Karaman'da Erkenci Elma Hasadi Basladi

Türkiye’nin elma deposu kentlerinden olan Karaman’da erkenci elma hasadi yazlik Gala çesidiyle basladi.

Karaman'da Erkenci Elma Hasadi Basladi
Yaz elmasinin toplanmaya baslamasi nedeniyle hasat yapilan bahçede incelemelerde bulunan Karaman Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Bayram, üreticiye bol kazançli bir sezon geçirmeleri temennisinde bulundu. Bayram, 15 milyona yakin agaç sayisi ile Karaman’in bugün Türkiye birincisi oldugunu ifade ederek, “Elma hasadi yazlik Gala çesidiyle baslamis durumdadir. Hasadimiz Kasim ayina kadar devam edecek” dedi.

“Elma hasadi sezonundan 15 gün önce basladi”

Ziraat Odasi Baskani Mehmet Bayram, Türkiye’nin elma deposu sehirlerinden birisi olan Karaman’da yazlik Gala çesidiyle hasadin basladigini ifade ederek, “Havalarin sicak gitmesinden dolayi bu yil hasat 15-20 gün önce basladi.

Suanda üreticimiz elmasindan memnun. Bu yil elmanin iyi bir fiyattan satilacagini tahmin ediyoruz. Bununda sebebi Türkiye genelinde bazi bölgelerde elmanin az oldugunu duyuyoruz. Suanda da tüccarlar Karaman’in elmasina büyük ragbet göstermeye basladi.

Bunun gerekçesi ise son yillarda Karaman’da modern ve düzenli bahçelerde kaliteli elma üretilmesidir. Karaman Türkiye’de 15 milyonun üzerindeki elma agaci sayisiyla birinci, üretimde de ikinci siradadir. Önümüzdeki yillarda Karaman liderlik için hizla yol aliyor. Buda bizleri memnun ediyor. Rekolte düsüklügü Türkiye genelinde oldugu gibi Karaman’da da bazi çesitlerde düsük olsa da genelde elma üreticisinin yüzünün gülecegi bir sezon yasayacaklarini düsünüyoruz” dedi.

“Üreticimiz tokatçilara dikkat etsin”

Mehmet Bayram, Karaman Ziraat Odasi olarak, her yil hasat döneminde üreticileri dolandiricilara karsi dikkatli olmalari konusunda uyardiklarini ifade ederek, “Üreticimizin 1 yil boyunca gözü gibi baktigi ürününü tokatçilara kaptirarak magdur etmesi bizleri de çok üzüyor. Bu nedenle üreticilerimize tekrar sesleniyorum, ürünlerini satarlarken, kolluk kuvvetlerinde yardim istesinler. Vergi kaydi ve is yeri olmayan kisilere kesinlikle senet veya çekle ürünlerini satmasinlar” diye konustu.

“Bu senede elmamiz verimli”

Elma üreticisi Çagri Yilmaz ise önceki yillara göre bu yil havalarin sicak geçmesi nedeniyle hasada 15 gün önceden basladik. Allaha sükür üretimimizden suan için memnunuz. Zor sartlara ragmen bu sene de elmalarimiz verimli. Genel olarak baktigimiz da Karamanli elma üreticisi üretimden gayet memnun” dedi.

Kaynak: İHA