Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kanserle mücadele haftası

2 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı Dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümlerde kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olan kanser hastalığı, Türkiye’de 100 bin erkekten 280’ini, 100 bin kadından 172’sini pençesine alıyor.

Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan Ulusal Kanser Haftası Bildirisi’nde, kanserin korunabilir bir hastalık olduğu, doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birinin önlenebildiği belirtilerek, kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kanser oluşumunun yüzde 90-95’inden sorumlu olduğu açıklandı. Çevresel etkenlerin kontrol altına alınması halinde ise kanser hastalığının görülme sıklığının azalabileceği bildirildi.

Ulusal Kanser Haftası Bildirisi’nde şu ifadelere yer verildi: “Kanserle mücadelenin önemli konularından biri de veri toplamaktır. Kanser verilerinin toplanması, kanser hastalıkları arasında önceliklerin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Ülkemizde aktif kanser kayıtçılığı Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesinde sadece iki ilimizde yürütülmekte iken, son yıllarda yapılan çalışmalar ile 28 ilimizde aktif kanser kayıtçılığı başlatılmıştır. Dünya genelinde nüfusun yüzde 8’i aktif kanser kayıtçılığı ile takip edilirken, bu oran ülkemizde bu yıl yüzde 70’e ulaşmış olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü, kurmayı planladığı 5 uluslararası eğitim merkezinden birisini İzmir’e kurmaya karar vermiştir. Bakanlık olarak kanseri önleme çalışmalarımız arasında tütün ve obezite ile mücadelemiz başı çekmektedir. Ayrıca bu yıl Türkiye Radon Haritalandırma ve Eylem Planı ile Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Eylem Planları da hayata geçirilecektir. Kanser tarama programlarımızla Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Vatandaşlarımızın kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmeleri için mobil KETEM araçlarımızla mahallere kadar giderek, verdiğimiz tarama hizmetleri ülke genelinde yaygınlaştırılacaktır. Ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle meme kanseri tarama yaşı 40’a indirilmiştir. Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşlarda devam eden smear (sürüntü) programına HPV testleri de eklenmiştir. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik olarak ülke genelinde 50-70 yaş arası bütün vatandaşlarımıza gaytada gizli kan testi taraması yapılacaktır. Bütün bu çalışmalarımızla birlikte kanser tedavisi gören hastalarımızın ağrı kontrolünde kullanılan ilaçlara ulaşabilmeleri için yerli ağrı kesici ilaç üretim çalışmaları başlatılmıştır. Benzer şekilde ilk defa ulusal ilaç firmalarımızca yerli kemoterapiler üretilmeye ve hatta ihraç edilmeye başlanmıştır. Robotik kemoterapi hazırlama ünitelerimizi ve radyoterapi merkezlerimizi 2023 planlamamıza göre yaygınlaştırma çalışmalarımız devam etmektedir. Türkiye’de uluslararası standartlara göre uygulanan tedavilere bütün vatandaşımız kolayca ve ücret ödemeden ulaşabilmektedir. Yine kanserle mücadele eden ve hayatının son günlerini yaşayan hastalarımızı rahat ettirebilmek, her türlü ihtiyacını karşılayabilmek, fiziksel, ruhsal ve psikososyal yönden destekleyebilmek için geçen yıl pilot olarak uygulamaya koyduğumuz palyatif bakım ünitelerini yurt genelinde yaygınlaştırmayı hedeflemekteyiz.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı