Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Bundan sonra ne olur? (Taha Akyol)

22 Mart 2013 Cuma günü yayınlandı Yüzbinlerce kişinin katıldığı Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarının heyecanı tüm Türkiye'yi sardı. Peki oldukça kritik öneme sahip olan kutlamalarda neler yaşandı? İşte adım adım Diyarbakır'daki nevruz kutlamaları...

Sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran yüzbinlerce kişi, şarkı ve türküler eşliğinde halay çekti.

Saat 12.00 sıralarında BDP Eşbaşkanı ve milletvekilleri ile DTK Eşbaşkanları Nevruz ateşini yaktı. Ateşin yakılmasının ardından Nevruz alanındaki coşku giderek arttı.

Alanda kurulan sahneye Karadenizli şarkıcı Kazım Koyuncu'nun kardeşi Niyazi Koyuncu da çıkarak kısa bir dinleti verdi.

BDP ve DTK Eşbaşkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları tek tek kürsüye çağrıldı.

Nevruz'da Niyazi Koyuncu Konseri

OSMAN BAYDEMİR'DEN NEVRUZ AÇIKLAMASI
Bağlar ilçesinde yapılan Nevruz kutlamaları, yaklaşık 30 yıldır süren terör sorununun çözümü konusundaki en kritik Nevruz olma özelliği taşıyor.

Kutlamalarda bir açıklama yapan Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir,'En büyük garantimiz onurlu barış olması lazım. En büyük garantimiz birlikte yaşam olması lazım. En büyük garantimiz eşitçe özgürce ve kardeşce birlikte yaşam olması lazım'dedi.

Osman Baydemir'den Nevruz Açıklaması


NİHAT DOĞAN DİYARBAKIR'DA
Diyarbakır'daki Nevruz etkinliğine sanatçı Nihat Doğan da katıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile kucaklaşan Doğan, Nevruz'un barışa vesile olması temennisinde bulundu.

Tören alanından izlenimlerini paylaşan ve fotoğraflar paylaşan Nihat Doğan, törenin sonunda alandan ayrılırken düştü ve ayağını burktu. Doğan'ı ambulansla hastaneye kaldırdılar.

Hastanede kontrolden geçen Nihat Doğan daha sonra kaldığı otele geçti.

Nihat Doğan, Diyarbakır'da


ÖCALAN'IN MEKTUBU OKUNDU
Abdullah Öcalan'ın günlerdir merakla beklenen mesajı Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında BDP'li iki vekil tarafından okundu.

Açıklama öncesinde BDP ve DTK Eşbaşkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları tek tek sahneye çağrıldı. Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder kürsüye geldi.

Pervin Buldan, ilk olarak Abdullah Öcalan'ın mesajını Kürtçe okudu. Daha sonra ise Sırrı Süreyya Önder, aynı mesajı Türkçe seslendirdi.

Öcalan'ın Tarihi Mesajı: Silahı Bırakın, Sınır Dışına Çıkın


MUAMMER GÜLER'DEN MEKTUP DEĞERLENDİRMESİ
İçişleri Bakanı Muammer Güler, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın silah bırakma çağrısını, ''Dil barış dilidir, uygulamayı görmek lazım'' dedi.

Güler, Diyarbakır'daki nevruz etkinliğinde terör örgütü elebaşının posterinin açılmasına ilişkin, ''Adli merciler gereğini yapar'' dedi.

Bakan Güler'den mektup değerlendirmesi

MHP'DEN OLAĞANÜSTÜ ÖCALAN TOPLANTISI

Öcalan'ın mesajının Diyarbakır'da okunmasının ardından TBMM'de gerginlik yaşandı. Özellikle MHP'li vekiller sert tepki gösterdi. MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, kürsüde konuşurken 'Bu manifestoyu kınıyorum' dedi.

Genel Kurul, Başkanvekili Sadık Yakut'un başkanlığında toplandı. Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten'in Nevruz Bayramı'na ilişkin gündemdışı konuşması sırasında, MHP'li milletvekilleri, sıralarda bulunan mikrofonlara Türk bayrağı astı. MHP grup başkanvekillerinin oturduğu sıraların önünde de şehit fotoğrafları ile terör örgütü üyelerince öldürülen bir bebeğin fotoğrafına yer verildi.

