6 Eylül 2012 Perşembe günü yayınlandı
Topkapı Sarayı’nda padişahlara ait özel mekanlar ile Enderun mektebinin bulunduğu Seferli Koğuşu, Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası sponsorluğunda restore edilecek.
Yaklaşık bir yıl içinde tamamlanması beklenen restorasyonla, Osmanlı padişahlarının gizli kalmış özel eşyaları gün yüzüne çıkacak. Topkapı Sarayı’nda bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin, restorasyon işlemleri için protokol imzaladı. Göreve geldikten sonra Topkapı Sarayı içinde ve çevresinde birtakım düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Bakan Ertuğrul Günay, herkesin keyifle gezebileceği yeni bir alanı Türkiye’nin kültür dünyasına kazandıracaklarını söyledi.
Restore edilecek Seferli Koğuşu hakkında bilgi veren Günay, “Tarihi mekanlarda çalışmak yeni bir bina yapmaktan daha zor. Projeler konusunda bazı gecikmeler oldu. Bu eksikler tamamlandı. Topkapı Sarayı’nda bugün güzel bir başlangıç yapacağız. Seferli Koğuşu diye bilinen padişahın kendi özel kullanım alanındaki, Enderun içindeki esvap odası diyebileceğimiz yer ve tekstil ürünlerinin bulunduğu mekanla ilgili restorasyonun uygulanması için bir protokolün altını imzalayacağız.” diye konuştu.
Gülhane Parkı girişinde bulunan otoparktan duyulan rahatsızlığı dile getiren Bakan Günay, “Gülhane Parkı girişinden saraya girdiğimiz zaman, bir saraya girdiğimi hissedemedim. Hiçbir zaman da hissedemiyorum. Çünkü orası bir otopark halinde. Kurulla ilgili arkadaşlarıma söylüyorum. Derhal bunların yeni yazıları yazılacak. Bir sarayın avlusuna girdiğiniz zaman otoparka girdiğinizi hissetmezsiniz. Hala bu özensizlik sürüyor. Benden önceki bakan arkadaşım güzel bir şey yapmıştı. Bab-ı-Hümayün’den otobüsler giriyordu, onu yasakladı. Biz arkasını getirmeye çalıştık. Bir dolu kurumu çıkardık. Ama hala insanlar araçlarını sarayın avlusunda bir yere park etmeye çalışıyor. Biz bütünüyle bu mekanı Sirkeci’den Ahırkapı’ya kadar içerden ve dışarıdan saray olduğunun hissedileceği bir hale getirmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
'KOĞUŞUN BİRİNCİ BÖLÜMÜ SÜREKLİ SERGİLEMELER İÇİN KULLANILACAK'
Koğuşun 350 metrekarelik birinci bölümünün sürekli sergilemeler için kullanılması planlanıyor. Padişahın kıyafetleri kronolojik bir akışla, tematik yaklaşımı da birleştirerek teşhir edilecek. Mevcut haliyle 12 vitrinde gösterime sunulan eserler, yeni yapılacak düzenlemelerle modern sistemlerde ve sayıca daha fazla eserin teşhire sunulabileceği hale getirilecek. Koğuşun 150 metrekarelik ikinci bölümünde ise belli aralıklarla farklı konu ve eserlerle geçici sergiler yapılması planlanıyor. Teşhir ziyaretçinin farklı seviyelerde eğitim, bilgi ve yaş düzeyine göre algılayabileceği şekilde düzenlenecek. Minyatür, gravür, fotoğraf gibi görüntüler ile ilişkilendirerek, görsellik artırılacak ve bilgisayar destekli kurgu kullanılarak, ziyaretçilere ayrıntılı bilgi aktarımı ve geçmişe sanal bir gezi olanağı sunulacak.
SEFERLİ KOĞUŞU HAKKINDA TARİHİ BİLGİLER
Enderun Teşkilatı’nın önemli bir birimi olan Seferli Koğuşu, padişahların çamaşırlarını, özellikle sarığını törenle yıkayan ve padişahla birlikte seferlere katılan iç oğlanların koğuşu olarak biliniyor. Koğuşun ana mekanının bulunduğu ilk bölüm 14 kolon tarafından taşınıyor ve 350 metrekare alanı kapsıyor. Arka taraftaki küçük hamam, tuvaletler ve diğer mekanlar 20. yüzyılda kaldırıldı. İkinci bölüm ise 150 metrekareden oluşuyor. Bu koğuş 1831 yılında lağvedilerek buradaki ağalar hazine ve kilerli koğuşlarına verildi.
Kapısının üzerinde Mehmet Reşad tarafından doğrudan hazineye bağlandığını belirten en son onarım kitabesi yer alıyor. Sarayın müze olmasından sonra Seferli Koğuşu’nda önce Çin porselenleri sergilenmeye başlandı. 1964 yılında padişah elbiseleri ve tekstil ürünlerinin sergilendiği sergi salonu olarak işlev kazandı. Saray kumaşları koleksiyonu içinde sultanları ait kaftan, şalvar, tılsımlı gömlek, kavuk, takke, fes, iç çamaşırı, pabuç, çizme, çorap, setre, pantolon gibi her türlü giysi bulunuyor .