Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Hayata kaçış kamerada!

17 Mart 2012 Cumartesi günü yayınlandı Suriye'den savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan Suriyeliler'in sayısının 15 bine dayanması üzerine Suriye sınırındaki illerdeki askeri birlikler teyakkuza geçti.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan ve şiddetini arttırarak süren şiddet olaylarından kaçan Suriyeliler Türkiye'ye sığınması sürerken, Türkiye'de barındırılan Suriyeli sayısı 15 bine yaklaştı.

Hatay, Kilis, Gaziantep ile Şanlıurfa'da Suriye'den gelen sığınmacılar ile ilgili çadır kent ve konteynır kent kurulmasına yönelik çalışmaları hız verildi. Hatay ve ilçelerinde 14 bini aşkın Suriyeli çadır kentlerde hayatlarını sürdürürken, Kilis'te 13 bin kişinin barınacağı konteynır kent çalışmalarında son aşamayagelindi. Kilis'teki konteynır kent 315 bin metrekarelik alan üzerinde kuruluyor. Konteynır kentte alt ve üstyapı çalışmaları sürerken, 13 bin kişinin misafir edilebileceği alanda 2 bin 200 konteynırın kurulması çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Konteynır alanında elektrik, içme suyu ve kanalizasyon çalışmaları son aşamaya gelirken, Suriyeli misafirlerin rahat ve sağlıklı bir ortamda yaşayabilmeleri için sağlık merkezi, okul ve spor tesisleri kurulacak. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafındanbayanlara yönelik eğitici kurslar düzenlenecek. Bu alan içerisinde okul, sosyal donatılar, cami, sağlık ocağı, spor tesisleri ve bir de ticaret merkezi kurulacak. İbadet için de bin kişilik cami yapılacak. Altyapı çalışmalarının Nisan ayı ortasında tamamlanması planlanıyor. Kilis'te, konteynır kentin dışında Çakallı köyü yakınlarında bulunan Katı Atık Tesisleri'nin alt tarafında 15 bin sığınmacı için kurulacak olan çadır kent için teknik çalışmalar başlatıldı.

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde Tekel binasınınbulunduğu alanda 12 bin kişilik çadır kent için çalışmalar hızlı bir şekilde sürüyor. Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan TİGEM içerisinde ise 20 bin kişilik çadır kent kurulması için yoğun çalışmalar sürüyor. Yeni çadır kentlerin kurulması ile birlikte 70 bine yakın sığınmacı Suriyeli barınabileceği öğrenildi. Kızılay ise sığınmacıların barındırılması için bölgeye 8 bin çadır gönderdiği bildirildi. Suriye sınırında bulan Hatay, Kilis,Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin illerindeki sınır karakollarındaSuriye'den kaçabilecek sığınmacılar için yoğun önlemler alındığı öğrenildi.

Öte yandan, Suriye'nin Türk sınırında bulunan Halep, İdlip, Rakka ve Haseki illerinde yaklaşık 10 milyona yakın bir nüfusun yaşadığı bildirildi. Tahmini olarak Suriye'ye sınırına yakın köyler ile yerleşim birimlerinde 300 bini aşkın Türkmen, 200 bine yakın Arap ve 500 bine yakın ise Kürt kökenli vatandaş bulunduğu öğrenildi. Suriye askerleri ile muhalifler arasında yaşanan çatışmaların büyük illere sıçraması halinde özellikle Halep'te çatışmaların artması üzerine içerisinde bir çok etnik yapıyıbulunduran ve Başkent Şam'dan en büyük kenti olan Halep'den kaçışların henüz başlamadığı asıl göçün bu bölgeden olması halinde Türkiye'ye on binlerce sığınmacının geleceği tahmin ediliyor.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı