Kira Kontratlari E-Devlet Üzerinden Yapilabilecek

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, “e-Devlet Kapisi kullanicilari kira kontratlarini yil sonuna kadar e-Devlet Kapisi üzerinden yapabilecekler” dedi.

Kira Kontratlari E-Devlet Üzerinden Yapilabilecek
Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde "Dijital Türkiye ve Bürokrasinin Azaltilmasi Toplantisi"nda konustu.

Yilmaz, üst düzey siyasi sahiplik, katilimci anlayis, etkili koordinasyon, izleme ve raporlama temel ilkeleri dogrultusunda bugüne kadar 16 toplanti yaptiklarini, bu toplantilarin, bütünlesik bir dijital dönüsüm anlayisinin benimsenmesinin temelini olusturdugunu belirtti.

2018 yilindan itibaren düzenli araliklarla gerçeklestirilen toplantilarda alinan kararlar neticesinde e-Devlet Kapisinda önemli ilerlemeler yasandigini ifade eden Yilmaz, ulusal veri sözlügü, veri ihtiyaç envanteri, bütünlesik hizmet tasarimi, memnuniyet anketi gibi pek çok alanda çalismalar baslatildigini, yapay zekâ ve büyük veri ile ilgili kararlar da bu süreçte hayata geçirildigini söyledi.



Geçen yil kabul edilen 12’nci 5 Yillik Kalkinma Planinin odaginda ikiz dönüsüm olarak da isimlendirilen yesil ve dijital dönüsüm var oldugunu vurgulayan Yilmaz, bu çerçevede dijital dönüsümü güçlü bir sekilde devam ettirmekte kararli olduklarini vurguladi.

“e-Devlet Kapisi’nin 1 Agustos 2024 itibariyla 66 milyonu asan kullanici sayisina ulastigini hepinizle paylasmak isterim”

Bugünkü toplantinin ana gündemini e-Devlet Kapisi ilerleme durumu, uluslararasi endekslerdeki durumu ve planlanan yeni çalismalar olusturdugunu aktaran Yilmaz, “e-Devlet Kapisi’nin 1 Agustos 2024 itibariyla 66 milyonu asan kullanici sayisina ulastigini hepinizle paylasmak isterim. Bildiginiz üzere e-Devlet Kapisina giris yapabilmek için 15 yasini doldurmus olmak gerekiyor. 66 milyon kullanici ile Türkiye’de 15 yas üstü nüfusun yüzde 96’si bugün e-Devlet Kapisi kullanicisidir. Artik çok ilerleme kaydedilmeyecek çünkü yetiskin nüfusun neredeyse tamami kapsanmis durumda. Bu rakam, ülkemizde dijital okur yazarligin yükseliste oldugunu göstermektedir” diye konustu.

Türkiye e-Devlet Kapisi sadece niceliksel bir büyüme ile degil niteliksel gelisimi ile de gurur kaynagi olmaya devam ettigini ifade eden Yilmaz, “Türkiye e-Devlet Kapisi 2024 yili Avrupa Komisyonu e-Devlet Kiyaslama Raporunda 83 puanla AB ortalamasinin üzerinde bir puan alarak 37 ülke arasinda 10. sirada yer almistir. (Fransa 19, Almanya 26, Italya 28. sirada) AB üyesi olmayan ülkeler arasinda en iyi lider ülkelerden biri olarak tanimlanmaktayiz. Ülkemiz, kullanici destegi, dijital posta, temel veri kaynaklari ve sinir ötesi kullanici destegi alt basliklarinda 100 tam puan alarak 1. sirada yer alan ülkelerden biri olmustur. Raporda Türkiye, kullanici odaklilik basliginda 99,6 puan ile 2. sirada, seffaflik basliginda 82 puan ile 5. sirada, anahtar kolaylastiricilar basliginda 95 puan ile 4. sirada bulunmaktadir. Türkiye tüm bu basliklarda AB ortalamasi üzerinde bir basari göstermistir. Raporda ayrica saglik, tasinma, ulasim ve adalet kategorilerinde Türkiye ilk 10 ülke arasinda bulunmaktadir” seklinde konustu.

