Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Bozdağ 'Adalet Bakanlığı çalışması bitmedi sürüyor'

3 Haziran 2012 Pazar günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ihtisas mahkemelerine yönelik ihtiyacın ortadan kalkması halinde bu mahkemelere ilişkin düzenlemelerin yapılabileceğini söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da açıklamalarda bulunan Bozdağ, özel yetkili mahkemelerin durumuna ilişkin bir soruya, "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi ve bu madde ve devamı maddeleri kapsamında görev yapan savcılıklar, mahkemeler Türkiye'de tartışılıyor. Tartışmalar da devam ediyor. O nedenle bu konuda yapılacak her şey daha çok ilgi ve alaka çekiyor. Esasında Adalet Komisyonu'nda görüşülen kanun tasarısına baktığınızda 250. madde kapsamındaki suçlar vebunların soruşturulmasına ilişkin konularda bazı değişiklikler var. Şu anda onlar da yapıldı. Adalet Komisyonu'nda kabul edildi ve Meclis'te de kabul edilirse yürürlüğe girecek. Tabi 250. maddeye ilişkin neler yapılabilir, neler yapılabilir, herkesi bir değerlendirmesi var. Ama bir gerçek, 250. madde kapsamında kurulan mahkemeler ihtisas mahkemeleri yani biz her zaman ifade ettik, bu mahkemeler esasında Türkiye'de olmaması gereken mahkemeler ama zaruret nedeniyle bulunan, ihtiyaç nedeniyle kurulmuş bulunanmahkemelerdir. İhtiyaç bulunduğu sürece bunun devam edeceğini daha önce de ifade etmiştik. Çünkü hukuk devletinde mahkemelerin kendi içerisinde bir hiyerarşisinin olmaması lazım" cevabını verdi.

Bozdağ, "Ama bu mahkemelerin ihtiyaçtan doğmuş ihtisas mahkemeleri olduğunu söyledik. İhtiyaç ortadan kalktığında da bu mahkemelere ilişkin düzenlemeler yapılabilir yahut da daraltma gerektiği zaman o da yapılabilir. Ama bu konularla alakalı Türkiye uzun zamandan beri zaten tartışmalarını yapıyor. Bu konuyla ilgili de henüz netleşmiş, ortaya çıkmış bir şey yok. Ama bir çalışmanın devam ettiği herkes tarafından biliniyor" dedi.

12 Eylül döneminde hüküm giymiş olanların serbest kalacağına yönelik bir ifade bulunduğu, bundan da ülkücü kesimin faydalanacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine ise Bozdağ, "Bu konu yanlış takdim ediliyor. Geçmişte Yargıtay'ın aynı konumda olan iki hükümlü hakkında biri sağdan hüküm giymiş, biri soldan hüküm giymiş, daha doğrusu sağdan soldan kastım şu, birisi sağcı olarak bilinen kesimden bir suç isnadıyla yargılanmış, hüküm giymiş birisi. Diğeri de solda bulunmuş fakat oradan bir takım suçisnatları sebebiyle hüküm giymiş birisi. Geçmişte yapılan şartlı salıverme, bir takım düzenlemeler kapsamında bakıyorsunuz sol düşüncede olanlara verilen hükümler, bu şartlı salıvermeden yararlandılar" diye konuştu

CMK'da görev alanı daraltmasıyla ilgili olarak da Bozdağ, "Bu konuyla ilgili bir çalışma var, ama detayları henüz netleşmiş değil. O yüzden şu olacak, bu olacak şeklide yapılacak yorumlar, hepsi yanıltıcı olabilir. Şu anda bir çalışma sürüyor. Ne yapılacak, ne kadar yapılacak, yapılacak mı bütün bunların hepsine çalışmaların sonucunda karar verilecek. Şu anda bir takvim verme imkanım yok" dedi.

"KÜRTAJ KONUSUNU DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI'NA SORUN"
Kürtaj konusuna değinen Bozdağ, "Bunu Diyanet İşleri Başkanlığı'na soracaksınız. Diyanet İşleri Başkanlığı kendisine sorulan sorulara, Din İşleri Yüksek Kurulu vasıtasıyla cevaplar verir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'na yöneltilmiş sorular var mı yok mu bilmiyorum ama bu tartışmalar çerçevesinde eğer sorular yöneltilmişse, soruyu yöneltenlere Diyanet İşleri Başkanlığı cevap verebilir. Ama biz Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan herhangi bir açıklama istemedik, istememiz de doğru değil zaten"açıklamasında bulundu .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı