Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Cumhurbaşkanı Gül'den sitem

30 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sayıştay’ın ayak bağı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Gül, “Siyasi irade kaynakların nasıl kullanılacağına karar verecek, hedefi gösterecektir. Bürokrasi o hedefler doğrultusunda çalışacak, Sayıştay ise hedef doğrultusunda kaynakların doğru olarak kullanılıp kullanılmadığını denetleyecektir.” dedi.

Sayıştay’ın 150. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yapılan programa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sayıştay üyeleri ve çalışanları katıldı.

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 150 yıl önce Osmanlı müessesenin kuruluşu olan Sayıştay'ın köklü devlet geleneğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Demokrasinin birçok ilkesi olduğunu hatırlatan Gül, bunların hesap verilebilirlik ve şeffaflık olduğunu kaydetti.

Halktan toplanan vergilerin nasıl kullanıldığının hesaplarının verilmesi gerektiğini kaydeden Gül, “Bunların hesabı verilmediği devletlere modern devletler denilemez. O bakımdan Sayıştay’a büyük görevler düşmektedir.” diye konuştu.

MALİ VE İDARİ KONULARDA HESAP VERMEMEK DİKTATÖRLÜKLERDE VAR
Sayıştay’ın ekonomi ve demokrasi anlamında devletin işleyişine büyük katkı yaptığını vurgulayan Gül, şöyle konuştu: “Burada dikkati çekmek istediğim nokta, icracı devlet kurumları Sayıştay’ı ayak bağı olarak görmemelidir. Siyasi irade kaynakların nasıl kullanılacağına karar verecektir. Hedefi o gösterecektir. Bürokrasi o hedefler doğrultusunda çalışacak. Sayıştay, o hedef doğrultusunda kaynaklar, doğru olarak kullanılıyor mu bunları denetleyecektir. Bu bakımdan mali ve idari konularda da hesap vermemek diktatörlüklerde vardır. Zaman zaman halkın isyanlarının olduğu yerlerde hesap vermeyenlerin etkisi olduğuna inanmamız gerekir.”

“YENİ SAYIŞTAY YASASI YETERİNCE TANINMIYOR”
Yeni Sayıştay Yasası'nın yeteri kadar tanıtılmadığını da ifade eden Gül, “Bunun yeteri kadar anlaşılmadığı kanaatindeyim. İlk defa, sivil, asker, MİT, KİT’ler Sayıştay’ın denetimi kapsamına girdi. Türkiye böyle büyük bir reform yaptı. Sayıştay vardı, ama alanları kısıtlıydı. Bu yasayla kapsam gelişti ki, bu Türkiye’ye çağ atlatmıştır. Bu yasaya sahip çıkmak gerekir. Bu noktadan sonra Sayıştay’a çok önemli görevler düşmektedir. Sayıştay, AB müktesebatına ve uluslar arası hukuka uygun çalışmalar yapması gerekmektedir. Bu kapsamda, yolsuzluklar minimize olacak, kamu kaynakları daha etkin olacaktır. TSK, MİT ve belediyelerin tamamı, devletin bir kuruşunun harcandığı yerler denetlenecektir. Ben inanıyorum ki bu reform sürecinde çıkarılan yasalar gibi Türkiye’nin mali ve idari yapısına büyük katkı sağlamıştır.” şeklinde konuştu.

ÇİÇEK: SAYIŞTAY KÖTÜ YÖNETİMLERİN DIŞLANMASINDA EN ÖNEMLİ KURUMDUR
Meclis Başkanı Cemil Çiçek ise Sayıştay’ın kurulduğu günden beri kamu kaynaklarının sağlam temeller üzerinde doğru kullanılmasında önemli görevler üstlendiğini, denetimin parlamentoların önemli görevlerinden bir olduğunu belirtti.

Parlamentolar adına denetlemeyi sayıştayların yaptığını ifade eden Çiçek, sayıştayların demokrasinin işlemesinde yaptığı katkıya dikkat çekti. Bir buçuk asır öncesinde yapılan reform ihtiyaçlarının günümüzde de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çiçek, sürdürülebilir yönetim için sayıştayların çok önemli olduğunu söyledi.

Küresel krizlerde, saydamlığın olmamasının ne tür sıkıntıların yaşandığını somut örneklerle göz önüne serdiğini kaydeden Çiçek, “Saydamlığın güçlendirilmesi ve hesap verilmeyi kuvvetlendirmenin yolu Sayıştay’ın geliştirilmesinden geçmektedir. Bu koşullarda, günümüz toplumlarının denetim alanında sayıştayların önemli görevlerini arttırmıştır. Sayıştay, her şeyden önce milli iradenin uygulanmasında, kötü yönetim uygulamalarını dışlayacak en önemli kurumdur. Bu görevlerinin yerine getirmek için yeni bir kanun çıkardık. Daha müreffeh bir Türkiye için Sayıştay kuvvetli olmalıdır.” diye konuştu.

AKYEL: SAYIŞTAY KAMUOYUNDAN ELEŞTİRİ VE KATKI BEKLEMEKTEDİR
Programda konuşan Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Türk Sayıştay’ın Sultan Abdülaziz tarafından 1862 yılında kurulduğunu belirtti.

Kamu harcamasının yapıldığı her toplumda sayıştayların var olduğuna dikkat çeken Akyel, her yönetimin kamu kaynaklarını nasıl kullandığının hesabını topluma vermek zorunda olduğunu ifade etti.

Akyel, BM teşkilatlarının sayıştayların öneminin farkında olduğunu belirterek “Sayıştay, kamu idarelerini ve kamu kurumlarını, gelir giderlerin kanuna uygun olup olmadığını inceler, genel uygunluk bildirimini TBMM’ye sunar. Sayıştay, denetimleri uluslararası kanunlara göre yapmaktadır. Sayıştay, kendine verilen görevi yerine getirirken, Sayıştay mensuplarının eğitilmesi, alandaki değişimlerin sürekli takip edilmesi gibi hususların ve vatandaşın refah düzeyinin artırılmasının da farkındadır. Sayıştay, kamuoyundan eleştiri ve katkı beklemektedir. Sayıştay'ın amacı kendisine verilen amacı doğru bir şekilde yerine getirmektir.” ifadelerini kullandı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı