Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Apaydın Kampı tartışmaları

3 Eylül 2012 Pazartesi günü yayınlandı CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Apaydın Kampı’nın, Türkiye'nin Suriye'de izlediği yanlışlığı gösteren önemli bir simge olduğunu belirterek, “Apaydın Kampı'nda sınır 3 kilometredir. Neden sınır 3 kilometredir? Gerçekten Suriye'nin resmi ordusunun kaçanlarının yerleştirildiği bir kampsa onun daha uzak bir bölgeye yerleştirilmesi gerekmez mi?” dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Güneş, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Suriyeli sığınmacıların kaldığı Hatay'daki Apaydın Kampı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Güneş, “CHP'li milletvekillerinin kampa girişine izin verilmedi. Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, ‘Sen zabıta mısın’ ifadesini kullandı. Sayın Başbakan benim Kocaeli milletvekili olduğumu hatırlamıyor galiba. Ben milletin vekiliyim, milletin zabıtasıyım. Ama merak ediyorum o gerçekten kimin zabıtası? Bu bölgede kimin, hangi ülkenin zabıtalığını yapıyor” şeklinde konuştu.

Basın toplantısında bir televizyon kanalı tarafından Apaydın Kampı'nda kalan ve Suriye Özgürlük Ordusu'nun komutanlarından olduğu iddia edilen bir kişi ile yapılan röportajı gazetecilere izlettiren Güneş, “Bu kişi röportajda, silahlı adamlarının Türkiye'de bulunduğunu anlattı. Apaydın Kampı, Türkiye'nin Suriye'de izlediği yanlışlığı gösteren çok önemli bir simge. Herhangi bir kamp değil” diye konuştu.

Bu kişinin kim olduğunu, neden askeri giysilerle dolaştığını, Apaydın Kampı ile ne ilgisi olduğunu ve bu kişi ile ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını soran Güneş, “Muhammed Hamdullah kimdir, Apaydın Kampı'nda kalmış mıdır? Albay Riyad El Esad, 30'dan fazla generalle 25 Haziran tarihinde bu kampa gelmiş midir? Bu kampta hala kalmakta mıdır? Malik El Kürdi kimdir? Bu kampta Pravda muhabiri Daria Aslamova ile bir görüşme yapmış ve bu görüşmede ağustos ayına kadar Esad'ı devireceklerini söylemiştir” ifadesini kullandı.

“Apaydın Kampı'nda 575 barınma çadırı vardır. Sınır 3 kilometredir” diyen Güneş, “Neden sınır 3 kilometredir? Gerçekten Suriye'nin resmi ordusunun kaçanlarının yerleştirildiği bir kampsa onun daha uzak bir bölgeye yerleştirilmesi gerekmez mi? 575 barınma, 17 genel maksatlı çadır olmasına rağmen neden sadece 170 yatak vardır? Türkiye'de 80 bin sığınmacı var. Oysa Suriyeli 200 bin sığınmacı var. Bunun bir kısmı Lübnan'da, bir kısmı Irak'ta bir kısmı Ürdün'de. Kimse Ürdün veya Irak'ı sınırlarından silah geçirmekle suçlamıyor, iddiada bulunmuyor. Sadece Türkiye için bulunuluyor” açıklamasında bulundu.

Suriye Özgürlük Ordusu'nun resmi internet sitesinde Hatay olarak verilen adresin daha sonra Şam olarak değiştirildiğini, ancak telefon numarasının hala bir Türk GSM operatörünü gösterdiğini öne süren Güneş, elinde silah bulanan bir kişinin fotoğrafını göstererek, gazetelerde de yer alan ve Apaydın Kampı'nda çekildiği iddia edilen fotoğrafın doğru olup olmadığını sordu. Buna karşılık Güneş, “Bunlar kuşku uyandıran durumlardır. Apaydın Kampı'nda silahlı eğitimin olmadığı yönünde açıklamalar yapılıyor” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun kampa yapacağı ziyaretten de bahseden Güneş, “Komisyon bu kampı ziyaret edebilir, o kampta hiçbir şey de bulmayabilir. Süre yeterli oldu. Muhtemelen gittiklerinde hiçbir şey bulmayacaklar. Her şey söylendiği, savunulduğu gibi çıkacak” şeklinde konuştu.

Suriye konusunda bir gensorunun gündemlerinde olup olmadığı sorusunun üzerine Güneş, “Bu Merkez Yönetim Kurulu'nun alabileceği bir karar” dedi.

CHP'li milletvekillerinin Apaydın Kampı'na emrivaki yaparak gittikleri iddialarının doğru olmadığını kaydeden Güneş, “Parti genel merkezince kamplara ziyaretler için resmi başvuru yapıldı. Başvurular sonucunda ‘Yayladağı'na gidebilirsiniz, ama Apaydın'a gidemezsiniz’ cevabı alındı” ifadesini kullandı


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı