Bin Yillik Tarih Aydinlaniyor

Birinci haçli seferlerinin yasandigi Konya’nin Eregli ve Amasya’nin Merzifon ilçelerinde kazi çalismasi yapilacak. Ayni zamanda sehit düsen Selçuklu askerlerinin de yerleri tespit edilecek.

Bin Yillik Tarih Aydinlaniyor
Selçuk Üniversitesi Orta Çag Bilim Dali’nda görevli Mehmet Ali Hacigökmen önderliginde "1101 Yili Haçli Seferleri Savas Alanlari Yüzey Tespiti Projesi" hayata geçirildi. Çalisma alani birinci haçli seferlerinin yasandigi Konya’nin Eregli ve Amasya’nin Merzifon ilçelerinden olusacak. Her biri alaninda uzman pek çok akademisyen de proje kapsaminda görev aliyor.

Yüzey Tespiti projesinin ilk asamasi 1-17 Eylül 2024 tarihleri arasinda Eregli’de, ikinci asamasi 17-27 Eylül 2024 tarihleri arasinda Merzifon’da gerçeklestirilecek. Yüzey arama, kazi, kemiklerin tespiti, savas materyallerinin toplanmasi gibi temel hedefleri gerçeklestirecek olan bilim ekibi, son asamada elde edilen bulgulari degerlendirerek bir müze olusumunda yer alacak.

Proje Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan da onaylanirken, Mimari Restorasyon Kültürel Varliklari Koruma Dernegi tarafindan da koordine ediliyor.
Kaynak: İHA