Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

CHP büyükşehir yasasına tepkili

12 Ekim 2012 Cuma günü yayınlandı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısıyla 'bölücülük' yapıldığını savundu."Çok ağır bir sorumluluktur bu. Böyle bir şey olamaz." dedi.

Milletvekilleri ve belediye başkanlarının katılımıyla CHP Genel Merkezi'nde bir toplantı düzenleyen Kılıçdaroğlu, Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Türkiye Belediyesi' gibi çalıştığını vurguladı. "İstediği yere, istediği kişiye imar verebiliyor. İstediği imar değişikliğini yapıyor, belediye başkanına gerek yok." diyen Kılıçdaroğlu, eğer bir rant siyasi iktidarın gözünü karartmışsa, rant uğruna yapılmayacak hiçbir şeyin olmadığını kaydetti.

Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı'nın özgürce tartışılmasının istenmediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Binin üzerindeki belediyeyi kapatan bir tasarının özgürce tartışılması lazım. İktidar partisinin milletvekillerinin tasarıdan yeteri kadar haberi yok. Ama onlar el kaldırıp, indirmeyi demokrasi bildikleri için, Bakıyorlar, Bakan ne yapıyor. El mi kaldırdı, topluca el kaldırıyorlar. El mi indirdi, topluca el indiriyorlar. Meclis'te yasa görüşülmüyor, adeta 19 Mayıs hareketleri yapılıyor." ifadelerini kullandı. 34 bin 500'in köyün 16 bin 82'sinin bu tasarıyla tarihe karışacağına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Siz hiçbir gecede kentleşen bir toplum gördünüz mü?" diye sordu. Halkın kandırıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, 13 yeni büyükşehir belediyesi kurulmasını desteklediklerini ifade etti.

"AK PARTİ BELEDİYELERİ NASIL ALIR DÜŞÜNCESİ VAR"

"Gönül ister ki Türkiye'nin her kenti büyükşehir belediyesi olsun." diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Büyükşehir belediyesi olmanın temel yolu o kentte toplanan vergilerden bir kısmının o belediyeye aktarılmasıdır. İşin özünde kaynak vardır. Ancak o kaynağında akılcı kullanılması gerekiyor. Çözümümüz şu; her ilin coğrafi konumuna bakacağız. Her ile uygun davranacağız. Gerekirse 20 km, 30 km, 50 km'lik yarıçap içinde büyükşehir belediyesi olabilir. Bizim buna itirazımız yok. Tam tersine öneriyoruz. Önce gelin bir bunu deneyelim o zaman daha sağlıklı bir yapı ortaya çıkmış olacaktır. Biz nasıl belediyeleri alırız düşüncesiyle yola çıkıldı. Kent düşünülmemiştir. Kentte yaşayan insan düşünülmemiştir. Düşünülen sadece 'AK Parti nasıl belediyeleri alır, hangi oyunları çevirirsek, hangi düzenlemeleri yaparsak biz belediyeleri alırız?' düşünce budur. O kadar ki, bir mahalleyi düşünün belediyeye 50 metre uzaklıkta, o mahalleyi alıyorlar belediyeye 20 km uzaklıktaki bir başka belediyeye bağlıyorlar. Böyle bir şey olur mu? Akıl var, mantık var. Ve buradan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı uyarıyorum; akılcı olamaya davet ediyorum, ülkesini sevmeye davet ediyorum. İnsanlar arasında ayrım yapmamaya davet ediyorum Hatay'a iyi baksın. Bölücülük yapmasınlar. Siz nasıl bir yasa tasarıyla bölücülük yapmaya cesaret edebiliyorsunuz? Bu ülke bütün baskılara rağmen bölünmedi. Senin iktidarında sen yasa tasarısıyla bu ülkenin insanlarını bölüyorsun. Çok ağır bir sorumluluktur bu. Böyle bir şey olamaz." Başbakanın bundan haberinin olup olmadığını bilmediğini aktaran Kılıçdaroğlu, arkadaşlarının ilgili bakanları aradığını açıkladı.

"Yapılan yanlıştır, bölücülüktür." dendiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Hiç Bakan itiraz etmiyor, sadece haklısın diyorlar. Çok tehlikeli bir oyun oynanıyor. Bu konuda onların dikkatini çekmeyi ana muhalefet partisi lideri olarak, sorumluluğumun gereği olarak uyarıyorum." diye konuştu.

Seçimle gelen her siyasal partiye saygı duyduklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, demokrasinin kişinin hırsıyla, sürekli iktidar nasıl olabilirim arayışı içinde yasa yapmak demek olmadığını vurguladı. "Demokrasiyi kaybetmek kolay, kazanmak zordur." diyen Kılıçdaroğlu, "Çünkü demokrasiyi kazanmak için toplumun, başta da aydınların ağır bedeller ödemesi lazım. Biz CHP'liler olarak demokrasinin çıtasının yükselmesi için eğer bir bedel ödenecekse o bedeli ödemeye hepimiz hazırız." şeklinde konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı