Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Başörtüsüne büyük saygısızlık

17 Nisan 2013 Çarşamba günü yayınlandı Türkiye Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz, 'Taolu' kategorisinde mücadele eden milli sporcu Zeynep Akyüz'ün başörtüsünden dolayı Avrupa Wushu Şampiyonası'nda puanlamasının yapılmaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını belirtti.

Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz, Avrupa Wushu Şampiyonası'nda "Taolu" kategorisinde başörtüsüyle yarışan ancak puanlaması yapılmayarak elenen kızı Zeynep Makbule Akyüz'ün durumuyla ilgili yaptığı açıklamada, müsabakada Akyüz'ün hakemlerin verilmeyen puanlamasına göre 9,50 puan alarak şampiyon olması gerektiğini vurguladı. Akyüz, Rus başhakemin, diğer hakemleri yanına çağırarak puanlamanın açıklanmasını engellediğini öne sürerek, yaşanan bu olayı tutanak altına aldıklarını söyledi.

Wushu Federasyonu Başkanı Mehmet Zeki Akıncı, "Kararı, inancımıza hakaret kabul ettik. İnancımızdan dolayı bizi sahaya çıkarmayan tüm toplumları kınıyor ve telin ediyoruz. Bunun mücadelesini her sahada vereceğiz. Onların art niyetlerini biliyoruz. Kızlarımızın başarısını çekemiyorlar" dedi.

'Qinda' kategorisinde yarışan diğer bir Türk sporcunun başörtülü olduğu halde kask taktığı için herhangi bir problemle karşılaşmamasına rağmen, "Zeynep kızımızın dünya şampiyou olduğunu biliyorlar. Bu yüzden bu başarıyı engelleyecek hiçbir güçleri yoktur. Ancak başörtüsünü bahane gösterdiler. Başörtüsü bizim inancımız, biz inancımızdan taviz vermeyiz. Onlara diyoruz ki, sizin inancınız belli, boynunuzda haçlar asılı. Biz hiç kimseyi inancından dolayı kınamıyoruz. Bu konu onların başına dağ gibi yıkılacak" ifadelerini kullandı.

Avrupa Wushu Şampiyonası'na 60 sporcuyla katıldıklarını ve 40 madalya aldıklarını vurgulayan Akıncı, "Biz bu davayı sporun dışına da çıkaracağız, hakkımız ihlal edildi. Burada da bir 'one minute' lazım" dedi.

"NE OLURSA OLSUN KIZIMIN BAŞINI AÇTIRTMAM"

Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz, "Avrupa Wushu Şampiyonası'nda takım halinde şampiyon olduk. Türkiye Wushu Milli Takımı 'Qinda' kategorisinde 17 madalya alarak, Avrupa şampiyonu oldu. Eğer Zeynep kızımıza da madalyaları verilseydi, bu madalyalar 20'ye çıkacaktı" dedi.

"Zeynep Makbule Akyüz, sıradan bir sporcu değil engellenen bir sporcu, bir dünya şampiyonu" diye konuşan Akyüz, "Onu Rus hakemler engellediler. Türkiye madalya için Rusya ile çekişiyor, Taolu kategorisinde. Ruslar, Türkiye'nin başarısını çekemiyorlar ve bizim en hassas olduğumuz konuda üstümüze geliyorlar. Başörtüsü bizim vazgeçemeyeceğimiz, hassas olduğumuz bir konu. Biz ne olursa olsun, kızımızın başını açtırtmayız. Yarışmasına ve başarısına mani değil. Başörtülü olarak dünya şampiyonu oluyorsa Avrupa şampiyonasında ne değişiyor. Bu tamamen çağdışı bir uygulamadır. Avrupalıların ne derece işlerine geldiği zaman çifte standart olabildiklerinin göstergesidir" ifadelerini kullandı. Akyüz, Dünya ve Avrupa Wushu Federasyonu'na gerekli başvuruları yaptıklarını ve hak ihlali olduğu için AİHM'de dava açacaklarını açıkladı.

"KIZIM ÇOK ÜZÜLDÜ, ŞOKE OLDU"

"Kızım çok üzüldü, şoke oldu" diyen Akyüz, "Çünkü bu yarışmaya çok iyi hazırlandı. Yarıştığı puanlar verilse 9.50 alacak. Bize gelen bilgiye göre, hakemler puanlamayı da yapmış. Teknik puanlama yapan hakemler 4.80 veriyor, performans da o civarda oluyor. En düşük 9.50 puan almış oluyor. Zeynep Makbule Akyüz, kesinlikle dünya şampiyonu" diye konuştu.

"Avrupalılar Türk sporunun gelişmesinden korkuyorlar" diyen Akyüz, "Korkuyorlar ve böyle engellemeye çalışıyorlar. Spora önem veren güçlü bir ülkeyiz. Wushu'da da çok güçlüyüz. Diğer Avrupa ülkelerine göre, Rusya ile çekişiyoruz. Spor alanındaki Çin'le olan işbirliğimiz de Avrupalıları korkutuyor" dedi


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı