Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ankara'da 1 Mayıs!

1 Mayıs 2012 Salı günü yayınlandı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında coşkuyla kutlandı.

1 Mayıs kutlamalarının İstanbul'daki adresi Taksim Meydanı oldu.

1977 yılındaki 1 Mayıs'ta da açılan 800 metrekarelik dev pankart sabahın ilk ışıklarıyla meydana asıldı. Meydana çıkan yollar bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı. Meydan çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Otobüs duraklarının camları zarar görmemeleri amacıyla söküldü.

Üç koldan yürüyüşün ardından Taksim Meydanı'nda toplanan işçiler, emekçiler alanda boş yer bırakmadı. Büyük bir coşkunun hakim olduğu alanda kürsüden sendika ve STK temsilcileri konuşmalar yaparken alandaki işçiler de halaylar ve sloaganlar eşliğinde bayramlarını kutladı.

Saat 14:00'da ise Türkiye'deki bütün alanlarda aynı anda 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganı atıldı. Saat 16:00'dan itibaren ise Kardeş Türküler ve Grup Yorum alandaki emekçilere konser verdi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılanlar, alandaki etkinliğin tamamlanması üzerine dağıldı.

DEV PANKART AÇILDI
DİSK'in yaptırdığı 800 metrelik dev pankart Taksim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın önüne sabah saatlerinde asıldı. Dev pankartta kanlı 1 Mayıs'tan fotoğrafı ve üstünde "1 Mayıs 1977 suçluları yargılansın" sloganı yer aldı.

Dev pankart Atatürk Anıtı'nın önünde açılarak anıt korumaya alınmış oldu ve böylece doğması muhtemel gerginliklerin de önüne geçildi. Geçen yıl yapılan kutlamalarda bazı göstericilerin anıta çıktığı görülmüş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada anıta zarar verildiğini söyleyerek böyle bir olay olursa polis müdahalesi olacağını söylemişti.

OTOBÜS DURAKLARININ CAMLARI SÖKÜLDÜ
Taksim meydanı çevresindeki otobüs duraklarının camlarının söküldüğü görülürken, yine meydandaki bayrak direkleri ve çevresindeki elektrik direkleri de vatandaşların çıkmasını önlemek için polisler tarafından yağlandı.

ÇAPKIN: "AMACIMIZ KIŞKIRTMALARA İZİN VERMEMEKTİR"
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı'na gelerek incelemelerde bulundu. Çapkın, meydanda alınan güvenlik önlemlerini denetleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Çapkın, amaçlarının, işçilerin huzur içinde bir bayram kutlaması olduğunu belirtti. Çapkın, ''Bu yıl değişiklik olarak anıtla ilgili tedbir aldık. Amacımız, anıtın üstüne çıkarak, herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak görüntü vermemektir. Tüm işçilerin 1 Mayıs Bayramını kutluyorum. Nice 1 Mayıs'lara diliyorum'' dedi.

1 MAYIS 1977'DE HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI
1 Mayıs Kutlamaları'nın tertip komitesi 1977'deki kutlamalarda çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'nda yapılan anıt önünde tören düzenledi.

DİSK Başkanı Erol Ekici ve KESK Başkanı Lami Özgen'in katıldığı anmaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, DSP Genel Başkanı Masum Türker de katıldı. Kazancı Yokuşu'ndaki 1 dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan DİSK Başkanı Erol Ekici, bu yıl da 1 Mayıs'ı KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ile ortaklaşa kutladıklarını söyledi. Ekici, başta 1 Mayıs 1977 olayları olmak üzere 89, 98 ve 96 yıllarındaki kutlamalarda hayatını kaybedenlere borçlarını ödemek için alanları doldurduklarını söyledi. Ekici, "Bundan sonra başta 77, 89 ve 96'da yitirdiğimiz 1 Mayıs şehitlerimizin failleri ve katilleri bulunup hesap verinceye kadar bu ısrarımız, kararlılığımız sürecek. Buradan tüm şehitlerimize 'bıraktığınız mirasa sahip çıkanlar var, siz rahat uyuyun' diyorum." dedi.

RENKLER ÖNEMİNİ YİTİRDİ
İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarında renkler önemini yitirdi. G.Saraylılar, F.Bahçeliler ve Beşiktaşlılar birlikte kutlamalara katıldı. Mecidiyeköy’de toplanan gruplar işçi bayramında tek yürek oldu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı