Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kanserli köy sonunda taşınıyor

25 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı Türkiye’de yapı taşlarındaki Zeolit grubu kayaçlardaki Erionit isimli kanser yapıcı maddenin yol açtığı Akciğer kanserinin en yaygın olduğu merkezlerin başında gelen Nevşehir’deki ikinci yerleşim alanı da taşınmaya başlayacak.

Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesinde Erionit isimli kanser yapıcı maddenin yol açtığı Akciğer kanseri nedeniyle insanlar geçtiğimiz yıllarda güvenli bölgeye taşınmıştı. Önümüzdeki dönemde de Ürgüp ilçesine bağlı Karain Köyü'nün taşınmasına yönelik çalışmalar başlatılacak.Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Karain Köyü'nde, 1974 yılında dönemin Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Barış başkanlığında gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ışığında, köydeki konutların yapı taşlarının içerisinde yer alan Zeolit Grubu kayaçlardaki Erionit isimli maddenin solunma ve tozlanma yoluyla vücuda alınmasıyla Akciğer Kanserinin yaygın şekilde oluştuğu belirlenmişti.Karain Köyü'nde belirgin bir istatistiki çalışmanın yapılmamasına rağmen 38 yıldan beri 350’ye yakın insanın hayatını kaybetmesine neden olan akciğer kanseri ile mücadele çalışmaları, köylülerin, yetkililerce belirlenen yeni iskan alanlarına taşınmak istememesi nedeniyle gerçekleştirilememişti.

Bir süre önce TBMM tarafından oluşturulan Kanser Araştırma Komisyonu’nun incelemelerde bulunduğu Karain Köyü'ne son olarak Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı el attı.Köylülerle de karşılıklı olarak gerçekleştirilen görüşmelerden sonra, köy yaşamının gereklerine uygun bir yapılaşma, alt yapı ve çevre düzenlenmesi karşılığında köylülerin taşınmaya razı olmasının ardından başlatılan çalışmalar çerçevesinde, TOKİ tarafından Karain için 126 tarım köy konutundan oluşan yeni bir köy kurulması kararlaştırıldı. TOKİ, 28 Mayıs 2012 tarihinde düzenleyeceği ihale ile tarım köy konutlarının yanı sıra köyün alt yapı ve çevre düzenlemesini de yapacak.Karainliler için Tarım Köy Projesi kapsamında 180 metrekareden oluşan, iki katlı, alt katında garaj veya depo olabilecek özellik bulunan 126 konut, Ürgüp ilçesinden Karain Köyü'ne giriş bölümünde yapılacak. Karain Köyü muhtarı Mevlüt Özata, TOKİ tarafından yapılan uygulamayı köy halkının küçük bir kısmı haricinde kabullendiğini, proje kapsamı dışında kalan kiracı konumundaki ailelerin de konut sahibi olmalarını istediklerini söyledi.

Özellikle İsveç’te yaşayan Karain Köyü nüfusuna kayıtlı gurbetçilerden bir bölümünün bu taşınmaya karşı olduklarını dile getiren Özata, “Köyünü seven insan gelir köyünde yaşar. Ben de bir emekliyim ve 40 yıl sonra köyüme yeniden taşındım. Ama TOKİ’nin yapacağı konutlarda yaşamımı sürdürmek istiyorum. Sadece ben değil, köyün yüzde 90’ı benim ile aynı düşünceyi paylaşıyor. Konutların yapımını sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi.

Köylerinin, 1950’li yıllarda örnek köy olarak gösterildiğini, Tarım Kredi Kooperatifi, PTT, Sağlık Ocağı gibi bütün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olduğunu ifade eden Özata, 1974 yılında kanserli yapılar tespit edildikten sonra yatırım ve yenilenme olmadığı için insanların ilçeye veya yurt dışına göç ettiğini ifade etti.

Özata, sit alanı olduğu için yıkılamayacak konumda olan köylerinin harabe olmaması için ören yeri olmasını istediklerini kaydetti.

Köyde yaşayan Naci Özdemir ise burada akciğer kanseri yapıcı maddelerin evlerin duvarlarında varlığının kesin olduğunu belirterek, “Yüzlerce insan kanserden öldü. Benim gibi köyde kiracı konumunda bulunan insanlar var. Bunların da sorunlarına çare bulunmasını istiyoruz. Köyün taşınması iyi olur. 38 yıl sonra nihayet konutlar yapılacak.” diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı