Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yıldız: Sebep Ortadoğu'daki gerilim

3 Nisan 2012 Salı günü yayınlandı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz ve elektrik zamları ile ilgili olarak “Zammı hiç kimse sevmez, ne vatandaşı ne de bizler.Ama bunun zorunluluktan kaynaklandığını, ham petrol fiyatlarındaki artışla beraber döviz fiyatlarındaki yükselmeden kaynaklanan olumsuz bir gelişme olduğunu söylemeliyim.” dedi.

Bakan Yıldız, 65. Jeoloji Kurultayı’nda doğalgaz zammı ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. “Doğalgaz ithalatından şikayet ediyorsak, mutlaka yerli kaynaklara yönelmeliyiz.” diyen Yıldız, şöyle devam etti: “Çevre hassasiyeti olarak yapılan hareketlerin bize ithalat olarak geri döndüğünü bilmemiz gerekmektedir. Zammı hiç kimse sevmez, ne vatandaşımız ne de bizler. Ama bunun zorunluluktan kaynaklandığını ham petrol fiyatlarındaki artışla beraber döviz fiyatlarındaki artışın da aynı şekilde böyle bir olumsuzluk doğurduğunu söylemeliyim. Bölgemizde İran-İsrail gerginliği ile Kuzey Afrika'daki oluşan Arap Baharı da ham petrol fiyatlarının olumsuz etkiledi. Yansımanın arz ve talepten kaynaklanan dengesizlikle böyle bir fiyat dalgalanmasına sebep oldu. Ben de ham petrol fiyatlarından hoşnut olmadığımı söylemiştim. Türkiye’nin dövizle aldığı bu girdilerin TL ile satılması söz konusu. Bu açık pozisyon doğuruyor. Her döviz artışı biz de maliyetlerin artması anlamına geliyor. Halbuki herhangi bir AB ülkesinde açık oluşturmuyor. Bunun AB ülkeleri açısından hem de muhalefet tarafından doğru anlaşıldığı kanaatindeyim.”

“SİYASİ GERGİNLİKLERİN AZALMASI İLE BERABER PETROLÜN DÜŞECEĞİNİ UMUYORUZ”
Yıldız, petrol fiyatlarında bir düşüşün olup olmayacağı yönündeki bir soruya da şu cevabı verdi: “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da bu gerilimler arttıkça petrol fiyatları düşmez. Daha öncede belirttim arz ve talep kaynaklarından kaynaklanmıyor. Bu fiyat yükselişleri, petrole talep yüksekse arz da yeteri kadar karşılanmazsa fiyatların yükselmesi normal görürüz. Ancak burada öyle bir şey söz konusu değil. Dünyada günlük tüketilen petrol 87-88 milyon civarında, Türkiye’de ise 800 bin varil civarında günlük kullanım var. Dünyada hala 3 -4 milyon varil üretilebilecek petrol olduğu halde üretilmeyen yani arz güvenliği ile alakalı herhangi bir tehdidin olmadığı bir ortamda bulunuyoruz. Dolayısıyla siyasi istikrarın bölgemizde gerilmesi ile beraber fiyatların düşeceğini umuyoruz.” Taner Yıldız, Türkiye’nin Irak’tan aldığı ham petrolle ilgili de açıklamalarda bulundu. Kerkük-Yumurtalık Boru hattından bir miktar petrol alındığını dile getiren Yıldız, “Suudi Arabistan’dan da bir miktar alınacaktır. Bizi ilgilendiren petrolün zamanımızda karşılanıp karşılanmadığına yönelik gözlemlerimizdir. Libya’dan 1 milyon varilin üzerinde petrol almaktayız. ” dedi.

“DÜNYANIN EN PAHALI GAZINI TÜKETMİYORUZ”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na Türkiye'nin dünyanın en pahalı doğalgazını tükettiği ilgili kamuoyunda oluşan algı ile ilgili de soru yöneltildi. Taner Yıldız, “Doğalgazda aldığımız fiyatın daha da aşağısını vatandaşlara veriyoruz. Bu çok sürdürülebilir bir politika değildi. Rusya Federasyonu’ndan aldığımız doğalgazda indirim olmasaydı bu doğalgaz oranlarının çok daha farklı kullanmak zorunda kalacaktık.” ifadelerini kullandı.

KAYA GAZI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR ABD’Lİ BİR FİRMA RUHSAT ALDI, BULGULARA ULAŞTI
Bakan Yıldız, Türkiye’de kullanılıp kullanılmadığı yönündeki çalışmalara ilişkin sorulan bir soruya şu karşılığı verdi: “Kaya gazı ile alakalı bir çalışma başlattık. Bununla ilgili ABD ile ilgili bir firma ve bir özel sektör bizden ruhsat aldı. İkisi de kaya gazı ile ilgili bulguları tespit ettiler. Ama bunun miktarı, Türkiye’de kullandığımız doğalgazla bir değil. Bunun üzerine Doğu AB ülkeleri de Türkiye’de de bu çalışmalar başladı.Arama çalışmaları devam edecek.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı