fatih'in gayrimüslimlere olan hoşgörüsü hakkında bilgiler verdi.

Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezi'nde düzenlenen oturumda konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şeker, 15. yüzyılda vergi toplamak için hanelerin sayımının yapıldığını söyledi.

Sayıma göre İstanbul ve Galata'da yaklaşık 10 bin Türk ve Müslüman hane, 3 bin 750 de gayrimüslim hanenin bulunduğunu dile getiren Şeker, söz konusu yerlerde 30 bin Müslüman, 20 bine yakın gayrimüslim ailenin olduğunu belirtti.

Gayrimüslimlerin yaşadığı yerlere vakıflar tahsis edildiğine dikkati çeken Şeker, "Fatih Sultan Mehmet'in kendisinin tahsis ettiği vakıflar var, kiliseler için bile vakıflar tahsis ettiğini görüyoruz. Köylerde ve bazı bölgelerde yaşayan gayrimüslimler için bile vakıflar yapıldığını söylememiz mümkün. Fatih devrinde gayrimüslim unsurların haklarını rahatlıkla kullandıklarını ifade edebiliriz" diye konuştu.

Prof. Dr. Şeker, Fatih'in gayrimüslimlere bazı garantiler vermesinin, İstanbul'da ticaretin canlanmasına ve medeniyet merkezi olmasına yol açtığını anlattı.

Osmanlı devleti sınırları içinde Ermenilerin nüfusunun patriklik kurulmasına imkan verecek sayıda olmadığını dile getiren Şeker, patrikliğin kurulmasının ardından Ermeni nüfusunun arttığını vurguladı.

Şeker, İstanbul'un, Ermeni nüfusunun en kalabalık şehri haline geldiğini işaret ederek, "Onlara tanınan ekonomik ve kültürel haklar, diğer ülkelerden çok daha fazla bir düzeye ulaşmasına yol açıyor. Onlarla Müslümanlar arasında bir birliktelik oluyor' ifadesini kullandı.

-"Burada Hünkar Üniversitesi inşa edeceğiz"-

Celal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik de sempozyumun çok yararlı geçtiğini belirterek, Fatih döneminin imparatorluğa adım atılan bir dönem olduğunu söyledi.

Gebze'yle ilgili arşiv belgelerini kente getireceklerini dile getiren Çelik, "Allah bize nasip ederse burada Hünkar Üniversitesi inşa edeceğiz, kurumsal hale getireceğiz" dedi.

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise bundan sonra Fatih Sultan Mehmet'le ilgili projelerin Gebze'de anlatılacağını dile getirerek, kentin tarihi bir değere kavuştuğunu kaydetti.

Fatih Sultan Mehmet'in 532. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliği, yarın Fatih'in vefat ettiği Hünkar Çayırı'nda gerçekleştirilecek programın ardından sona erecek.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı