Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Suriye için söylediler

27 Mart 2013 Çarşamba günü yayınlandı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Saraybosnalı müzisyenlerin Suriye halkı için verdiği konseri izledi.

Bakan Çelik, Şam'da ve Halep'te yaşanan acıların Türkiye'de aynı şekilde hissedildiğini ifade ederek, "Biz şuna inanıyoruz. Eğer Şam'da Halep'te acı varsa İstanbul'da ve Ankara'da da acı vardır. Biz aynı havzanın çocuklarıyız" dedi.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda İstanbul Senfoni Orkestrası ve Saraybosnalı müzisyenler Suriye halkı için ortaklaşa konser verdi. Konseri Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Türk, Boşnak ve Sırp vatandaşlar izledi. Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, “1990'lı yıllar sonra dünyada çok iyimser bir hava vardı. O iyimser havadan nasibini almayan Saraybosna oldu. Ben o zamanlar öğrenciydim. Öğrenciler olarak örgütlenmiştik. Saraybosna'ya ne yapabiliriz diye. Türkiye bütün imkanlarını seferber etmesine rağmen bugünkü imkanlara sahip olmadığımız için o günlerde içimizde Saraybosna'ya el uzatamamanın kaygısıyla yaşadık. İşte tam o noktada herkesin sağır kesildiği o noktada araya Aliya İzzetbegoviç geldi. Bu rahmetli büyük lider İzzetbegovic büyük şef olan Emir Nuhanoviç 'sesimizi duyur' dedi.

Savaşın ortasında Bosna Filarmoni Orkestrası sesini duyurdu. Sağır kalanlar duydular. Dilsiz olanlar dile geldiler. Şimdi bugün uluslar arası toplumun gözünün önünde Suriye dramı 3. yılına girdi. 15 Mart 2011 Pazar günü başlayan olaylar bunca zamandır bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor” dedi.

“SURİYE’DA 70 BİN ŞEHİT VE 250 BİN KAYIP VAR”

Suriye’de yaşanan iç savaşa değinen Bakan Çelik, “70 bin şehit ve 250 bin kayıp var. Suriye içinde yerinden edilmiş milyonlarca insan var. Şimdi yine bütün bir insanlığa çağrı yapmak üzere büyük şefim öncülüğünde sanat sesini bu sefer Suriye için duyuracak. Suriye'de yaşananlardan ziyade konuşulması gereken şey Suriye'de olanlara sessiz kalanların bunu nasıl başardığıdır. Nasıl oluyor da bunu başarabiliyorlar. Bugün sessiz kalanlara en anlamlı cevabı bu mekanın altında vereceğiz. Sanat nedir sorusu dünya tarihinin önemli bir anına denk düşecek. Sanat nedir sorusu saf ve katıksız bir şekilde vicdan olarak bu sahneden bütün dünyaya yayılacak. 1990'lı yıllarda tüm insanlarıyla Bosna'da ki insanlık dramını izlemek yerine Türkiye elinden geleni yapmıştır. Bugün Suriye'de aynısını yapmaya çalışıyoruz. Tek bir çizgiden bakıyoruz. Halepçe'ye nasıl baktıysak Hocalı'ya nasıl baktıysak Avrupa'daki, Afrika'da ki soykırımlara nasıl baktıysak bugün de aynı şekilde bakıyoruz. Bugün bir farklılık var. Bugün sadece halkımızla değil. Devletin tüm organlarıyla dünyanın dört bir yanındayız. Afrika'dan Avrupa'ya, Balkanlardan Ota Doğu'ya, dünyanın her yerindeyiz. İnsanlık hafızasının yeninden yazıldığı bu süreçte vicdana çağıranların başında geliyoruz. Zulmedenlerin safında değiliz. Vicdandan yoksul olanların siyaseti peşinde değiliz” diye konuştu.

“EĞER ŞAM'DA HALEP'TE ACI VARSA İSTANBUL'DA VE ANKARA'DA DA ACI VARDIR”

Bakan Çelik, Şam'da ve Halep'te yaşanan bir acının İstanbul ve Ankara'da aynı şekilde hissedildiğini ifade ederek, “Bahsettiğim şey Bosnalı çocuklarla buluşan Hamalı çocukların gözlerinde ki umuttur. Bosnalı kadınlarla buluşan Halepli bir kadının bakışında ki öfkedir. Şamlı bir babanın ellerinde ki çaresizliktir. Bu gece sıradan bir gece değildir. Bu gece 70 bin şehit bizimle beraber. Milyonlarca insanın dili olacağız. Sadece yaşananlara şahitlik etmek için buradayız. Kuşkusuz Suriyeli şehitler Bosnalı şehitlerle buluşacak. İstanbul her zaman olduğu gibi Halep'e ve Şam'a kardeşliğini bir kez daha gösterecek. Biz şuna inanıyoruz. Eğer Şam'da Halep'te acı varsa İstanbul'da ve Ankara'da da acı vardır. Biz aynı havzanın çocuklarıyız” dedi.

Suriye'de yaşanan iç savaştan Türkiye’ye gelen Ali Moraly da yaşadıklarını anlattı. Moraly, “İnsanlık trajedisinin, acının milliyeti olmaz. Herkesi ilgilendiren, dünya üzerindeki her insana dokunan bir gerçektir. Bu benim için çok büyük bir anlam taşıyor. Müziği Bosna'dan müzisyenlerle paylaşmak ki onlar 1994'te büyük acılar çekti. Modern dünyada yaşadılar bu gerçeği. Bu bana bugün Suriye'de yaşananları hatırlatıyor. Suriyelilerin Bosnalıların yaşadığı acıları yaşamasını istemiyorum. Bu konserle uluslar arası topluma bir mesaj vermek istiyoruz” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı