Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Tezkere geçti

5 Ekim 2012 Cuma günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmini,gelecek yıl sonuna kadar yıllık 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, ''Yaklaşık 150 milyon nüfusa sahip Türkiye ve İran bunu başarır. Altyapı bu işe müsait, yeter ki irade beyanının karşısında karşılıklı olarak duralım'' dedi.

Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile yaklaşık 4 saat süren baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Rahimi'yi Türkiye'de görmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Rahimi ile gerek baş başa gerekse heyetler arası görüşmelerde Türkiye-İran ilişkilerinin özelikle 2010-2011 ve bu yıl gelmiş olduğu noktayı değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Türkiye ve İran'ın 2010 yılındaki görüşmelerde koyulan hedeflere doğru hızla ilerlediğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

''2011'de 16.5 milyar dolara, yaklaşık rakamlar veriyorum, ulaştık. Bu yıl ise bu rakamın yaklaşık şöyle 1.5 yıl içerisinde, bu gidişle 30 milyar doları yakalayalım iradesini, birlikte Rahimi kardeşimizle koymuş bulunuyoruz. Ben olaya, bu ekonomik aramızdaki ilişkilerle girerken, atılan bu adımlarda da geçen yıllardaki aleyhimize olan dış ticaret açığının da süratle dengelenmesi noktasında her türlü adımı da atma noktasında Rahimi kardeşimden teyidi almış olduk. Çalışmalarımızı, aramızdaki ürünlerin satışı noktasındaki kalemleri ki bunlar yaklaşık 240 kalem bir mal söz konusu, ürün söz konusu ve bu ürünler noktasında da arkadaşlarımız, 25 ürün var ki bunlar ağırlıklı sanayi ürünü bunlar konusunda da çalışmaları sürdürecekler, inşallah yarın bunu da nihayete erdirecekler.''

-''Hedef 30 milyar dolar''-

Başbakan Erdoğan, İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin birçok alanda gelişmesi için ilgili bakanlara talimatlar verdiğini ifade ederek, ''İki komşu ülkeyiz ve derin tarihi birlikteliğimiz var, bunu bu süreç içinde de kararlı bir şekilde sürdüreceğiz'' dedi.

Görüşmelerin akşam yemeğinde de devam edeceğini hatırlatan Erdoğan, enerji konusunun yemekte de gündeme geleceğini bildirdi.

Erdoğan, İranlı bir gazetecinin, ''karşılıklı alışverişi geliştirmek için ne tür işler yapmak istiyorsunuz- İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa satışı yıllardır gündemde, yıllar geçmesine rağmen sonuca ulaşmadı. Bu konuda ne tür görüşlerimiz var'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''10 yıl öncesine gidersek durum daha felaket, 3.5 milyar dolar rakamdan buralara geldik. Şu andaki süreç ve verdiğimiz kararlar, metinler üzerindeki çalışma, irade beyanı, özellikle önümüzdeki yıl sonuna kadar 30 milyar doların üzerine de çıkmayı hedefliyor. Başarır mıyız bunu- Yaklaşık 150 milyon nüfusa sahip Türkiye ve İran bunu başarır. Altyapı bu işe müsait, yeter ki irade beyanının karşısında karşılıklı olarak duralım.''


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı