Mardin'de Bir Haftada 975 Kaçak Trafo Tespit Edildi

Dicle Elektrik, Mardin’de son 1 hafta içerisinde 975 adet kayit disi trafo tespit etti.

Mardin'de Bir Haftada 975 Kaçak Trafo Tespit Edildi
Dicle Elektrik’ten yapilan açiklamada, Mardin’in Derik ve Kiziltepe ilçesinde, Dicle Elektrik kaçak ekiplerinin saha taramasinin ardindan devreye giren dron filosu tarafindan tespit çalismasi yapildi. Çalisma kapsaminda, son bir hafta içerisinde kaçak elektrik ile tarimsal sulamada kullanilan ve kayit altinda bulunmayan 975 adet kaçak trafo tespit edildi. Dagitim sirketinin avukatlari, marka ve güçleri belirlenen kaçak trafolara el konulabilmesi için koordinatlarin da yer aldigi belgelerle, ilgili adli mercilere basvurdu.

Önceki hafta Derik ilçesinde tespit edilen 97 adet kaçak trafoya el konulabilmesi için güvenlik güçleri esliginde çalisma yürüten enerji sirketi, bunun yani sira kaçakla mücadele kapsaminda saha taramalarini da sürdürüyor. Mobil ekiplerin karadan yaptigi denetimlerin ardindan havadan dron ile gerçeklestirilen kontroller kapsaminda, son bir hafta içerisinde 975 adet kaçak trafo tespit edildi. Kaçak trafolardan bir kisminin traktör römorkuna konularak mobilize edildigi ve ihtiyaç duyulan yerlerde genellikle gece kanca atmak yöntemiyle kullanildigi ortaya çikti. Dicle Elektrik’in termal kamerali dronlari bir gecede 21 adet kaçak trafo tespit ederek tüm verileri kaydetti.



Mardin’de tarimsal sulama borcu 11 milyar lirayi geçti

Mardin’de, tarimsal sulama yapan çiftçilerin çok büyük bir bölümünün gecikmis elektrik borcu da bulunuyor. Çiftçi, Devlet Su Isleri’nin sulama kanallari tamamlanmadigi için yüksek elektrik enerjisi harcayarak kuyulardan su çekmek suretiyle sulama yapiyor. Alinan bilgilere göre kentte bulunan 7 bin kadar tarimsal sulama abonesi çiftçiden 5 bin 600 kadarinin, vadesi geçmis elektrik borcu 11 milyar 462 bin TL’ye ulasti.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Dicle Elektrik yetkilileri, kaçak elektrik tüketimi kadar tarimsal sulama abonelerinin ödenmeyen elektrik borcunun da ciddi bir sorun teskil ettigine dikkat çekerek, “Ülkemizin tarimsal kalkinmasinda önemli bir unsur olan elektrik tedarikinin kesintisiz bir sekilde devam etmesi için borçlarin düzenli olarak ödenmesi önem tasiyor. Ayrica birikmis borçlarin yapilandirilmasi konusunda çok sayida kolaylik saglamamiza ragmen alacak yükü sürekli artiyor” dedi.

Kaynak: İHA