Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

8 saat sonra bulundular

19 Haziran 2012 Salı günü yayınlandı Antalya’da Sarp Katran Dağı’nın zirvesine çıktıktan sonra dönüş yolunda kaybolan iki amatör dağcı, dağda mahsur kaldı.

Yaklaşık 8 saat dağda mahsur kalan iki dağcıyı, arama kurtarma ekipleri kurtardı. Antalya’da Murat Bayram Özdemir(42) ve Umut Ziya Aydın(18) isimli iki amatör dağcı sabah saatlerinde motosiklet ile Sarp Katran Dağı'nın zirvesine tırmanış yapmak üzere yola çıktı. Motosiklet ile tırmanış yapacakları Geyikbayırı Çağlarca Köyü’ne gelen iki amatör dağcı buraya motosikleti bırakarak dağa tırmanışa geçti. Saat 11.00 sıralarında zirveye ulaşan iki dağcı burada zirve özel defterini imzaladı. Burada bir süre daha vakit geçiren dağcılar dönüşe geçti. Havanın sıcak olması sonucu yorgunluk etkisi baş gösteren dağcılar bir süre dinlendi. Dönüş yolunu karıştırdıklarını ve kaybolduklarını anlayan iki dağcı bir süre paniğe kapıldı. Dağdan inişe devam eden dağcılardan Umut Ziya Aydın’ın bitkin düşmesi ve güçlükle yürümesi üzerine Murat Bayram Özdemir, 112 sağlık ekiplerine, ‘ 112 yolumuzu kaybettik, birimiz bitkin düştün, bize yardım’ edin çağrısını yaptı. İhbar üzerine dağcıların bulundukları bölgeye, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi(UMKE), Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Arama Kurtarma Ekibi, İl Afet Acil Durum Müdürlüğü görevlileri, Çakırlar Jandarma Karakolu’ndan askerleri hareket etti. Karadan yapılan aramada bir sonuç alınamaması üzerine 112 hava ambulansı hareket etti. Hava 112’nin bölge üzerinde yaptığı arama tarama çalışması kısa sürede sonuç verdi. Ateş yakan ve telefonla da diyalog kurulan iki dağcının bulundukları yerin koordinatları belirlendi. Dik, kayalık ve çalılık bir bölgede bulunan dağcıları koordinatlara rağmen bulmak kolay olmadı. İki ekip koordinatlar çerçevesinde arama başlattı. Dağcıların telefonda tarif ettikleri yerin daha kolay bulunması için köylülerden de yardım alındı. Havanın kararması ile birlikte zorlaşan aramada ekipler zor anlar yaşadı. Ekipler yakın noktalarda sık sık durarak, ‘Kimse var mı? Sesimizi duyan var mı?’ seslenmelerine cevap almaya çalıştı. 40 kişilik ve iki grubun koordineli çalışması sonucu iki dağcıyı saat 01.00 sıralarında itfaiye ekipleri Hacısekiler Köyü, Sivridağ mevkiinde bir vadi içinde buldu. Ekipler iki dağcıya hemen su ve gıda yardımı yaptı. Bitkin ve yorgun görünen iki dağcı biraz toparlandıktan sonra ekiplerin yardımı bulundukları vadiden yaklaşık 1 kilometre yukarıdaki ilk bekleme noktasına çıkartıldı. Umut Ziya Aydın ve Murat Bayram Özdemir’e kurtarma ekipleri eşlik ederken, 1 kilometrelik bir patika yoldaki yürüyüşün ardından ambulansa ulaşıldı. Murat Bayram Özdemir’i arkadaşları karşılarken, Umut Ziya Aydın ise ambulansa alındı. Umut Ziya Aydın, küçük bir hesaplama hatası nedeniyle kaybolduklarını belirterek, kendisini kurtaran ekiplere teşekkür etti. İki amatör dağcı yapılan tedavilerinin ardından evlerine bırakıldı.

Dağcıları bulan Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Cengiz Çelik, iki dağcıyı 4 kilometrelik bir vadi içinde bulduklarını belirterek, “ Onları bulduğumuzda bitkin, susuz ve aç kalmışlardı. Su ve yiyecek verdik kendilerine geldiler. Çok sarp ve kayalık bir bölgede kaybolmuşlar. Ekip çalışması ile iki dağcıyı kısa sürede bulduk” diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı