Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yasadışı dinlemeler

21 Şubat 2013 Perşembe günü yayınlandı TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Zeyid Aslan, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) aracılığı ile yapılan dinlemeler arasında milletvekillerinin de bulunup bulunmadığının tespiti için bazı girişimlerde bulunulabileceğini söyledi.

Kamuoyunda 'Böcek Komisyonu' olarak da bilinen komisyonun Başkanı Zeyid Aslan, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, bugün yaptıkları komisyon toplantısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bazı milletvekillerinin, dinlenip dinlenmediğine ilişkin tespit yapılıp yapılamayacağı noktasında görüş ortaya koyduklarını belirten Aslan, “Yasa dışı yollarla yapılmış bir dinleme varsa bunun teknolojik anlamda tespiti şu anda mümkün değil. Ama yasal yollardan dediğimiz TİB aracılığı ile yapılan dinlemelerin içerisinde milletvekili arkadaşlarımızın telefon numaralarının olup olmadığının tespitinin mümkün olduğunu, önümüzdeki süreçte bunu karara bağlayarak TİB başkanlığından talep edebileceğimizi ifade ettik. İki haftalık usul çalışmasından sonra bu konuyu da gündemimize alacağız. Milletvekili arkadaşlarımızın Meclis Başkanlığı'na bildirdiği telefonları TİB Başkanlığı’na göndermek suretiyle bunlarla ilgili alınmış bir yargı kararı veya yasal dinleme ile ilgili bir çalışma olup olmadığının tespitini talep edeceğiz. Şu anda fikir olarak ortaya çıktı ama zannediyorum önümüzdeki süreçte karar olarak da ortaya çıkacaktır.” dedi.

“KOMİSYONDA BÖCEK ARAŞTIRMASI YAPILMASINI GEREKLİ GÖRMÜYORUM”

Komisyonun toplantılarını farklı salonlarda yapması ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Aslan, “Geçtiğimiz haftaki toplantıda milletvekili arkadaşlarımızın komisyon toplantı salonunda böcek araması yapılmasına ilişkin kısmen espri, kısmen de ciddiyet arz eden bir talepleri olmuştu. Bu hafta toplantıyı yapacağımız salonda başka bir toplantı bulunması sebebi ile milli savunma salonunda yaptık. Orada da bu konu gündeme gelince, biz de ‘biz toplantılarımızı farklı salonlarda yapıyoruz, böyle bir şeye gerek yoktur’ diyerek bir nevi espri olarak cevap verdik. Tabi bu düşünülebilir ama bizim toplantılarımız basına açık yapıldığı ve kayıt altına alındığı için böcek araştırması yapmasına da şu anda çok gerekli görmüyorum.” diye konuştu.

"SİYASETİ DİZAYN EDEN DİNLEME VE TAKİPLER"

Aslan, komisyonun usule ilişkin belirlenen yol haritasının tamamlanmasının ardından, esasa ilişkin yol haritası ile ilgili de görüşmeler yapacaklarını aktardı. Aslan, şöyle devam etti: “Esasa ilişkin yol haritasını belirleyeceğiz ama şu ana kadar ki komisyon üyesi arkadaşlarımızın ortaya koydukları fikirlerden özellikle Türkiye’de güncel diyebileceğimiz ya da siyaseti dizayn etme noktasında ortaya çıkmış birtakım geçmişten çalışmalar var. Eski CHP Genel Başkanı'na ilişkin kaset, MHP Başkanlık Divanı üyelerinin seçim öncesi ortaya çıkan kasetleri ya da Sayın Başbakanımızın 'ben dinleniyorum' diyerek ortaya koyduğu bir düşünceden yola çıkarak, belki öncelikle güncel dediğimiz bu konulardan başlayarak, bir yol haritası belirlenecek ama şu anda şu şu diye bir adlandırma için erken. Ama bir 15 gün içinde esasa ilişkin yol haritasını belirlediğimizde bu çok daha netleşir. Şu anda görünen, komisyondaki arkadaşlarımızın da ağırlıklı kanaati öncelikle bu konulardan başlamak.”Aslan, “Yani ismi geçen siyasetçiler de komisyona davet edilerek dinlenecek.” şeklindeki sözler üzerine ise “O süreç içinde davet gerekli görülürse davet edilecektir. O süreç içinde ortaya çıkacak bir konu. Şuanda, 'Evet davet edeceğiz' diye bir şey söylemek çok uygun düşmez.” cevabını verdi. Aslan, komisyonun yarın emniyet ve jandarma; gelecek hafta ise MİT, TÜBİTAK ve üniversiteden hocaları, Telekom ve diğer mobil telefonla ilgili şirket yetkililerini dinleyeceğini söyledi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı