Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

52 bin 600 kere bakın

9 Aralık 2012 Pazar günü yayınlandı Okul yolunda ölen liseli iki kıza 60 bin lira bedel biçildi.

Bursa'da 25 Kasım 2010'da yolun karşısına geçmek isterken bir minibüsün altında kalarak hayatlarını kaybeden Didem Zeynep Çakar (15) ile Ezgi Nil Topuz (15) için sigorta şirketi 60 bin lira değer biçti. Ceza davasının bitmesiyle toplam 520 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açan liseli kızların aileleri, bilirkişinin çocukları için biçtiği 60 bin liralık değere tepki gösterdi.

Nilüfer ilçesinde, 25 Kasım 2010'da meydana gelen trafik kazasında, Fatih Lisesi öğrencileri Didem Zeynep Çakar ve Ezgi Nil Topuz'a, okula gitmek için İzmir Yolu üzerinde karşıya geçmek isterken, Güner Çalışkan'ın kullandığı 16 GD 730 plakalı minibüs çarptı. Kazada ağır yaralanan Didem Zeynep Çakar aynı gün, Ezgi Nil Topuz ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Kazanın ardından, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanan sürücü için Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 13 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Güner Çalışkan geçtiğimiz Haziran ayında karara bağlanan ceza davasında 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çakar ve Topuz aileleri kızlarının ölümüne neden olan sürücüye verilen cezayı az bulup dosyanı Yargıtay 'a gönderdi. Liseli Didem Zeynep Çakar ve Ezgi Nil Topuz'un aileleri ceza davasının tamamlanmasıyla Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 20 bin lirası maddi, 500 bin lirası manevi olmak üzere toplam 520 bin liralık tazminat davası açtı. Mahkeme heyetine ulaşan rapor aileleri hüzne boğdu. Bilirkişi raporunda sigorta şirketinin Didem Zeynep Çakar için 31 bin 900 lira, Ezgi Nil Topuz için ise 27 bin 900 lira (toplam 59 bin 800 TL) ödemesi gerektiğine yer verildi.

Raporu duyan aileler şoke oldu. Adliye çıkışında Ezgi Nil Topuz 'un babası Saffet Topuz şunları kaydetti: “Derdimiz para değil, trafik kazalarındaki ölümleri bitirmek. Ölen kızlarımızın canının bedeli 30 bin lira olmamalıydı. Duruşma yine bizim beklediğimiz ivedilikle sonuçlanmadı. Biz sürekli izliyoruz. Ölümler sürekli devam ediyor. Bu bizi son derece rahatsız ediyor. Biz davaya, adalete güvenmek istiyoruz. Şu anda bizim güvenimiz henüz oluşmadı. Sadece oyalandığımızı düşünüyoruz. Halen bizleri tatmin edecek kararlar çıkmadı. Çıkmıyor ve insanlar halen hızla ölmeye devam ediyorlar. Buna karşı adalet son derece ağır bir şekilde ilerliyor. Ceza davasında sanığa 15 yıl hapis verilmesini beklerken 5,5 yıl hapis verildiğini gördük. Biz bunu önce bir şaka gibi algıladık, çünkü 5,5 yılın iki zeki insanın ya da bu ülkeye yararlı olacak iki insanın ölümünün karşılığı olmaması gerekiyordu. Ne yazık ki öyle bir karar çıktı. Biz temyize gittik. Temyizin sonucu ne olacak bilmiyoruz, ama halen daha bizi tatmin edecek bir karar çıkmadığı gibi sonucunda çok tatmin edecek bir karar da beklemiyoruz aslında. Ölümlerin azaltılması en büyük temennimiz, çünkü bu ülkede trafik kazalarında çok büyük sayıda insanımızı kaybediyoruz.”Didem Zeynep Çakar'ın babası Sinan Çakar ise yeni çıkacak trafik yasalarında ölümlü kazaların bir an evvel aşağıya çekilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istediklerini dile getirdi. Sinan Çakar, “Hayat parayla ölçülmez fakat resmen bizimle dalga geçiyorlar. Başka bir şey değil. Verilen cezalar daha caydırıcı olmalı. İnsanların bilinçlendirilmesi gerekir. Ceza da iş değil. Gencecik insanların birilerinin ihmali yüzünden ölmesi gerçekten çok acı.” diye konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı