28 Mart 2013 Perşembe günü yayınlandı
İzlanda'daki volkan patlamasının ardından dünya deniz ürünleri ithalatını durdurdu. Türkiye'de ise uyarılara rağmen ithalat patlaması yaşandı.
İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan ve ekibi 2010 yılında İzlanda'da meydana gelen yanardağ patlamasının Türkiye'ye etkilerini inceleyerek bir rapor kaleme aldı. Kaptan raporunda, İzlanda Eyyafyallayöküll buzulunda meydana gelen patlamanın oluşturduğu kül bulutları ile yağan asit yağmurları sonrası ortaya çıkan zehirli gazların, geniş bir bölgeye yayıldığına dikkat çekti ve bu gazların hayvancılığı, balıkçılığı ve tarım arazilerini olumsuz etkilediğini belirtti.
TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ YAŞANDI
Dünya yasakladı Kaptan, AB üyesi ülkeler ile ABD ve Japonya'nın zehirlenmiş oldukları gerekçesiyle bu gazların etkisi altında kalan bölgeden başta somon balığı olmak üzere deniz ürünleri ithalatını durdurduğuna dikkat çekerken 'Bu ürünler Türkiye ile Güney Afrika'ya hiçbir inceleme yapılmadan satıldı ' dedi.
Kaptan 'Bu dönemde İzlanda'nın deniz ürünleri, hayvansal ve bitkisel yağlarının alımında adeta patlama yaşandı. İthal edilen ürünlerin incelenmesi gerekirken, tüm uyarılarımıza rağmen bunlar yapılmadı ' dedi.
BÜYÜK ARTIŞ
Türkiye'nin 2008-2011 arasındaki balık ve diğer deniz ürünleri ithalat rakamları şöyle:
2008: 34.952 milyon Euro
2009: 37.269 milyon Euro
2010: 58.387 milyon Euro
2011: 63.928 milyon Euro