24 Şubat 2013 Pazar günü yayınlandı
Bingöl kent merkezinde 2011 yılında polis aracına düzenlenen silahlı saldırıya katıldığı gerekçesiyle yargılanan lise öğrencisi, bir kez müebbet ve 26 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava duruşmasında, tutuklu sanık Gülsüm Koç ve avukatı Rahşan Bataray hazır bulundu.
Sanığın talebi üzerine duruşmaya tercüman olarak atanan kişinin kimlik tespiti yapılarak yemin ettirildi.
Duruşmada iddia makamı, bir önceki celse verilen mütalaayı tekrar ettiğini belirterek, sanık Koç'un cezalandırılması talebinde bulundu. İddia makamı, mütalaada gizli tanık ''Avcı''nın saldırı olayını gördüğü ve bu yönde ifadelerinin olduğuna yer verildiğini söyledi.
Savcı, gizli tanık ''Avcı''nın ifadesinde, ''Saldırının gerçekleştiği yerde bir erkek bir bayan şahısları gördüm. Erkek şahsı tam göremedim ama bayan olanı gördüm. Bir aracın içinde bekliyorlardı. Daha sonra araçtan inerek elektrik direğinin altında beklediler. Bir süre sonra saldırı oldu. Korkarak bulunduğum yere çöktüm. Çevreme baktığımda havada cisimlerin uçuştuğunu görünce silahlı saldırı olduğunu anladım. Polis aracı geri geri çıkarak olay yerinden uzaklaştı. Sonra bir bayan ve bir erkek şahıs araçlarına binerek olay yerinden uzaklaştılar'' şeklinde beyanları olduğunu aktardı.
Ayrıca, saldırı olayı ile ilgili dava dosyasında, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 3 polisin hazırladığı tutanak da yer aldı.
Sanık avukatı Rahşan Bataray, böyle bir tutanağın daha şüpheli belli değilken hazırlanmasını anlayamadıklarını belirterek, ''Saat 23.45'te gizli tanık Avcı, Gülsüm hakkında ifade veriyor. Bundan 45 dakika sonra saat 00.30'da gizli tanık Gülsüm'ü fotoğraftan teşhis ettiğini iddia ediyor. Ancak 3 polis tarafından saat 23.30'da imza altına alınan bu tutanakta Gülsüm'ün adı geçiyor. Polisin bu tutanağı ne amaçla tuttuğunu ve dosyaya gönderdiğini anlayamadık. Müvekkilim hakkında tutulan bu tutanak tam anlamıyla bir skandaldır. Bunu mahkemeye söylememize ve tüm itirazlarımıza rağmen taleplerimiz kabul edilmedi. Gizli tanık ifadelerini ve teşhisi kabul etmiyorum. Müvekkilimin cezalandırılması için dosyada yeterli delil yoktur. Tahliyesine ve beraatine karar verilmesini talep ediyoruz'' dedi.
Sanık Koç ise tercümanı aracılığıyla yaptığı savunmasında olayla hiçbir bağlantısının olmadığını ileri sürerek ''Olayın olduğu gün akrabamın evindeydim. Buna ilişkin iki tanığım da var. Tanıklarım ifadelerini de verdi. Saldırının olduğu gece olay yerinde olmadığımı söylediler. Gizli tanığın da ortada olmadığını biliyorum. Bu olayı yapmam için benim eğitim almam lazım. Böyle bir eğitim de almadım. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum'' şeklinde savunma yaptı.
Duruşmaya kararını açıklamak için kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Koç'un ''devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak'' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Ardından sanığın mahkemedeki iyi hali göz önünde bulundurularak ceza müebbet hapse çevrildi.
Mahkeme, Koç'un ''kamu görevlilerini öldürmeye teşebbüs'' ve ''kamu malına zarar verme'' suçlarından da iki kez 13 yıl 4 ay olmak üzere toplam 26 yıl 8 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına, silahla ilgili olarak ise ''suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı'' gerekçesiyle beraatine karar verdi.
-Olay-
Bingöl'de 15 Mayıs 2011 günü saat 21.20 sıralarında polis aracına silahlı saldırı düzenlenmiş, saldırıda araçta bulunan polis memuru Hasan Hüseyin Korkut ayağından yaralanırken, Reşat Onan ise yara almadan kurtulmuştu.
Muhabir: Aziz Aslan
Yayıncı: İrfan Cemiloğlu