Bugün e-Devlet Kapisinda yer alan 8 binden fazla hizmet kullaniminin yüzde 12’sini bütünlesik hizmetler olusturdugunun bilgisini veren Yilmaz, “Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisinin kurulmasiyla birlikte e-Devlet Kapisinin 2018 yilindan sonra yakaladigi ivme takdire sayandir. 2018-2024 yillari arasinda e-Devlet Kapisinda yürütülen çalismalar dikkate alindiginda; entegre kurum sayisinda yüzde 114 (>1000), sunulan hizmet sayisinda yüzde 101 (>8309), kullanici sayisinda yüzde 60 (Nüfusun neredeyse tamamina ulasilmistir.) Giris sayisinda yüzde 329 artis yasanmistir. (Kisi basi kullanim da artmaktadir.) Elbette bu basari kurumlarimizin özverili ve vatandas odakli hizmet sunum yaklasiminin bir yansimasidir. Sizlerin de huzurunda bu süreçte yer alan tüm çalisanlarimiza ve kurum temsilcilerimize bir kez daha tesekkür etmek isterim” ifadelerini kullandi.

2021 yilinda açiklanan ulusal yapay zekâ stratejinin 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planini geçtigimiz günlerde yayimladiklarini belirten Yilmaz, “Ayrica, milli teknoloji hamlesi ve dijital Türkiye hedeflerimiz dogrultusunda dijital devlet stratejisi, kamu bulut stratejisi, kamu veri alani, ulusal veri stratejisi gibi çalismalarimizi da birer birer hayata geçirecegimizi duyurmak isterim” seklinde konustu.

Yilmaz, gelecek dönem hedefleri arasinda siber güvenligi güçlendirmek, yerli ve milli yazilimlari yayginlastirmak, basarili ürünleri ihraç ederek bilgi tabanli ekonomik gelisimi hizlandirmak bulundugunu aktardi.

Yilmaz hizmetlerin dijitallesmesinin sadece bürokratik yüklerin azaltilmasi degil ayni zamanda hayatin kolaylasmasi, vatandasin daha zahmetsiz, daha hizli, güvenli ve kaliteli hizmet almasi demek oldugunu söyledi.



e-Devlet Kapisinda yeni tasarladiklari hizmetlere iliskin kisa bilgiler veren Yilmaz, sunlari söyledi:

“Son dönemde yaptiklarimiz; müze kart entegrasyonu (390 bin mobil müze kart), mobil kaza tutanagi 20 Mayis’ta açildi, simdiden 59 bin kisi kullandi. e-Devlet Kapisi kullanicilari kira kontratlarini yil sonuna kadar e-Devlet Kapisi üzerinden yapabilecekler. ’Özel sigortalarim’ bütünlesik hizmetinin kademeli olarak gelistirilmesi ile kullanicilar tüm poliçe bilgilerine tek nokta üzerinden erisim saglayabilecek ve islemlerini gerçeklestirebilecekler. Mobil cüzdan uygulamasinin devreye aliyoruz. Kullanicilar internetin olmadigi ortamda da dijital cüzdanlarina aktardiklari verileri kamu hizmetlerinden faydalanirken kullanabilir duruma geleceklerdir. Yakin dönemde yürütülen çalismalardan biri de belediye hizmetlerinin kategorize edilmesi ve yayginlastirilmasi olmustur. Söz konusu çalisma ile yerel yönetimlerin dijital hizmetlerine standart getirilmis ve belediye hizmetlerinin 12 kategori altinda sunulmasi saglanmistir. Bugün e-Devlet Kapisinda 494 belediyeye ait 3 bin 981 dijital hizmet sunulmaktadir. Ayrica mevcut hizmetlerde aksakliklari gideriyor, hizmet kalitesini arttirici çalismalar yapiyoruz. Yüksek ögretimde de kategorizasyon yapiyoruz.”

Dijital Türkiye yolunda kurumlarca atilan her adimin bir kar topu gibi büyüyerek yoluna devam ettigini görmenin gurur verici oldugunu aktaran Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, “Türkiye’nin dijitallesme ekonomisinde rekabetçi bir noktaya ulastigini görmek ise en büyük arzumuzdur. Toplantimizin ‘Dijitalin Yüzyili’ vizyonumuza katkida bulunmasini ve hayirlara vesile olmasini diliyorum. Bu vesile ile Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi basta olmak üzere özveriyle çalisan tüm Bakanliklarimiza, ilgili kurumlarimiza ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Bu yolda insan odakli kalkinma anlayisiyla bize önderlik eden Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan’a yakin takip ve destekleri için sükranlarimi sunuyorum” dedi.

Kaynak: İHA