Öcalan'ın mesajının okunmasının ardından TBMM'de gerginlik yaşandı

DİYARBAKIRLILAR MESAJI NASIL KARŞILADI
Nevruz kutlamalarına katılan vatandaşlar, BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan ve BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder tarafından okunan Öcalan mesajına destek verdiklerini söyledi.

Abdullah Öcalan 'ın mesajının Türkçe ve Kürtçe okunmasının ardından değerlendirme yapan vatandaşlar, sürece destek verdiklerini ve mesajı olumlu karşıladıklarını dile getirdi.

Vatandaşlar, “Barış sürecine destek veriyoruz. AK Parti ve BDP 'nin birlikte hareket ederek ancak bu sorunu çözeceğini düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte silahların bırakılmasını ve barışa bir adım daha yaklaşılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞAMİL TAYYAR: MESAJLAR GAYET POZİTİF
AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, İmralı'dan gelen mesajı değerlendirdi.

Öcalan'ın mesajlarını pozitif bulduğunu kaydeden Tayyar, 'Zaten başında beri şart koşmaksızın önce silahların susması... Çünkü akan kan durmaz ise barış ortamının oluşturulmasının zor olduğunu biliyorduk. Şehit cenazelerinin olduğu bir ortamda siz barışı konuşamazsınız. Dolayısıyla bu anlamda teröristlerin şartsız silahları bırakması yönünde yapılan bu çağrıyı son derece pozitif bir yaklaşım olrak görüyorum' dedi.

Şamil Tayyar: Çağrılar sürece ciddi katkı sağlar

BAŞBAKAN ERDOĞAN: MESAJ OLUMLU KARŞILANMIŞTIR
Hollanda'da temaslarda bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, Abdullah Öcalan'ın 'silahları bırakın' çağrısını değerlendirdi. Öcalan'ın mesajının 'olumlu bir gelişme' olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'da Türk bayrağı olmamasına tepki gösterdi.

Erdoğan şunları söyledi:

'Diyarbakır'da yapılan mitingde Türk bayraklarının olması gerekirdi. Türk bayrağının orada olmayışı aslında hala bu süreci olumsuz etkileme gayreti içinde olanların bana göre provokatif yaklaşımıdır. Öcalan'ın mesajında da tek millet kavramını görüyoruz. Bu uygulamalar mesaja ters düşüyor. Zaman içinde bunlar da giderilmek suretiyle 30 yıllık sıkıntıyı böylece bir an önce aşmış oluruz. Bayrağımızın olmaması önemli bir eksiklik. Bunu bir şov olsun diye söylemiyorum.'

Başbakan Erdoğan: Mesaj olumlu karşılanmıştır

KARAYILAN: PKK SAVAŞA DA BARIŞA DA HAZIR

Öcalan'ın mektubundan sonra Karayılan Suriye'deki Nevruz kutlamalarına mesaj gönderdi.

Kandil 'deki PKK yöneticilerinden Murat Karayılan “Önder Apo'nun başlattığı süreci kararlı bir şekilde hayata geçireceğiz” dedi.

ANF 'ye göre Karayılan, 2013 Nevruzunun 'çok tarihi bir aşamada karşılandığını ' belirterek 'Kürt özgürlük mücadelesinin tüm Kürdistan 'da çok önemli ve hassas bir aşamaya geldiğini ' bildirdi. Karayılan, Suriye 'deki Kürtlerin mücadelesinin başarısı ile “Kuzey Kürdistan hamlesinin” Öcalan 'ın böyle bir adım atmasına yol açtığını savundu.

Ortadoğu'daki mevcut koşullar, ellerindeki imkânlar ve gücün, Kürdistan'ı özgürleştirmek için bugün kendilerine güven verdiğini belirten Karayılan, “Ama biz her koşulda savaş istemiyoruz. Eğer egemen devletler hazır ise, biz de barışçıl yollarla Kürdistan'ı özgürleştirmeye hazırız. Herkes bilmeli ki, PKK savaşa da barışa da hazırdır. Bu temelde, Önder Apo'nun başlattığı süreci kararlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Bu bir mücadele sürecidir, sadece Batı Kürdistan için değil, tüm Kürdistan için önemlidir. Önderliğimiz bu yeni süreçte Kürt sorununu tüm parçalarda çözmek istiyor ' şeklinde konuştu.

Bu süreç karşısında herkes görev düştüğünü belirten Karayılan, '2013 yılı ya savaşla ya da barışla çözüm yılı olacak. Kürt sorunu artık çözülecek” dedi.



HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı