Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

2B Meclis'ten geçti

20 Nisan 2012 Cuma günü yayınlandı 2B tasarısı mecliste kabul edilerek yasalaştı.

Kamuoyunda 2-B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı.

BMM Genel Kurulu'nda, 2-B olarak bilinen Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı Meclis Genel kurulu'nda görüşülerek kabul edildi.

Arazilerin satış bedeline ilişkin madde üzerinde, AK Parti değişiklik önergesi verdi. Kabul edilen önergeyle, hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50'sinden 70'ine çıkarıldı. Satış bedelini peşin olarak ödeyen hak sahiplerine yüzde 20, yarısını peşin ödeyen hak sahiplerine ise yüzde 10 indirim yapılacak.

Değişiklik önergesi üzerine söz alan MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, önergenin altında, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ile AK Parti Kayseri ve Yozgat milletvekillerinin imzalarının bulunduğunu, her iki ilde de 2-B arazisi olmadığını ileri sürdü.

Oranın, rayiç bedelin yüzde 70'ine çıkarılmasını eleştiren Yılmaz, ''Orman köylülerinin yiyeceği ekmeği yok. Komisyonda bu oranı yüzde 50'ye çekmiştik. Yeniden yüzde 70'e çıkarıyorsunuz'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de komisyonda yüzde 70'ten yüzde 50'ye indirilen oranın burada yeniden eski haline getirildiğini belirterek, AK Parti'nin samimi olmadığını savundu. Tasarıda orman köylüsünü destekleyen hiçbir hükmün bulunmadığını öne süren Hamzaçebi, orman köylüsüne arazilerin bedelsiz olarak verilmesi gerektiğini, bu yönde değişiklik önergesi verdiklerini ancak bunun kabul edilmediğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise Kayseri'de de orman köylerinin bulunduğunu ifade etti. 2-B arazilerinin üzerinde 75 milyon kişinin hakkının bulunduğunu, kendilerinin de bu hakkı 75 milyona teslim etmek istediklerini belirten Elitaş, ''Eğer araziler deden kalma ve tapusu var ise bunu zaten bedelsiz veriyoruz. Ama söz konusu olan denize nazır bölgelerde emsal bedelleri yüksek araziler ise bunu yüzde 50'ye düşürüp 75 milyonun hakkının yenilmesi doğru değil'' diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı