Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

'Al Vizeni Başına Çal '

28 Mayıs 2012 Pazartesi günü yayınlandı Çorum’da düzenlenen “Yerel Dinamikler Toplantısı”na katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği’ne (AB) sert çıktı.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Çorum Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇORUMSİAD) ile Orta Karadeniz Sanayici ve İş Adamları Derneği (OKASİFED) tarafından organize edilen ''Yerel Dinamikler'' toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, iki yüzlülükle suçladığı AB’den Türk iş adamlarına karşı etik davranması çağrısında bulundu.

Derecelendirme kuruluşu Standard&Poor'su da (S&P) eleştiren Bakan Çağlayan S&P’nin Türkiye’nin karizmasını çizmek isterken kendi karizmasını çizdiğini belirtti.

Küresel krizin Avrupa’da 12 hükümetin başını yediğini ve kriz sonunda 12 hükümet değiştiğini hatırlatan Bakan Çağlayan, Avrupa’da hala ciddi sıkıntılar bulunduğunu söyledi.

Bu yıl Türkiye için yüzde 4’lük büyüme hedefi koyduklarını açıklayan Çağlayan, “OECD, Dünya Bankası gibi bir çok kuruluş Türkiye için yüzde 3 ve 3.5 gibi öngörü ortaya koydu. Türkiye büyümek, gelişmek zorunda. Türkiye diğerlerinden farklı. Bunu yaparken Avrupa Birliği küçülme yaşadı. Bugün Yunanistan yüzde 5.5, Portekiz yüzde 5, İtalya, İspanya yüzde 1.6 ve 1.7 küçüleceği belirtiliyor.

Buna karşı Türkiye şükürler olsun büyüyecek. Buna karşın Avrupa’nın 27 ülkesinden sadece 3 ülke yüzde 1’den fazla büyüme gerçekleştirdi.

Geçen yıl AB yüzde 1.5 büyüdü. Türkiye yüzde 8.5 büyüdü. Türkiye her türlü iki yüzlülüğü, haksız rekabeti ve iş adamına her türlü işkenceyi yapan bu Avrupa Birliği’nin eğer Türkiye 28. üyesi olsaydı, geçen yıl yüzde 1.5 değil yüzde 1.8 büyüyecekti. Bakın çok net bir rakam. Eğer Türkiye Avrupa Birliği üyesi olsaydı geçen yıl büyümesini yüzde 20 daha artıracaktı” dedi.

Türkiye’nin artık AB'yi içine alabilecek bir ülke konumuna geldiğini dile getiren Bakan Çağlayan, Avrupalıların bunu anlamadığını kaydetti.

AB’nin bugün yine Türkiye’ye çok şeyler bahşettiğini dile getiren Bakan Çağlayan, “Türkiye'ye vize konusunda ciddi kıyak yapacaklarmış. Hakikaten bunlar iki yüzlü. Bunu söylerken de utanmadan, sıkılmadan söylüyorlar. Ne yapacaklarmış, vizeyi kolaylaştıracaklarmış. Al başına çal ne diyeyim ben sana. Ben Türk iş adamına etik davranmanı istiyorum. Türk iş adamına karşı zulüm yapmamanızı istiyorum. Vizeyi kolaylaştırma palavrasını at bir kenara. Vizeyi kaldır sen. Avrupa'nın 23 ekonomisinden daha iyi olan Türkiye'nin iş adamına vize uyguluyorsun. İnsan hakları ihlali yapıyorsun. Karşımıza çıkıp pişkin pişkinde bunu ifade ediyorsun. Öyle bir zaman gelecek ki onlar bizi davet edecekler biz ne yapıp yapmayacağımıza biz karar vereceğiz. Bunları söylerken AB'ye tam üyeliğe karşı değilim. Bunu söylerken de AB’ye karşı değilim. Bu Türkiye'nin bir hakkıdır, söke söke alacağız. Çifte standart bununla bitmiyor. Bugün Hırvatlıyı, Brezilyalıyı vizesiz ülkesine alan AB, 17 yıldır gümrük anlaşması olan bu ülke için vizeyi kolaylaştıracakmış. Sevsinler derler adama. Kimi kandırıyorsun? Nereye kadar gideceksin'' diye konuştu.

Bu iki yüzlü tutumun sadece AB ile sınırlı olmadığını dile getiren Bakan Çağlayan’ın eleştiri oklarından derecelendirme kuruluşu S&P’de nasibini aldı. Derecelendirme şirketi Standard&Poor'un (S&P) artık duble S&P olduğunu dile getiren Çağlayan, “Çünkü ben ona çifte standart diyorum. Bugün haritada bulamayacağınız, gece sokaklarında gezemeyeceğiniz ülkeler, şu anda Avrupa'da resmen oksijene bağlanmış, hayat ünitesine, yoğun bakıma bağlanmış bu ülkelere hak etmediği notları verirken, Türkiye'ye gelince şaşırıyor. Bunlar Türkiye'deki faiz lobisinin uzantıları. Başbakanımız boşuna söylemiyor biz devletiz, hükümetiz çok ciddi bilgilere dayanarak bunları söylüyoruz. Çünkü bunlar Türkiye'yi geçmişteki gibi sömürülecek bir ülke sanıyorlar. Geçmiş olsun, o günler geride kaldı. Bugün Türkiye'de güçlü bir hükümet, bir siyasi irade var. Bu açıklamayı yaptı ne oldu? Hangi ekonomik birim, kurum Türkiye'nin faiz dengesini bozdu? Ti’ye bile almadılar. Türkiye'nin karizmasını çizelim derken kendi karizmalarını çizdiler'' ifadelerini kullandı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı