Bingöl'de Gerçegi Aratmayan Tatbikat

Bingöl’de muhtemel 7,5 büyüklügünde gerçeklesmesi beklenen depremin tatbikati, 8 ilin destegi ve bin personelin katilimiyla gerçegi aratmayacak sekilde yapildi.

Bingöl'de Gerçegi Aratmayan Tatbikat
Geçtigimiz yil Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan uzmanlar, Bingöl’ü isaret ederek tedbirlerin alinmasi gerektigini belirtti.

11 ili etkileyen depremin ardindan Bingöl’de de aylardir üzerinde çalisan genis kapsamli bölgesel bir tatbikat gerçeklestirildi.

Senaryo geregi saat 00.15’te Bingöl Karliova merkezli 7,5 büyüklügünde deprem meydana geldi. Depremin hemen ardindan çevre illerin de etkilendigi tespit edilerek 8 ilden destek istendi. Amasya, Rize, Siirt, Samsun, Mardin, Van, Batman ve Sivas illerinden Bingöl’de AFAD koordinesinde ekipler sevk edildi.

Yine senaryo geregi eski dogum hastanesinde yapilan arama kurtarma çalismalarinda birçok vatandas enkaz altindan çikarilarak kurtarildi.

Eski kadin dogum hastanesine gelerek tatbikat alaninda incelemelerde bulunan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, muhtemel Bingöl depremini en az hasarla atlatmayi hedeflediklerini belirtti.

Vali Usta, “Hepimizin bildigi gibi Bingöl Türkiye gündeminde KAF ve DAF hattinin geçtigi deprem bölgesi. Bilim adamlari, akademisyenler konustuklari zaman Bingöl’den, Karliova’dan ve Yedisu’dan bahsetmedikleri takdirde yaptiklari bilgilendirmede eksik olduguna dair bir algi var. Hakikaten Bingöl bir deprem bölgesi. Eninde sonunda burada bir deprem yasanacak. Önemli olan depremin etkilerini en aza indirmek, hazirlikli olmak. Biz de Bingöl Valiligi olarak AFAD baskanimizla konustuk ve bölgesel tatbikatlardan birinin Bingöl’de yapilmasini ilettik. Gece itibariyle bölgesel tatbikat burada basladi.

Senaryo geregi gece saat 00.15’te 7,5 büyüklügünde Bingöl Karliova Hacilar merkezli bir deprem yasadik. Tam çalisma gruplariyla Bingöl’de yerimizi aldik. Çevre illerin de bu depremden zarar gördügünü tespit ettik ve bu kapsamda bize Adakli ilçemize Samsun’dan, Genç ilçemize Mardin’den, Karliova ilçemize Rize’den, Kigi ilçemize Siirt’ten, kent merkezine Van’dan Solhan’a Batman’dan, Yedisu’ya Sivas AFAD müdürlüklerinden destek verildi.

Insallah deprem yasamayiz ama muhtemel bir depremde de Bingöl insaninin sagduyusu, tecrübesi, yapi stogumuzun yeterliligiyle depremin yikici etkisini en az zararla atlatacagimizi düsünüyoruz” dedi.

Tatbikata AFAD gönüllüsü olarak katilan ve bir anneyi canlandiran Mavis Bükey ise “Bilindigi üzere Bingöl’de 7’nin üzerinde bir deprem bekleniyor. Biz de 4 ay süren hazirliklar çerçevesinde bu tatbikata katildik. Birçok ekibimiz de buradaydi. Senaryo geregi ben anne rolünde oynadim. Duygularimi yansitmaya çalistim. Gönül veren herkese çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Tatbikata AFAD koordinesinde SAR Arama Kurtarma, AKUT ve AFAD gönüllüleri gibi sivil toplum kuruluslari da destek verdi.
Kaynak: İHA