Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Meclis'e cemevi talebi

14 Aralık 2012 Cuma günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “İslam’ın mabedi de tektir.

Bu da cami ve mescitlerdir. Hangi mezhebe, hangi tarikata, hangi geleneği sahip olursa olsun İslam’ın bütün yorumlarının ortak mabedi camilerdir, mescitlerdir” dedi.

Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Misir Merdanov’u Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nda kabul eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Azeri Bakan ile Türkiye’de eğitim gören Azeri öğrenciler ve iki ülke arasındaki eğitim işbirliği konularını görüştü.

Ziyaret sonrasında gazetecilerin sorularına cevap veren Bekir Bozdağ, CHP’li Hüseyin Aygün’ün cemevi talebiyle ilgili açtığı davaya TBMM’nin “Aleviliğin ibadet yeri camidir, cemevi olamaz” şeklindeki savunmasının sorulması üzerine , “Bu konulardaki değerlendirmeleri işin uzmanlarının yapmasının daha doğru olduğunu ifade ediyorum.

Cemevlerinin statüsüyle ilgili tartışmalar Türkiye’de uzunca bir zamandır yapılıyor. Esasında cemevleri adı üstünde cem evi. Buna dair Alevi Bektaşi geleneğinden gelen kardeşlerimizin verdiği isim de Cemevi’dir. Buna ayrı bir sıfat aramanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Zaten isimlendirilme yapılmış ve bunun ne olduğuna ilişkin değerlendirmeler yapılmış. Ama mabed olarak, ibadethane olarak değerlendirilmesi konusunda daha öncede görüşlerimi paylaştım.

Alevi Bektaşi geleneği İslam içi bir yorumdur, İslam’ın alt yorumlarından birisidir. İslam’ın mabedi de tektir. Bu da cami ve mescitlerdir. Hangi mezhebe, hangi tarikata, hangi geleneği sahip olursa olsun İslam’ın bütün yorumlarının ortak mabedi camilerdir, mescitlerdir. Azerbaycan’da da, İran’da da, Sudii Arabistan’da da bu böyledir, Türkiye’de de böyledir. Bu tartışmaları bizim siyasetçi olarak sonlandırma imkanımız yoktur ” diye konuştu.

Türkiye ile Azerbaycan arasında burslu okuyan öğrencilerle ilgili bir protokolün hazırlandığını belirten Bekir Bozdağ, “Türkiye’de burslu okuyan Azerbaycanlı öğrencilerle ilgili görüştük. Bu konuda neler yapabileceğimiz üzerinde durduk. Türkiye ile Azerbaycan arasında ikili eğitim alanında işbirliğine ilişkin bir protokol ile bu konuda ki çalışmaları kayıt altına almanın doğru olacağı kanaatine vardık. Bundan sonra Türkiye bursları bu protokol çerçevesinde devam edecek. Şuanda Türkiye’de lisans ve yüksek lisans düzeyinde Azerbaycan’dan 160 tane burslu öğrenci okumaktadır” şeklinde konutu.

Görüşmenin olumlu geçtiğini söyleyen Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Misir Merdanov ise, “Son günlerde Azerbaycan’dan burslu öğrencilerin seçilmesine yönelik bir görüşme yaptık. Gelecek işlerimizin daha iyi olması için görüştük” ifadelerini kullandı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı