Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Atina'nın merkezini yaktılar

14 Şubat 2012 Salı günü yayınlandı Yunanistan, Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası ile 130 milyar Euro kredi ve tahvil değişimi (PSI) konusunda mutabakat sağladığı anlaşmayı, parlamentoda 199 ‘evet’ oyu ile kabul etti.

Şimdi gözler, AB ve IMF'ye çevrildi. Bir yandan sert ekonomik önlemler içeren anlaşma, öte yandan ülkeye finansal sorunlarını bir kez daha düzlüğe çıkarabilme fırsatı veriyor. Ancak acı reçete, Pasok, Yeni Demokrasi ve Laos partilerinde derin siyasi yaraların açılmasına neden oldu. Büyük Yunan gazeteleri, “tarihi evet” ve “ülke nefes aldı” başlıklarını kullandı.

Yunan parlamentosu, sendikalar ve halkın tepkisine rağmen, 2015 yılına kadar uygulayacak ekonomik programı kabul etti. Dün öğlen saatlerinde başlayan meclisteki sert geçen görüşme trafiği, gece yarısı yapılan oylama ile sona erdi. Sürpriz yaşanmadı. Meclisin üçte ikisi evet oyu kullandı.

EKONOMİK KRİZ PARTİLERİN AYARINI BOZDU

En büyük sürpriz ise hükümet ortakları PASOK ve Yeni Demokrasi partisinden çok sayıda milletvekilinin parti meclis gruplarından ihraç edilmeleri oldu. PASOK 'tan 22, Yeni Demokrasi 'den ise 21 milletvekili, önlemlere hayır deyince, jet hızıyla partilerinin parlamento gruplarından ihraç edildi. Bu vekillerin partilerindeki siyasi kariyerleri de sona erdi. Zira bundan sonra yapılacak genel seçimlerde milletvekili adayı yapılmayacaklar. Öte yandan koalisyon hükümetinden geçen cuma günü ayrılan aşırı sağcı Laos partisinden iki milletvekili ise önlemlere 'evet ' deyince onlar da partilerinden ihraç edildi. Dolayısıyla önlemlerin kabul edildiği dün gece bir anda bağımsız kalan milletvekili sayısı 45 oldu. Eski bağımsızlarla birlikte bu rakam 52 'ye çıktı ve parlamentodaki 3 büyük güç haline geldi. Son duruma göre iktidardaki ortaklardan Pasok 'un meclis grubu 121 'e, Yeni Demokrasi 'nin ise 65 'e düştü.


Bu şekilde Yunanistan 'da bir dönem kapanmış oldu. Uzmanlar ülkede siyasi hayatın yeni bir devreye girdiğinde hem fikir. Milletvekilleri de son günlerde yaşananların, ülkedeki siyasi sistemin ve siyaset yapma tarzının kökten sarsılmasına zemin hazırlayacağını ifade ediyor. Ülkede yapılacak ilk genel seçimlerde ise partilerin uğrayacağı zarar daha net ortaya çıkmış olacak.


BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Yunanistan 'ın kredi anlaşmasını kabul etmesinin ardından şimdi gözler AB 'ye çevrildi. 15 Şubat 'ta toplanacak Eurgroup 'un Yunan ekonomisini desteğini ilan eden anlaşmayı onaylaması bekleniyor. Benzer bir onay süreci de Avrupa Merkez Bankası 'nda yaşanacak. Ancak Eurogroup 'un Atina 'dan onay öncesi ilave bazı taahhütler isteyebileceği de konuşuluyor.

Öte yandan 17 Şubat 'ta ise Yunanistan 'ın borcunun 100 milyar Euro kadar silinmesine olanak verecek tahvil değişimi, banka ve kreditörlerle resmen başlayacak. 5 Mart 'ta bu süreç tamamlanacak.

Bu arada IMF 'ye yeni programın hayata geçirilmesine ilişkin çağrı yapılacak. 20 Mart 'ta ise Yunanistan 'ın 14,5 milyar Euro 'luk borç geri ödemesini yapması gerekiyor. Gazeteler, halkın bir önceki 110 milyar Euro 'luk kredi anlaşmasından da öte fedakarlıklarda bulunmak zorunda kalacağı yorumunda bulundu. Ancak ekonominin gelişmesi ve kalkınmanın sağlanabilmesi için de Yunanistan 'ın elindeki bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğinin altı çizildi.

ATİNA 'YI YAĞMALADILAR VE YAKTILAR


Öte yandan tasarruf tedbirlerine karşı protesto gösterileri yapan sendikalar dün 17:00 'da Sintagma 'da toplandı. Binlerce kişinin barışçıl gösterileri, yine birkaç yüz yüzü maskeli, anarşist ve yağmacının ortalığı karıştırmasıyla boşa gitti. Yaklaşık 3 saat polis ile çok sert çatışmaya giren ve Sintagma Meydanı 'nın altını üstüne getiren gruplar, daha sonra planlarının ikinci aşamasını uyguladı. Sintagma Meydanı 'na açılan cadde ve ara sokaklara dağılarak burada binaları ateşe vermeye başladı. Bu kargaşadan istifade ederek çok sayıda dükkan yağmalandı. Atina Belediye 'sinin ana binasının yakılması son anda önlendi. Önce belediyeyi işgal eden 23 kişilik grup, belediye içerisinde kıstırıldı. Gözaltına alındılar.
Bugün açıklanan zarar bilançosuna göre zarar milyonlarca Euro. 150 dükkan yağmalandı ya da ateşe verildi. 20 'si banka, biri sinema, bazıları neoklasik olmak üzere 45 bina tamamen yandı. Bu arada Atina merkezinde bir silah mağazasının tamamen boşaltıldığı belirlendi. Mağazadaki silahların küçük bir orduyu donatacak sayıda olduğu bildirildi.


Bu arada dün gece Atina 'da meydana gelen olayları bütün siyasi partiler sert bir dille kınadı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı