65 Yildir Misir Kabuklarindan Sepet Ören Kadin Ev Hanimlarina Isik Tuttu

Bolu’da kuru misir kabuklarindan sepet örme kursunda el emegi ürünler ortaya çikaran kadindan aile ekonomilerine katki sagliyor. 65 senedir sepet ören Ganimet Akis’in ögrettigi tekniklerle usta ögreticiler, kursiyerlere egitim veriyor.

65 Yildir Misir Kabuklarindan Sepet Ören Kadin Ev Hanimlarina Isik Tuttu
Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü Turizm ve Tanitim Birimi’nin bulundugu 1859 yilindan kalma tarihi Yesil Konak’ta unutulmaya yüz tutmus, sepet örme kursu yogun ilgi görüyor. Atalarindan ögrendigi sekliyle 65 senedir sepet ören Ganimet Akis, gelecek nesillere birikimlerini aktariyor. Ganimet Akis tarafindan ögrendikleri tekniklerle usta ögreticiler, kursa katilan ev hanimlarina egitim veriyor. Ev ekonomisine katki saglayan hatta geçimlerini yalnizca sepetlerden elde ettikleri gelirlerle saglayan kadinlar ayni zamanda kuru misir kabuklariyla ugrasirken keyifli vakit geçiriyor. Usta Ögretici Lale Erdemir ve Ganimet Akis’in öncülügünde verilen egitimlerde kamislarin kesilmesi, örülmesi ve sekillendirilmesi uygulamalari olarak ögretiliyor. Ürünler kentteki etkinliklerde kurulan pazarlarda, anlasilan toptancilara ve bireysel müsterilere satiliyor.

"Bu sanat unutulmasin"

Unutulmaya yüz tutmus sanati gelecek nesillere aktarmaya çalistiklarini ifade eden Usta Ögretici Lale Erdemir, “Bu isi ögrenmek isteyenler halk egitim merkezimize müracaatta bulundu. Bu yillardir yapilan bir sanatmis. Bu sanat unutulmasin diye halk egitim merkezimiz ve belediyemiz destek verdi. Bu kapsamda kurs açtik. Kursumuz çok yogun ilgi görüyor. Çok güzel üretimler yapildi. Kisiye özel tasarimlar oldu. Sepette gölden kestigimiz sazlar var. Sazlarin üzerine kuruttugumuz misir kabuklariyla dolayarak yapiyoruz. Renklendirmek için kumas boyasi kullaniyoruz. Ayrica çok güzel dönüsümler yaptik. Kapi süsleri, nihaleler. Hayatin her alaninda her seyi degerlendirdik, kullandik. Herkes ilk önce bakiyor, ’Ne gerek var?’ diyorlar. Olmayacakmis gibi görüyorlar ama sonra yapan herkes çok memnun oluyor. ’Keske daha önce yapsaydik, hiç düsünmemistik’ diyenler çok fazla. Herkes çok merak ediyor. Çok ilgi görüyor” dedi.



“Hiç birakmamis ve bütün hayatini böyle idame ettirmis”

17 kayitli ve çok sayida kayitsiz kursiyerin burada el sanatiyla ugrastigini ve kendilerine geçim kaynagi yarattiklarini ifade eden Erdemir, "Biz normalde geçen sene ekim ayi gibi basladik. Yani toplam bir buçuk senedir kursumuz devam ediyor. Çok fazla ürünümüz yaparak sattik. Elde edilen geliri genelde herkes kendisi kullaniyor. Aile bütçesine katkida bulunuyorlar. Mesela yasli teyzelerimiz vardi. Onlar ailesinin geçimini sagliyor. ’Bu sepet örücülügünden hiç parasiz kalmadik’ diyorlar. Bütün hayatlarini bununla idame ettirmisler. 65 senedir ören teyzemiz var. Hiç birakmamis ve bütün hayatini böyle idame ettirmis” seklinde konustu.



“Sifir atik olmasi dolayisiyla okullardan çok büyük talep oldu”

Belediyenin Turizm Tanitim Ofisi’nde çalisan Nese Alagöz, "Yaz döneminde misir yapraklarindan ve sazdan sepet yapimi kursu açtik. Yogun ilgiyle karsilastik. Yaz dönemi boyunca vatandaslar kursa geldi. Her gelen ufacik da olsa bir sey yapip gitti. Burada bu sepeti yapip aile geçimine katkida bulunan bir sürü teyzelerimiz var. Sifir atik olmasi dolayisiyla okullardan çok büyük talep oldu. Çocuklar buralari gelip gezdiler. Misirin ve yapraginin nasil degerlendirildigini, bir ürünün nasil sifir atikla nasil yapildigini gösterdik. Biz misirin hikâyesini anlattik aslinda. Yaz döneminde sehir merkezinde olmasindan dolayi da talep fazla oldu" ifadelerini kullandi.

“Sepetlere çok ilgi gösterdikleri geri dönüsünü aldik”

Sepetlere yogun ilgi oldugunu ifade eden Nese Alagöz, “Bolu’muza disaridan gelen turistler de sepetlere çok ilgi gösterdi.

Hem ekonomiye destek olduk, hem de kadinlarimizin aile bütçelerine katkida bulunmalarini ya da kendilerini iyi hissetmeleri sagladik. Lale Hocamiz unutulmaya yüz tutmus el sanatlarini bize ögretti. Su an kursumuz bitmek üzere ama yeni dönemde tekrar açilacak. Herkesin bir hikâyesi var. Bu yasina kadar hiçbir bir sey üretmemis ama bu kursla beraber ortaya bir ürün çikarmis, satmis hiç çalismamis bir kadinin para kazanmasinin ona verdigi mutlulugu biz burada gördük. Ne kadar mutlu olduklarini, ne kadar motive bir sekilde evlerine gittiklerini gördük" seklinde konustu.



65 yildir sepet örüyor

65 yildan bu yana sepet örme isini yapan ve kursta çalisan herkese bu isi ögreten Ganimet Akis, “Hayatimin yüzde 90’ini sepet örme isiyle idame ettirdim. Göründügü gibi ortada her sey” dedi.

Yillardir bu meslek sayesinde geçimini sagladigini söyleyen Akis, Bolu’da baska kisileri ikna ettigini söyleyerek, bildiklerini baskalarina aktardigini belirtti.

Kaynak: İHA