Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Gözyaşları herkesi kurtardı

16 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı Kanser hastaları istedikleri ilaçları bulabiliyorlar mı? TEB Başkanı Erdoğan Çolak canlı yayında anlattı.

Edirne'de lenf kanseri hastası Dilek Özçelik'in Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan yardım istemesine ilaç sıkıntısı neden oldu. Kanser hastaları istedikleri ilaçları bulabiliyorlar mı? Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak canlı yayında anlattı.

'Türkiye'de onkolojik ve pahalı ilaçlarda ya da yurt içerisinde ruhsatı olamayıp yurt dışından getirilen ilaçlarda zaman zaman bu tür konular gündeme geliyor ' diyen Çolak şunları söyledi:

'Ama Türk Eczacıları Birliği 2007 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı'nın izniyle bu tür ilaçları getirtiyor. Ve 2010 yılında da Sağlık Bakanlığı da bunu kişiye özgü getirilebilecek ilaçlar ve stok yapılabilecek ilaçlar olarak ikiye ayırdı. Dolayısıyla piyasada sıkıntı yaratabilecek ilaçlar Türk Eczacıları Birliği'nin ithal ilaç biriminde mevcut bulunuyor. Bunlar; çeşitli genetik hastalıklar, enzim rahatsızlıkları, kanser hastalıkları gibi hastalıklarda kullanılan ilaçlar. '

'Zaman zaman bu tür sıkıntılar yaşadığımız yüzde 15'lik bir kesimimiz var ' diyen Erdoğan Çolak, 'Bunları da kişiye özgü olarak getiriyoruz. Tabi bu rahatsızlıkların büyük bir boyutunu yeni denenmiş ilaçlar oluşturuyor. Ve hasta hastalandığını öğrendikten sonra psikolojik olarak ilaca çabuk ulaşmak istiyor, bir an önce iyileşmek için. Ona ulaşamayınca da bu tür olaylar kamuoyuna yansıyor ' şeklinde konuştu.

'13-14 İLAÇ KAR ETTİRMİYOR DİYE GETİRİLMEDİ '

Şu an itibariyle Türkiye'de hiç bir ürünün bulunmaması gibi bir şeyin söz konusu olmadığına dikkat çeken Çolak, 'Bu ilaçların yaklaşık 13 - 14 tanesi fiyat baritesinden dolayı yeterince fiyat alamadığı için firmalar tarafından getirilmedi, kar etmedikleri gerekçesiyle. TEB'e tekrar bir yetki verilerek ruhsatlı olsa dahi Türkiye'de bulunmuyorsa bu ilaçları getirme yetkisi verildi. Biz bu ilaçları da getirdik. Kendi büromuzda şu anda mevcut. Dolayısıyla bugün itibariyle ilaçlarda ciddi panik yaratacak bir sorun söz konusu değil ' diye konuştu.

'SIKINTI YAŞAYANLAR ECZACI ODASIYLA TEMASA GEÇEBİLİR '

Kanser hastası Dilek Özçelik'e acil şifa dileğinde bulunan Erdoğan Çolak, 'Son derece zor, kabullenilmesi zor, uyum sağlanması zor bir hastalıkla uğraşıyor. Türkiye'de kanser denildiği zaman herkes ürküyor. Bu son derece normal. Ama teknoloji ve ilaç inanılmaz bir biçimde hızlanıyor. Yeni ürünler piyasaya çıkıyor. Onun için çok paniğe kapılmadan gerekli mercilerden, özellikle hekimlerden bilgi alarak yol almak gerekiyor. Bu tür ilaçlarla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşandığında o bölgenin eczacı odasıyla iş birliğine geçilebilinir. Biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çeşitli ülkelerle bağlantımız var. Buralardan hızlı bir şekilde temini sağlayabiliyoruz ' ifadelerini kullandı.

Burcu Kandemir - BEYAZ GAZETE


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı