Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

''Yargıyı kuşatma'' polemiği

6 Nisan 2012 Cuma günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yargıda kuşatma polemiği hakkında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, siyasallaşmış yargıların hukukun üstüğünü zedeleyeceğini belirterek, "Biz hukukun üstünlüğünü savunuyoruz'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Danıştay'ın yeni binasının açılışında konuştu. Erdoğan, Haşim Kılıç'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Yargıtay ve Danıştay başkanlarının dinlediği konuşmasında, "Yargının siyasallaşmasının karşısında ilk duracak olan, hiç kimsenin kuşkusu olmasın biz oluruz. Yargının siyasallaşmasına müsamaha göstermeyecek, göz yummayacak olan ilk önce biz oluruz'' dedi.

Erdoğan'ın konuşmasında satır başları şöyle:

Başta İstanbul gibi büyükşehirlerimiz olmak üzere Avrupa standartlarına eşit olan modern hizmet binalarını adalet sistemlerimize kazandırdık. İdeal personel sayımızı arttırarak bu alandaki eksiği de ortadan kaldırdık. Ulusal Yargı Ağı projesini işlevsel bir hale getirdik ve işlemlerin hızlı yürümesini temin ettik. 2011 yılında yüksek yargı organlarının daire sayısının ve üye sayısının arttırılması yeteri kadar hakim ve savcı görevlendirilmesi suretiyle buradaki tıkanıklığın giderilmesi konusunda önemli adımlar attık. Danıştay geçtiğimiz yıl 2 yüz 23 bin dosyayı karara bağladı. Danıştay hiç yeni dosya kabul etmese bile üzerinde 1 yıllık yük bulunuyor. Bu yükü hafifletmemiz önem taşıyor, bu noktada üzerimize düşen neyse biz bunu yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Yeter ki adalet hızlı tecelli etsin, sağlıklı şekilde tecelli etsin, yeter ki vatandaşımız mahkemelerden mağdur olarak değil, ceza bile almış olsa mahkemeden güvenerek, inanarak ayrılsın. Aynı şekilde istiyoruz ki yargı mensuplarımız, çalışanlarımız işyerlerini bir ömür törpüsü olarak değil, huzur alanı olarak görsün.İnşallah Danıştay, Danıştay ile birlikte diğer mahkemelerimiz hızla üzerindeki iş yükünü indirecektir.

'Biz Hukukun Üstünlüğünü Savunuyoruz'

Burada önemli bir hususa da değinmek istiyorum, biz hem yasamanın hem yürütme erkinin mensuplarıyız. Bizim sorumluluğumuz, görev alanımız yasalarla belirlenmiştir. Milletimizin emanetini korumak en önemli önceliğimizdir. Biz bir insan olarak, vatandaş, hükümet olarak da bu anayasal ve yasal sınırları aşmanın bedelini, hertürlü keyfi dayatmaları hayatımızın çeşitli yerlerinde ödedik. Zaman zaman çatışma ve çekişme görüntüsünün verildiği zamanlarda ülkeye ne denli zarar verdiğini gördük. Bedel ödemiş, badireler atlatmış kimi zaman engellenmiş, kimi zaman yavaşlatılmış bir hükümet olarak Türkiye'nin yeniden bu dönemleri yaşamaması için büyük çalışmalar içinde olduk. Biz, Anayasa'da ifade edilen demokratik, laik, sosyal hukuk devleti tanıtımının 4 ülkenin birbirini geçmeden anlam bulması için yoğun çaba içinde olduk. Biz her zaman hukukun üstünlüğünü savunduk ve siyasal yargının da her zaman hukukun üstünlüğünü bozacağına inandık. Güçler ayrılığının hassasiyetle üzerinde duruyoruz, adalet sisteminin altyapısını güçlendirmek için yaptığımız yoğun çabalar, yargının siyasallaşmasının karşısında ilk duracak olan biz oluruz, yargının siyasallaşmasına müsamaha göstermeyecek olan önce biz oluruz. Yeni bir Anayasa konusunda ki görüşümüz önce hukukun üstünlüğünü daha güçlü hale getirmektir. Eğer şüphe, endişe varsa bunu da konuşarak kararlılıkla çözeriz. Eski hal, hal değildir, yani eskiye dönüş söz olamaz, 2023'te dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olmayı hedeflemiş bir ülke olarak biz geriye değil her zaman ileriye bakmalıyız.

Ben bu düşüncelerimle yeni binanın hayırlı olmasını diliyorum, bu binalar bizim gurur abidemiz, sadece yerli değil gelen yabancı dostlarımız da buraları gördüklerinde dudakları uçukluyor tabii ki Türkiye'nin burada ne gibi bir noktaya geldiğini görmelerinde çok önem arz ediyor. Tüm Danıştay personeline bu modern yapı içerisinde iyi çalışmalar diliyorum'



HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı