Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Irak'ta 'Kerkük' savaşı

27 Kasım 2012 Salı günü yayınlandı Bağdat hükümeti ve bölgesel Kürt yönetimi arasındaki gerginlik savaş provasına dönüşüyor. Peşmergelerin başındaki Sihad Barzani “Bağdat’a kadar temizleriz” tehdidi savururken ordu Kerkük’e 30 kilometre yaklaştı

Irak 'ta Kürt yönetimi ile Şii Başbakan Nuri el Maliki liderliğindeki merkezi hükümet arasında yaşanan gerilim, karşılıklı güç gösterileri ile tırmanıyor. Maliki 'nin yönetimindeki Dicle Operasyon Gücü 'nün Kerkük yakınına kadar gelmesi üzerine peşmerge tank ve toplarla Kerkük yolunu kapattı. İki ordu Kerkük 'te savaş pozisyonu alırken Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, kardeşi Sihad Barzani yönetimindeki onlarca tank, zırhlı birliği ve binlerce peşmergeyi Kerkük 'e gönderdi. Irak merkezi ordusu, Kerkük 'e 30 kilometre mesafede konuşlandı, bunun üzerine peşmergeler Kerkük 'ü başkent Bağdat 'a bağlayan karayolunu trafiğe kapatarak önemli noktalarda mevziler oluşturdu.

'Kürdistan sınırına ' yakınlaştılar
Kürtlerin 'Kürdistan sınırı ' olarak kabul ettiği Bağdat-Tuzhurmatu arasındaki Hamrin dağı çevresinde konuşlanan Maliki 'ye bağlı Dicle Operasyon Kuvvetleri, dün Tikrit üzerinden Kerkük 'e doğru hareket etti. Maliki kuvvetlerinin Arap nüfusun yoğun olarak yaşadığı Havice bölgesini geçerek Kerkük 'e 30 kilometre mesafedeki Arap köylerinde konuşlanması üzerine dün, Mesut Barzani 'nin kardeşi Sihad Barzani komutasındaki ağır silahlarla donatılmış binlerce peşmerge Kerkük 'e ilerledi.

'Bağdat 'a kadar temizleriz '
Ağır silahlı peşmerge birlikleri Maliki ordusunun konuşlandığı Kerkük-Bağdat karayolunu denetim altına alarak savaş pozisyonuna geçti. Avesta Kürd adlı internet sitesi, büyük bir kuvvetle Kerkük çevresinde konuşlanan peşmerge kuvetlerine komuta eden Sihad Barzani 'nin “Kürdistan Başkanı Mesud Barzani talimat verirse peşmerge, Bağdat 'a kadar bölgeyi temizler” açıklamasına yer verdi.
Barzani, “Benim karşı olduğum, ordunun Irak yönetimi değil (Maliki 'yi işaret ederek) bir kişinin ya da grubun denetimine girmesidir. Biz Irak ordusuyla yapılan askeri anlaşmalardan korkmuyoruz, bu anlaşmaların arkasındaki zihniyetten korkuyoruz” dedi.

Barzani arabuluculuğu reddetti
Tansiyonu düşürmek için Irak Meclis Başkanı El Nuceyfi 'nin yanı sıra Irak 'taki en büyük grubun lideri olan Şii Mukteda Es Sadr da devreye girdi. Sadr, Barzani ve Maliki arasındaki sorunu diyalog yoluyla cözmek için her iki lideri Necef 'e davet etti ancak Barzani teklifi reddetti. Barzani tarafından Sadr 'a gönderilen yanıtta, “Söz konusu sorun şahsi değil, ülkeyi ilgilendiren bir sorundur. Bugün yaşanan sorunların temeli yasada belirtilen ve imza altına alınan esaslara bağlı kalmamaktan doğuyor” dedi. Peşmerge Bakanı Şeyh Cafer Mustafa ise “Tüm hazırlıklar en üst düzeyde. Peşmerge Kürdistan toprağının bir daha işgaline izin vermeyecek bir kararlılığa sahip” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı