Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Çözüm süreci halayı

3 Mayıs 2013 Cuma günü yayınlandı Mesut Varol - Yakup Bay - Bölgedeki terör olayları nedeniyle gündemden düşmeyen Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün ve Bağlar köylerinde, çözüm süreci ile "barış" rüzgarları esiyor.

İlçe merkezine 65 kilometre uzaklıkta İran ve Irak sınırında bulunan Aktütün ile 25 kilometre mesafedeki Bağlar köylerinde yaşayan vatandaşlar, 30 yıldan bu yana ilkbahar mevsiminde başlayıp kış dönemine kadar devam eden çatışmalı ortamı, çözüm süreciyle geride bıraktı.

Terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlar ve yaşanan çatışmalar nedeniyle uzun yıllar sıkıntılı günler geçiren, silah sesleri ile uykuları bölünen ve evlerine kurşunlar isabet eden köylüler, son günlerde atılan barış adımları ile rahat bir nefes aldı.

Yaklaşık 4 aydan bu yana silah sesinin duyulmadığı köylerde, huzur içinde başlarını yastığa koyan ve barışa dair umutları yeşeren vatandaşlar, düzenledikleri etkinlik ile çözüm sürecini kurban kesip halay çekerek kutladı.

Köylerinin bundan böyle çatışma ve operasyonlarla anılmasını istemeyen köylüler, etkinlik için kestikleri 6 koyun ve 70 kilogram pirinç ile hazırladıkları yemeği de kendilerini ziyaret eden Aktütün Jandarma Karakolunda görevli komutanlarla paylaştı.

Köylülerden Cafer Gezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm sürecine destek verdiklerini belirterek, "Akan kanın artık durması bizleri çok sevindirdi. Bizler de bugün barışı kutluyoruz. Umarım bu olumlu hava böyle devam eder" dedi.

Ulaş Arıcı da köylerinin çatışma haberleriyle anılmasını istemediklerine değinerek, köylerinden silah sesleri yerine şarkıların yükselmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Yaşanan acıların geride kalmasını ve zamanla unutulmasını temenni eden Arıcı, "Köyümüzden ağıtlar yerine zılgıt seslerinin yükselmesini istiyoruz" diye konuştu.

-Bağlar köyünde yüzler gülüyor-

Geçen yıl bölgede yaşanan olayların ardından güvenlik gerekçesiyle köylerini 3 ay boyunca boşaltmak zorunda kalan Bağlar köyünde yaşayan vatandaşlar, çözüm sürecinin ardından bir yıl önceki korkularını unutmaya çalışırken, köydeki çocukların yüzleri de gülmeye başladı.

Tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlayan ve yıllardır ekip biçemedikleri arazilerini ekmeye, hayvanlarını otlaklara çıkarmaya başlayan köylüler, uzun bir aradan sonra ilk kez bu yıl güven içinde arazilerinde çalıştıklarını söylüyor.

Köyün kanaat önderlerinden 65 yaşındaki Hacı Arif Çiftçi, yıllardır yaşadıkları sıkıntıları unutup hayatının geri kalan kısmında huzur ve barış içinde yaşamak istediğini vurgulayarak, "Geçen yıl çatışmalar nedeniyle bağ ve bahçelerimizi ekemedik. Meyve ağaçlarımızın budamasını yapamadık ve hayvanlarımızı satmak zorunda kaldık. Yıllarca her an göç edeceğiz endişesiyle yaşadık. Bu sene çözüm süreciyle beraber köylüler bahçelerine meyve fidanları dikiyor, arazilerini ekip hayvanlarını yaylalara çıkarıyor" ifadelerini kullandı.

Bir süre önce köylerini ziyaret eden askerlerin, "kendinize hayvan alın, yaylalara çıkın" dediğini anlatan Çiftçi, şöyle konuştu:

"Allah'ın izniyle barış gelecek. Bunun için çok umutluyuz. Barış olursa ülkemizde huzur da olacak. Çözüm sürecinden bu yana televizyonlarda şehit haberi duymuyoruz. İnşallah ömrümüz bitene kadar bu süreç böyle devam eder. Artık hiçbir Türk, Kürt, Alevi, Laz, Çerkez ve Arap kardeşimiz ölmesin. Bu nedenle bu sürece el birliğiyle destek verelim. Barış sürecine karşı çıkanlar da cenneti göremeyecektir. Bu süreçle beraber bizler çok umutlandık, umutlarımız boşa çıkmayacaktır."

Yayıncı: Levent Harman


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı