Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Askere 'kadına şiddet' dersi

22 Kasım 2012 Perşembe günü yayınlandı Jandarma personeli kadına şiddet konusunda verilecek eğitim başladı.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede ilk dersi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin verdi. Kadına yönelik şiddetin bir iç güvenlik meselesi olduğunu belirten Fatma Şahin, “Bu eğitim ile birlikte Türkiye tarihinde bir ilke imza atıyoruz. Yüzölçümümüzün yüzde 92’sini ve nüfusun yüzde 20’sini teşkil eden görev alanı içerisinde olan bu çalışmada kadına şiddete yönelik yalnızca bir seminer ve konferans değil temel eğitimlerle kadın ve erkeğin sorunlarına koruyucu ve önleyici tedbirleri sistem içine alan bir projeye başlıyoruz. Nimetlerin ve külfetlerin eşit paylaşıldığı bir Türkiye istiyoruz. Cinsiyet ayrımcılığı istemiyoruz." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokol gereği, Kadına yönelik şiddete ilişkin asker ocağında eğitim verilmeye başlandı. Bu kapsamda Jandarma Okulları Komutanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kolluğun Yeri ve Önemi' paneline Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile çok sayıda asker ve basın mensubu katıldı.

Konferans programını arz eden Öğretim Başkanı Jandarma Kurmay Albay Tünay Yanardağ, subay, astsubay, öğretmen, kursiyer, öğrenci, er ve erbaş olmak üzere salonda 640 kişinin bulunduğunu söyledi.

Program kapsamında 7 ayrı salında bin 830 olmak üzere toplam 2 bin 470 katılımcının video konferansla programı takip ettiğini belirten Yanardağ, “Jandarma olarak 70 il,140 ilçe ve 174 jandarma Karakol komutanlığında yapılan anket sonucunda personelin bilgilenme ihtiyacı duyduğu ilk 5 konu arasında kadına yönelik şiddet yer alıyor.” dedi.

Program, ‘Ayşe Hanım’ isimli kamu spotunun gösterimi ile başladı.

Kadına yönelik şiddetin bir halk sağlığı sorunu ve temel insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çeken Fatma Şahin, "Jandarmanın insan odaklı çalışmasına kadınıyla, erkeğiyle mağdurun yanında olan anlayışıyla bugün bu eğitim seferberliğini güçlendirerek yolumuza devam ediyoruz." diye konuştu.

Kadına yönelik şiddet konusunda Anayasa başta olmak üzere Türk Ceza Kanunu'nda, Medeni Kanun'da daha önce değiştirilen 4322 sayılı Kanun'da da önemli değişiklikler yapıldığını belirten Bakan Şahin, “Ama şiddet uygulayan erkeğin evden uzaklaştırılmasının yetmediği, yeni bir temel yasanın ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Bugün jandarmanın koruyucu ve önleyici önlem olarak bu çalışmayı bildiğimiz için bu önlemleri çok daha güçlendirmeyi, konuya eğilmediğini zaman nasıl cezalandırılacağınızı ve destek mekanizmalarınızı nasıl geliştireceğinizi çok ciddi bir şekilde temel bir kanuna dönüştürüldü." şeklinde konuştu.

“Özellikle jandarma bölgesinde ister kadın ister erkek olsun 'kadına yönelik şiddet' diye adlandırılıyor ama kanuna baktığınız zaman aile bireylerini şiddetten korumayı esas alan bir kanun" diyen Şahin, "Bir erkeğin ya da çocuğun 'ben mağdurum' dediği zaman onun korunması bu temel yasa içerisine atfedilen önemli başlıklardan biridir. Başvurulduğu zaman nasıl davranılacak, şiddete maruz kalmış birinin yasal hakları nasıl öğretilecek, ilk müdahale nasıl yapılacak, idari ve adli olarak onun yetkileri nasıl takip edilecek bunların hepsi yasamızda yerini almıştır. Ama en temel şey kağıtlardaki değişimle beraber uygulamalardaki zihinsel dönüşümdür. Tam da bu noktada kadınıyla erkeğiyle tam bir seferberliği gerektiriyor. Bir başbakanın, bir bakanın yapacağı iş değil 74 milyonun, 780 bin kilometrenin aynı hedefe kilitlenerek, aynı seferberlikte yerini almasıyla sonuçlanacak bir mücadeledir." açıklamasında bulundu.

JANDARMA KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE YÖNELİK DERS KİTABI HAZIRLADI

Jandarma Genel Plan Prensipler Başkanı Tuğgeneral Güray Alpar ise jandarma olarak Türkiye’de bir ilk olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik bir ders kitabı hazırlatıldığını söyledi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesinin kolluk güçlerinin asli görevlerinden biri olduğunu belirten Alpar, “Başarılı olmak için 60 bin rütbeli personel ve her yıl jandarmaya katılan 120 bin erbaş ve erin şiddete karşı eğitimi de önem arzetmekte. Bunun ötesinde hizmet verdiği alanda vatandaşların bilinçlendirilmesi amacıyla çalışmalar sürdürülmekte.” dedi.

Konferansın ilk oturumunu Kadın Statüsü Genel Müdür Özlem Bozkurt Gevrek ve Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Dr Ayşe Nuhoğlu yaptı. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Mevzuat, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Kurumsal Hizmet Modelleri ve Yürütülen Çalışmalar başlıklı sunumunda Gevrek, bakanlık olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Nuhoğlu ise Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Mevzuatımızda Kolluğun görev başlıklı bir sunum yaptı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı