Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Esad askeri bunu da yaptı Haberi 

26 Mart 2012 Pazartesi günü yayınlandı İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye ordusuna bağlı askerlerin Özgür Suriye Ordusu’nun saldırısından korunmak için sivilleri kalkan olarak kullandığını açıkladı.

Youtube’a yüklenen videolar ve görgü tanıklarının ifadelerinden yola çıkan New York merkezli örgüt, rejim askerlerini ve Şebbiha birliklerinini özellikle İdlib bölgesindeki kentlerde operasyon düzenlerken veya şehre girerken sivilleri önlerinde yürümeye zorladığını kaydetti.

HRW acil durum araştırmacılarından Ole Salvang, “Sivilleri canlı kalkan olarak kullanarak Suriye ordusu onların güvenliğini açık bir şekilde hiçe sayıyor. Suriye ordusu bu iğrenç uygulamayı derhal bırakmalıdır” dedi.

HRW açıklamasında Suriye ordusunun bu uygulamayı, Özgür Suriye Ordusu birliklerinin saldırılara başladığı Ocak ayından beri uygulamakta olduğu belirtildi. Bu uygulamanın şu ana kadar İdlib vilayetine bağlı Al-Janudyah, Kafr Nabl, Kafr Ruma ve Ayn Laruz bölgelerinde yapıldığının tespit edildiği aktarıldı.HRW açıklamasında Kafr Nabl bölgesinden Abdullah isimli bir kişinin anlattıklarına yer verildi.

Abdullah, ordunun kendisiyle birlikte bazı kişileri, 2 Mart’taki bir arama ve tutuklama operasyonu sırasında askerlerin ve zırhlı araçların önünde yürümeye zorladığını anlattı. Abdullah’ın şu ifadelerine de yer verildi: “Biz Cuma namazına giderken cami yakınındaki bir askeri üste bulunan askerler ben ve 8 çocuk dahil yaklaşık 25 kişiyi topladılar. Aranan bazı muhalif eylemcilerin evlerine baskı düzenlerken ve bazılarını da tutuklarken, bizi askeri araçların önünde yürümeye zorladılar. Ardından bizi tekrar askeri üsse götürdüler ve serbest bıraktılar. Ama tutukladıkları kişileri bırakmadılar. Bütün operasyon yaklaşık 2 saat sürdü.” Yine Kafr Nabl’deki Raed Fares adlı bir kişinin anlattıklarını aktaran HRW, ayrıca Fares’in Şubat ayında askerlerin bu uygulamasını gösteren çok sayıda videoyu Youtube’a yüklediğini kaydetti.

HRW açıklamasında Suriye ordusunun kontrol noktasını korumaları için de sivilleri kullandığını aktardı. HRW yetkilisi Solvang son olarak “Suriye ordusunun insanları kalkan olarak kullanması, BM Güvenlik Konseyi’nin Şam yönetimini Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıması için bir başka nedendir. Birileri bu ihlallerin cevabını vermeli” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı