18 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın basın özgürlüğü konusunda yaptığı açıklamaya gazeteci ve yazarlardan tam destek geldi.
Yazarlar, açıklamanın ifade özgürlüğü ve bağımsız gazetecilik bağlamında çok önemli olduğu görüşünde birleşti. Gazeteci Yazar Alper Görmüş, "Zamanında yapılmış, doğru uyarılar içeren bir metin. Benimsediğim, altına imza atabileceğim bir metin.” dedi.
MEHMET ALTAN: DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKAN BİR AÇIKLAMA
Gazeteci Yazar Mehmet Altan, gerçek bir demokratik ortamda yaşanması durumunda bu gibi bildirilerin zaten yayınlanmasına gerek kalmayacağını, ancak Türkiye’de bu ortamın gazeteciler için sağlanamadığını söyledi.
Altan, çalışma koşulları ve hakları itibariyle gazetecilerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin çizdiği sınırlar çerçevesinde bulunduğunu belirterek, aykırılık içermeyen her türlü fikrin bu bağlamda koruma altına alındığını kaydetti.
Türkiye’de Yargıtay içtihatları itibariyle de bu durumun kayıt altına alındığını ifade eden Altan, ancak Türkiye’de bu durum ve haklardan uzak olunduğu için bu anlayışı yaşayamadıklarını kaydetti.
Mehmet Altan, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın basın özgürlüğü açıklamasıyla demokrasiye sahip çıktığını vurguladı. Bu değerlere sahip çıkmanın çözüm sürecini de olumlu yönde etkileyeceğini ifade eden Altan, ancak siyaset kurumunun bu konuda çıkar anlayışını önde tuttuğunu söyledi.
Türkiye’deki gazetecilere baskı ve olumsuz durumlara karşı siyasetin önleyici rol almadığını belirten Altan, siyasetin hukuksuzluğun arkasında olduğunu kaydetti.
Altan, duyduğu bazı haberlerin “Tuz kokmuş” dedirttiğini de sözlerine ekledi. ALPER GÖRMÜŞ: ALTINA İMZAMI ATABİLECEĞİM BİR METİNAçıklamayı çok önemsediğini vurgulayan Gazeteci Yazar Alper Görmüş, metnin önemli noktalara değindiğini kaydetti.
Açıklamanın sorunu tüm yönleriyle ele aldığını ifade eden Görmüş, “Siyaset boyutu, medya sahipliği boyutu ve gazeteciler boyutu var. Böyle baktığımızda her üçünün vurgulanmış olması önemli. Tabii ki asıl vurgu iktidar siyaset üzerine olmalıydı. Metin o açından da önemli bir metin. Zamanında gelmiş, doğru uyarılar içeren bir metin. Benimsediğim altına imza atabileceğim bir metin.” dedi.
Gazetecilerin sermayeye karşı editoryal özgürlüğüne de dikkat çeken Görmüş, “Burada esas meselenin gazetecilerin sermayelere karşı da editoryal bağımsızlıklarını savunmaları. Sorun, sermaye sahiplerinin iktidara direnememe noktasına geliyor. Gazetecilerin tavrı çok önemli. Sermayeye karşı bağımsızlıklarını korurlarsa mesele çözülür.” ifadelerini kullandı.
DOĞAN AKIN: AÇIKLAMA, ÖNEMLİ VURGULAR YAPIYOR
Açıklamayı fikri köşe yazısı olarak da kaleme almayı düşündüğünü söyleyen Gazeteci Doğan Akın da, metnin önemli vurgular yaptığını kaydetti.
Açıklamayı son derece önemsediğinin altını çizen Doğan, “Açıklamada medya patronlarına, siyasete ve gazetecilerin kendisine gönderme var. Hasan Cemal’in Milliyet’te yayınlanmayan yazısıyla paralel görüyorum. İkincisi Cumhurbaşkanı’nın Hasan Cemal olayıyla ilgili tepkisiyle de paralel görüyorum. İfade özgürlü bağlamında çok önemli bir açıklama.” şeklinde konuştu.
ORAL ÇALIŞLAR: GÖNÜL İSTERDİ Kİ STK’LAR DA BENZER TEPKİ GÖSTERSİN
Gazeteci Yazar Oral Çalışlar ise, “Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın demokrasi ve ifade özgürlüğü çağrısını elbette olumlu buluyorum. Gönül ister ki sivil toplum kuruluşları da benzer tepki göstersinler, basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıksınlar.” dedi.