Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Arınç'ın bahsettiği Kışanak'mış

18 Aralık 2012 Salı günü yayınlandı Çektiği işkencelerden dolayı kendisine hak verdiğini söyleyen Bülent Arınç'a Kışanak'tan cevap geldi.

Bülent Arınç'ın gördüğü işkenceden sonra yaptıklarına hak verdiğini söylediği BDP'li milletvekili Gültan Kışanak, başbakan Yardımcısının sözlerini değerlendirdi.

Arınç, ismini vermeden Kışanak hakkında şöyle konuşmuştu: 'Çok kızıyordum ama onunla ilgili bir hatırayı dinledim. Genç kızken Diyarbakır Cezaevi'nde o kadar ahlaksızca işkenceye maruz kalmış ki ben de aklıma gelse dağa çıkardım.''

Bülent Arınç 'ın açıklamasını önemsediğini belirten Gültan Kışanak, “Kürt sorunu biraz da herkesin yaşadığı sorunu kendisiyle sınırladığı bir mecrada ilerlediği için, kimse kimseyi anlamadığı için çözmekte biraz kolay olmuyor” diye konuştu.

'EMPATİ KURMAK LAZIM'
Diyarbakır Cezaevi 'nde işkence geçirenlerle empati kurulmasını isteyen Kışanak, “Sayın Bülent Arınç 'ın bugün empati yapmak ihtiyacı duyması önemli ama keşke beddua etmeden de empati yapmayı aklına getirseydi. Belki benim açımdan adı sanı belli, hikayesi belli yaşadıkları belli böyle bir yaşanmışlıkla empati yapmak daha kolaydır. Ancak şunu bilmek gerekir ki, şu anda hikayesini bilmediğimiz, adını sanını bilmediğimiz binlerce insan aynı travmatik süreçleri yaşadı” dedi.

Köylerini terk etmek zorunda bırakılanlar için de empati kurulması gerektiğini ifade eden Kışanak, şu ifadeleri kullandı:

“90 'lı yıllara dair yaşananlarla ilgili de bir empati kurmak lazım. Bir gece yarısı köyü jandarma tarafından basılan, ayakkabısını bile giymeye fırsat bulmadan canını kurtarmaya çalışan 5 milyon insan; evini, barkını, köyünü terk etmek zorunda kaldı. Bunlara da empati yapmak lazım. Pozantı Cezaevi 'nde insanlık dışı uygulamalara maruz kalmış çocuklarla da empati kurmak lazım.”

4.5 HAPİS YATTI
1980-82 yılları arasında Diyarbakır Cezaevi 'nde bulunduğunu dile getiren Kışanak, daha sonra 2.5 yıl daha hapis yattığını söyledi.

'24 SAAT İŞKENCE GÖRÜYORDUK'
Cezaevinde kaldığı dönemde 24 saat işkence yapıldığını belirten BDP'li Kışanak, şöyle konuştu:

“Diyarbakır Cezaevi tam bir vahşet dönemiydi. Her türlü aşağılanma, horlanma vardı. Fiziki işkence vardı. Orada insanlık dışı muamelenin her türünü yaşadık. Esat Oktay 'ın köpeği çıkartıldı, o odaya alındım. Kemik ve pislik artıklarıyla 6 ay o hücrede kaldım. Açıkça günün 24 saatini işkence görerek geçirdik.

'BİLEKLERİMDE SİGARA SÖNDÜRDÜLER'
'Türküm ' demek için işkence yaptılar. Oktay 'ın kendisi 'Tamam, marşlar falan önemli değil ama 'Türküm ' de, eni koğuşa çıkaracağım ' diye bana işkence yaptı. Hala ben bunların açtığı yaraları ruhumda, bedenimde taşıyorum. Fizik işkence izleri de hâlâ ayaklarımda var. Bileklerimde sigara söndürülen yerler var. O nedenler herkes o günleri, Diyarbakır gerçeğini biliyor”.



HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı